Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 3 de març del 2016

El mes de març comença amb núvols de vent i màximes de 18ºC

Altocumulus lenticularis en forma de platets voladors el passat dimarts a la tarda mirant cap al nord (foto captada des de Calonge). Al fons veiem el Puig del Molí de Vent amb la torre que formava part de l'estructura d'aquest element arquitectònic.


El passat dimarts 1 de març, a Palamós vàrem encetar el primer mes de la primavera meteorològica amb molta tranquil·litat atmosfèrica, però encara quedava una lleugera mar de fons com a ressaca del temporal del cap de setmana.
El temps assolellat va anar acompanyat per un vent que es va mostrar molt poc perceptible durant tota la jornada, amb una ratxa màxima de tan sols 23 km/h., malgrat tot, la imatge superior ens mostra uns bonics Altocumulus lenticularis, com a mostra que aquest meteor es feia notar amb força en una capa troposfèrica més elevada i a sobrevent del Pirineu.

Així mateix, a primeres hores del dia la nuvolositat va brillar per la seva absència, amb només 1/8 o 2/8 St o estrats orogràfics enganxats en els relleus modestos de les Gavarres. A partir del migdia/primeres hores de la tarda, mirant cap a l'horitzó nord i oest, s'observaren els típics altocúmuls lenticulars, altrament coneguts com a ones de muntanya 3/8 Ac.
Amb el pas de les hores els núvols prims van anar en augment fins a deixar-nos entre 3/8 i 5/8 Ci, Cs i esteles d'avions, juntament amb 4/8 o 6/8 Ac lenticulars, a més, durant uns minuts es va formar un bonic parheli de colors vius.


Núvols alts i esteles dels avions el passat dimarts a la tarda.


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dimarts al Baix Empordà, es veu com aquestes van ascendir amb major o menor mesura cap a l'interior, però a la costa baixaren lleugerament. Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va ser 2,5ºC més alta que la del dilluns, a Monells va pujar 2,1ºC i a La Bisbal d'Empordà va ascendir 1,2ºC., per contra, a Castell d'Aro la màxima va ser 0,5ºC més baixa respecte el dia abans. A Palamós la màxima també va descendir 0,5ºC.
En aquest sentit, els 18,8ºC de Les Olives es quedaren com a màxima més alta del dia, en canvi, els 14,5ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van baixar amb més o menys força segons la població., per exemple, a Torroella de Montgrí va baixar 4,8ºC, a La Bisbal d'Empordà va descendir 3,8ºC i a Monells va baixar 1ºC respecte el dilluns. A Palamós la mínima va ser 1,4ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 0,9ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la mínima més freda i els 6,6ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 1 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 18,3ºC (0,9ºC)., Torroella de Montgrí 18,1ºC (1,5ºC)., Monells 18,1ºC (1,2ºC)., La Tallada d'Empordà 18,0ºC (2,0ºC)., Castell d'Aro 16,4ºC (3,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimarts 1 de març del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,6ºC, mínima 6,6ºC. Vent: fins les 09:30h va bufar vent de direcció NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E i ESE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h vent del SE, SSE i S, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vent del S, SSO i SO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent del ONO i NO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h SSO. Estat de la mar amb mar de fons del SE, marejol o un xic de maror (ones de 0,5 metres)., mar endins hi havia de mar brava a maregassa (onatge sig. de 4,57 metres a les 09:00h davant del cap de Begur, de 3,4 metres a les 14:00h  i de 2,81 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 7,81 metres a les 10:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 35%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Arribada de núvols lenticulars per l'horitzó oest el passat dimarts 1 de març a les 14:28h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Cel serè observat el passat dimarts 1 de març a les 09:31h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)