Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 19 de març del 2016

18 de març: molts núvols i quatre gotes

Cúmuls en creixement el passat divendres a les 15:15h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


El passat divendres 18 de març, la situació meteorològica va continuar dominada per la presència d'un embossament d'aire fred en altura que va mantenir una lleugera inestabilitat, núvols abundants i unes temperatures màximes molt a ratlla, a més, la configuració sinòptica, amb un anticicló allargassat d'oest a est i centrat a les illes Britàniques, va afavorir una marcada mar de fons de llevant.
Aquest ambient relativament fred, amb aparició de núvols abundants i febles precipitacions repartides en diferents punts del país, encara durarà algunes jornades més, però s'espera una pujada significativa de temperatures a partir del divendres vinent.

En relació a l'estat del cel que vàrem tenir el passat divendres, al llarg de la matinada aquest es va mantenir tapat amb alguns plugims intermitents que ens deixaren un total de 0,4 mm en el centre del nucli antic de Palamós.
Altres dades de precipitació recollides el passat divendres al Baix Empordà, segons Meteocat, foren els 5,9 mm de Monells, els 5,0 mm de La Bisbal d'Empordà, els 4,4 mm de Castell d'Aro o els 0,1 mm de Monells.

Després d'aquestes febles precipitacions, a primera hora del dia ens vàrem llevar amb 5/8 Sc i St, no obstant, amb el pas de les hores el sol va acabar sent  el protagonista.
El temps assolellat es va veure ràpidament interromput pel creixement de cúmuls amenaçadors gràcies al lleuger flux de llevant existent, tot això intercalat amb grans clarianes, a més, al llarg de la tarda el cel va quedar ennuvolat amb entre 6/8 i 8/8 Cu, Sc i St, fins i tot, també van caure algunes roines inapreciables.


Cúmuls en creixement el passat divendres a les 11:03h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les temperatures màximes que tingueren lloc el passat divendres al Baix Empordà, es veu com els 16,1ºC de Torroella de Montgrí es quedaren com a màxima més alta del dia, en canvi, els 11,7ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, els 4,1ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 8,2ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 18 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 13,6ºC (4,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,8ºC (5,3ºC)., Monells 14,8ºC (4,1ºC)., La Tallada d'Empordà 14,7ºC (4,6ºC)., Castell d'Aro 14,2ºC (6,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 18 de març del 2016 a Palamós., temperatura màxima 12,6ºC, mínima 8,2ºC. Vent: fins les 11:00h va bufar vent de direcció ONO, NO, NNO i N, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E, ESE i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del NO i N, a 2/5 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 21 km/h E. Estat de la mar amb maror, mar de fons del E., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 13:00h  i de 0,7 metres a les 20:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,83 metres a la 01:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 75%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)