Núvols baixos i boirines el passat dilluns 31 d'agost a primeres hores de la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)
Les dues darreres jornades, a part de canviar l'estiu meteorològic per la tardor meteorològica, també han estat diametralment oposades en relació al temps que hem tingut.
Aquesta diferència entre un dia i l'altre, es va produir pel pas d'un front molt desgastat durant la nit/matinada de dilluns a dimarts. Això va fer que la gran xafogor i les boirines del dilluns fossin escombrades literalment, coincidint amb l'entrada de vent de tramuntana durant la matinada del dimarts.
Per avui dimecres, es preveu que el vent de tramuntana encara pugui bufar de forma anecdòtica durant el matí, no obstant, a partir del migdia tindrem vent fluix de component sud.
Mapa de precipitació acumulada prevista per avui dimecres. Veiem com a la nostre zona poden caure quatre gotes.
A part de la desaparició del vent de tramuntana, a la nostre comarca i a bona part de Girona, s'observarà un augment de la nuvolositat gràcies a la presència d'humitat en capes baixes i a la formació d'una àrea de convergència de vents, la qual es trobarà amb un embossament d'aire fred en altura.
Aquest fet pot facilitar el creixement d'algunes nuvolades que descarreguin ruixats entre el migdia i la tarda cap al prelitoral, meitat oest de Girona i sud de la Costa Brava.
No es descarta que algun d'aquests ruixats pugui desplaçar-se cap a la costa, impulsat pel vent de l'oest que bufarà en altura i deixar-nos quatre gotes, si cauen.
Sembla que la inestabilitat i les nuvolades d'avui dimecres, es poden incrementar de cares a demà dijous, coincidint amb el pas d'un sistema frontal més actiu a primeres hores del dia.
El front de demà ens pot deixar algun ruixat o tempesta una mica més destacables a la nostre vila, amb moments puntuals de forta intensitat. Un cop hagi passat aquest front, el divendres pot bufar vent fluix de tramuntana, amb algun cop moderat i sensació de fresca, a més, també poden tornar a caure alguns plugims.
Les formigues aquests dies es veuen molt actives, com a senyal que arriben pluges. Foto del passat dilluns.
Avís de bandera groga a La Fosca per la mar de fons que hi havia el passat dilluns.
En relació al temps que ja ha succeït, el passat dilluns 31 d'agost a Palamós altre cop vàrem tenir una mar força moguda, amb mar de fons de xaloc, onades d'entre 0,5/1 metre d'alçada.
Aquest fet i els corrents marins, com ja ha passat en anteriors ocasions, va ocasionar que s'hagués de posar la bandera groga de precaució al bany a les platges de La Fosca i Castell.
Juntament amb aquesta mar alterada, l'altre factor destacat de la jornada va ser el cel enterbolit. Degut al vent de mar i l'elevada humitat ambiental, es van formar nombrosos núvols baixos i boirines que deixaren el cel tapat a estones o amb resol, a més, quan s'obrien clarianes es veia un cel blanquinós degut a la presència de pols en suspensió.
Aquest polsim del Sàhara, va fer que la roina caiguda durant la nit/matinada de dilluns a dimarts deixés els vidres dels cotxes tacats de fang.
Núvols baixos, boirines i mar de fons a la cala Rovira el passat dilluns a les 14:30h. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.
Si ens fixem en les màximes registrades el passat dilluns 31 d'agost al Baix Empordà, veurem com aquestes van tenir comportaments diferents segons el lloc., per exemple, a Palamós va pujar una dècima, a Torroella de Montgrí va pujar 2,3ºC i a Monells va baixar 1ºC.
Els valors van oscil·lar entre els 31,7ºC de Les Olives, com a màxima més alta, i els 25,7ºC de Palamós-Club Nàutic C.B., com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van pujar entre 3 i 4 graus respecte el dia anterior.
Els 17,8ºC de Monells es quedaren com a mínima més fresca i els 22,7ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteocat i Meteoclimatic
Màximes registrades el passat dilluns 31 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:
Monells 31,5ºC (17,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,3ºC (18,2ºC)., La Tallada d'Empordà 30,5ºC (18,4ºC)., Torroella de Montgrí 30,2ºC (19,3ºC)., Castell d'Aro 28,6ºC (19,6ºC).
A la resta de la demarcació gironina les màximes més altes es van enfilar fins als 33,0ºC a Navata, 32,5ºC a Girona, 32,4ºC a Fornells de la Selva, 32ºC a Banyoles o 32ºC al Pantà de Darnius-Boadella.
A la resta del país es va arribar fins als 36ºC a Tàrrega, 35,1ºC a Sant Romà d'Abella, 35ºC a Artés o 35ºC al Masroig.
Altres dades meteorològiques del passat dilluns 31 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 26,9ºC, mínima 22,7ºC. Estat del cel: matí ennuvolat amb entre 7/8 i 8/8 Sc i St, boirines i boires a les Gavarres., migdia resol i 3/8 Ci, a més de 5/8 Sc i St., tarda entre 5/8 i 6/8 Sc i St, pols en suspensió (cel blanquinós), boirines i boira a les Gavarres. Roina ip. a la nit. Vent: fins les 10:00h vent del ONO, a 2 km/h de mitjana i estones de calma., a partir de llavors ESE, E i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del SSE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima 19 km/h SE. Estat de la mar amb maror, mar de fons de xaloc., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 07:00h davant del cap de Begur i de 0,82 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 84%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)
Mapa de pressió en superfície, on es mostra una clara situació de vent de nord ahir dimarts al vespre.
Per enllestir el resum meteorològic, trobem que ahir dimarts 1 de setembre a Palamós el dia es va presentar assolellat, però sense tanta xafogor com el dia abans, ja que va estar bufant vent sec de tramuntana, amb un humitat relativa que va descendir fins al 46%.
Tot i que la xafogor va minvar, la temperatura màxima es va enfilar fins als 29ºC, a causa del típic reescalfament que a vegades pateix el vent del nord.
Un altre dels efectes de la tramuntana va ser la total desaparició de les boirines i núvols baixos dels dies anteriors, així com la gran millora en la visibilitat.
La situació de nord es va produir després del pas d'un front molt desgastat durant la matinada, el qual només va deixar algun plugim inapreciable.
A Palamós la tramuntana va arribar als 40 km/h de ratxa màxima., a la resta de l'Empordà trobem 82 km/h de ratxa màxima a Portbou, 62 km/h a Roses, 53 km/h a La Jonquera o 48 km/h a Llers. Dades de Meteocat i Meteoclimatic.
Encara que els núvols van ser molt poc importants i el sol va lluir amb força, a la tarda van arribar algunes restes nuvoloses per l'oest, provinents dels ruixats que afectaren algun punt de l'interior i prelitoral gironí, fins i tot, a la vila veïna de Calonge van arribar a caure quatre gotes inapreciables durant pocs segons.
La presència de cirrocúmuls undulatus i altocúmuls lenticularis va facilitar la formació de boniques iridiscències com les que podeu veure a continuació.
Així mateix, les temperatures màximes registrades ahir dimarts al Baix Empordà van baixar 1ºC de mitjana cap a l'interior, però a la costa i al sud de la comarca el vent reescalfat de tramuntana les va fer pujar 2ºC, comparades amb les del dia anterior.
Aquestes van oscil·lar entre els 31,7ºC de Castell d'Aro, com a màxima més alta, i els 27,4ºC de Palafrugell, com a màxima més baixa.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser molt similars a les del dia abans, però a Palamós va baixar 1,7ºC.
Els 17,6ºC de Monells foren la mínima més fresca i els 21,3ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat
Màximes registrades ahir dimarts 1 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:
Castell d'Aro 31,7ºC (19,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,0ºC (17,9ºC)., Monells 29,8ºC (17,6ºC)., La Tallada d'Empordà 29,3ºC (18,5ºC)., Torroella de Montgrí 29,2ºC (17,7ºC).
Cel serè ahir dimarts al matí i bona visibilitat degut a la tramuntana. A dalt a la dreta encara es veia la Lluna força gran. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).
Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 1 de setembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 28,7ºC, mínima 21,0ºC. Estat del cel: a primera hora del dia només 1/8 Ac, mar endins Cu a l'horitzó., matí asserenat., migdia asserenat però amb Cb pileus i enclusa cap a l'horitzó N i O., tarda arribada de 3/8 Cc i Ac, i entre 3/8 i 4/8 Cu i Sc, iridiscències. Plugim ip de matinada. Vent: fins les 19:00h va bufar vent del NNO, a 15 km/h de mitjana., a partir d'aleshores vent del NNO, a 10 km/h de mitjana, amb marcades fluctuacions d'intensitat. Ratxa màxima 40 km/h NNO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,76 metres a les 14:00h i de 0,94 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)
Les dues darreres jornades, a part de canviar l'estiu meteorològic per la tardor meteorològica, també han estat diametralment oposades en relació al temps que hem tingut.
Aquesta diferència entre un dia i l'altre, es va produir pel pas d'un front molt desgastat durant la nit/matinada de dilluns a dimarts. Això va fer que la gran xafogor i les boirines del dilluns fossin escombrades literalment, coincidint amb l'entrada de vent de tramuntana durant la matinada del dimarts.
Per avui dimecres, es preveu que el vent de tramuntana encara pugui bufar de forma anecdòtica durant el matí, no obstant, a partir del migdia tindrem vent fluix de component sud.
Mapa de precipitació acumulada prevista per avui dimecres. Veiem com a la nostre zona poden caure quatre gotes.
A part de la desaparició del vent de tramuntana, a la nostre comarca i a bona part de Girona, s'observarà un augment de la nuvolositat gràcies a la presència d'humitat en capes baixes i a la formació d'una àrea de convergència de vents, la qual es trobarà amb un embossament d'aire fred en altura.
Aquest fet pot facilitar el creixement d'algunes nuvolades que descarreguin ruixats entre el migdia i la tarda cap al prelitoral, meitat oest de Girona i sud de la Costa Brava.
No es descarta que algun d'aquests ruixats pugui desplaçar-se cap a la costa, impulsat pel vent de l'oest que bufarà en altura i deixar-nos quatre gotes, si cauen.
Sembla que la inestabilitat i les nuvolades d'avui dimecres, es poden incrementar de cares a demà dijous, coincidint amb el pas d'un sistema frontal més actiu a primeres hores del dia.
El front de demà ens pot deixar algun ruixat o tempesta una mica més destacables a la nostre vila, amb moments puntuals de forta intensitat. Un cop hagi passat aquest front, el divendres pot bufar vent fluix de tramuntana, amb algun cop moderat i sensació de fresca, a més, també poden tornar a caure alguns plugims.
Les formigues aquests dies es veuen molt actives, com a senyal que arriben pluges. Foto del passat dilluns.
Avís de bandera groga a La Fosca per la mar de fons que hi havia el passat dilluns.
En relació al temps que ja ha succeït, el passat dilluns 31 d'agost a Palamós altre cop vàrem tenir una mar força moguda, amb mar de fons de xaloc, onades d'entre 0,5/1 metre d'alçada.
Aquest fet i els corrents marins, com ja ha passat en anteriors ocasions, va ocasionar que s'hagués de posar la bandera groga de precaució al bany a les platges de La Fosca i Castell.
Juntament amb aquesta mar alterada, l'altre factor destacat de la jornada va ser el cel enterbolit. Degut al vent de mar i l'elevada humitat ambiental, es van formar nombrosos núvols baixos i boirines que deixaren el cel tapat a estones o amb resol, a més, quan s'obrien clarianes es veia un cel blanquinós degut a la presència de pols en suspensió.
Aquest polsim del Sàhara, va fer que la roina caiguda durant la nit/matinada de dilluns a dimarts deixés els vidres dels cotxes tacats de fang.
Núvols baixos, boirines i mar de fons a la cala Rovira el passat dilluns a les 14:30h. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.
Si ens fixem en les màximes registrades el passat dilluns 31 d'agost al Baix Empordà, veurem com aquestes van tenir comportaments diferents segons el lloc., per exemple, a Palamós va pujar una dècima, a Torroella de Montgrí va pujar 2,3ºC i a Monells va baixar 1ºC.
Els valors van oscil·lar entre els 31,7ºC de Les Olives, com a màxima més alta, i els 25,7ºC de Palamós-Club Nàutic C.B., com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van pujar entre 3 i 4 graus respecte el dia anterior.
Els 17,8ºC de Monells es quedaren com a mínima més fresca i els 22,7ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteocat i Meteoclimatic
Màximes registrades el passat dilluns 31 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:
Monells 31,5ºC (17,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,3ºC (18,2ºC)., La Tallada d'Empordà 30,5ºC (18,4ºC)., Torroella de Montgrí 30,2ºC (19,3ºC)., Castell d'Aro 28,6ºC (19,6ºC).
A la resta de la demarcació gironina les màximes més altes es van enfilar fins als 33,0ºC a Navata, 32,5ºC a Girona, 32,4ºC a Fornells de la Selva, 32ºC a Banyoles o 32ºC al Pantà de Darnius-Boadella.
A la resta del país es va arribar fins als 36ºC a Tàrrega, 35,1ºC a Sant Romà d'Abella, 35ºC a Artés o 35ºC al Masroig.
Altres dades meteorològiques del passat dilluns 31 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 26,9ºC, mínima 22,7ºC. Estat del cel: matí ennuvolat amb entre 7/8 i 8/8 Sc i St, boirines i boires a les Gavarres., migdia resol i 3/8 Ci, a més de 5/8 Sc i St., tarda entre 5/8 i 6/8 Sc i St, pols en suspensió (cel blanquinós), boirines i boira a les Gavarres. Roina ip. a la nit. Vent: fins les 10:00h vent del ONO, a 2 km/h de mitjana i estones de calma., a partir de llavors ESE, E i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del SSE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima 19 km/h SE. Estat de la mar amb maror, mar de fons de xaloc., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 07:00h davant del cap de Begur i de 0,82 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 84%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)
Mapa de pressió en superfície, on es mostra una clara situació de vent de nord ahir dimarts al vespre.
Per enllestir el resum meteorològic, trobem que ahir dimarts 1 de setembre a Palamós el dia es va presentar assolellat, però sense tanta xafogor com el dia abans, ja que va estar bufant vent sec de tramuntana, amb un humitat relativa que va descendir fins al 46%.
Tot i que la xafogor va minvar, la temperatura màxima es va enfilar fins als 29ºC, a causa del típic reescalfament que a vegades pateix el vent del nord.
Un altre dels efectes de la tramuntana va ser la total desaparició de les boirines i núvols baixos dels dies anteriors, així com la gran millora en la visibilitat.
La situació de nord es va produir després del pas d'un front molt desgastat durant la matinada, el qual només va deixar algun plugim inapreciable.
A Palamós la tramuntana va arribar als 40 km/h de ratxa màxima., a la resta de l'Empordà trobem 82 km/h de ratxa màxima a Portbou, 62 km/h a Roses, 53 km/h a La Jonquera o 48 km/h a Llers. Dades de Meteocat i Meteoclimatic.
Encara que els núvols van ser molt poc importants i el sol va lluir amb força, a la tarda van arribar algunes restes nuvoloses per l'oest, provinents dels ruixats que afectaren algun punt de l'interior i prelitoral gironí, fins i tot, a la vila veïna de Calonge van arribar a caure quatre gotes inapreciables durant pocs segons.
La presència de cirrocúmuls undulatus i altocúmuls lenticularis va facilitar la formació de boniques iridiscències com les que podeu veure a continuació.
Així mateix, les temperatures màximes registrades ahir dimarts al Baix Empordà van baixar 1ºC de mitjana cap a l'interior, però a la costa i al sud de la comarca el vent reescalfat de tramuntana les va fer pujar 2ºC, comparades amb les del dia anterior.
Aquestes van oscil·lar entre els 31,7ºC de Castell d'Aro, com a màxima més alta, i els 27,4ºC de Palafrugell, com a màxima més baixa.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser molt similars a les del dia abans, però a Palamós va baixar 1,7ºC.
Els 17,6ºC de Monells foren la mínima més fresca i els 21,3ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat
Màximes registrades ahir dimarts 1 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:
Castell d'Aro 31,7ºC (19,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,0ºC (17,9ºC)., Monells 29,8ºC (17,6ºC)., La Tallada d'Empordà 29,3ºC (18,5ºC)., Torroella de Montgrí 29,2ºC (17,7ºC).
Cel serè ahir dimarts al matí i bona visibilitat degut a la tramuntana. A dalt a la dreta encara es veia la Lluna força gran. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).
Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 1 de setembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 28,7ºC, mínima 21,0ºC. Estat del cel: a primera hora del dia només 1/8 Ac, mar endins Cu a l'horitzó., matí asserenat., migdia asserenat però amb Cb pileus i enclusa cap a l'horitzó N i O., tarda arribada de 3/8 Cc i Ac, i entre 3/8 i 4/8 Cu i Sc, iridiscències. Plugim ip de matinada. Vent: fins les 19:00h va bufar vent del NNO, a 15 km/h de mitjana., a partir d'aleshores vent del NNO, a 10 km/h de mitjana, amb marcades fluctuacions d'intensitat. Ratxa màxima 40 km/h NNO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,76 metres a les 14:00h i de 0,94 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)