Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 23 d’octubre del 2016

La ciència considera a Bob Dylan com "el cantant de la meteorologia"

Bob Dylan amb Joan Baez el 1963. El cantant de Minessota és, segons un estudi d'investigadors britànics, un dels músics que més han cantat al clima i a la meteorologia. Imatge: Viquipèdia.

Bob Dylan, juntament amb Els Beatles, és el cantant que ha fet referència més cops a la meteorologia.
El cantautor nord-americà ha escrit més de 500 temes d'entre els que es troben grans èxits de la història de la música.
Un equip de científics britànics ha investigat la influència del clima en les cançons i ha trobat que Dylan és un dels compositors amb més al·lusions a la pluja, al vent i al temps meteorològic en general. I no només es refereixen a la coneguda "Blowin 'in the wind", ja que els científics han identificat 163 cançons del nou Premi Nobel de Literatura que tracten sobre aquests temes.

"Vaig veure deu mil oradors de llengües trencades, vaig veure pistoles i espases en mans de nens, i és dura, és dura, és dura, i és molt dura, és molt dura la pluja que caurà", diu la lletra de la cançó "A hard rain's a-Gonna fall" (1963) de Bob Dylan.
Segons estudis duts a terme per investigadors britànics, el nou Premi Nobel de Literatura és el compositor musical que més ha cantat al clima i al temps.

Utilitzant una sèrie de llistes, bases de dades i la seva pròpia inspiració, un equip de científics liderats per la Universitat de Southampton (Regne Unit), ha estudiat fins a quin punt la climatologia i la naturalesa inspiren les composicions de la música popular.

"Estàvem en una reunió sobre el canvi climàtic i com a eina per trencar el gel ens van demanar crear una llista de cançons amb temes sobre meteorologia de diferents grups. Ens vàrem espavilar per aconseguir-ne 150, i pensàvem que ho havíem fet bé, però després vàrem seguir buscant i no vam parar de trobar-ne més i més", segons declarà Sally Brown, autora principal de l'estudi que publica la revista "Weather".

Brown, també acaba de publicar un article a la revista British Medical Journal sobre aquest treball, però aquesta no és la primera vegada que l'artista universal apareix en projectes científics. Fa dos anys es va fer viral la història de com un grup d'investigadors de l'Institut Karolinska (Suècia), introduïa en els seus estudis mèdics cites de l'intèrpret americà, des de l'any 2007, i tot per una aposta.
El resultat, més de 200 investigacions amb al·lusions a les lletres de Dylan. "Els metges no són els únics fans de Bob Dylan amb sentit de l'humor. Els meteoròlegs i especialistes en canvi climàtic també en tenim. Al nostre entendre, Dylan ha cantat el major nombre de cançons relacionades amb el clima", deia Brown en aquest article.



En el nou treball, els investigadors van partir de més de 750 cançons amb referències al clima, de les que 419 van ser analitzades en detall.
A dia d'avui, aquesta llista va augmentant mitjançant col·laboracions. "Vam gaudir buscant cançons perquè tothom es veu influït pel clima en la vida quotidiana. Dylan va aparèixer com un dels artistes que més referències fa a aquests temes, juntament amb els Beatles ", afegí la científica.

En referència als Beatles, per exemple, els investigadors apunten com "Here comes the sun" (Abbey Road, 1969) està inspirada en un dia especialment assolellat de primavera, en el que George Harrison sortia d'una reunió després d'un hivern llarg i fred.
Els científics van verificar els registres meteorològics, i van comprovar que les temperatures mitjanes del mes de març d'aquell any van ser molt fredes, i va ser seguit per un mes d'abril especialment assolellat.

Un altre artista que no amagava tenir com a musa a la naturalesa era John Denver. En una entrevista amb motiu de la publicació del tema "Sunshine on My Shoulders" (Poems, Prayers & Promises, 1971), el cantant reconeixia que la seva major inspiració eren els espais oberts i els elements de la natura.




També els membres de Blur van explicar en el seu dia de com "Shipping Forecast", un butlletí de la ràdio britànica sobre les condicions del mar, els va proporcionar la inspiració per compondre la lletra d'una cançó que estava a mitges "This Is a Low" (Parklife, 1994).

A més, algunes versions de "Wind Power", del pioner de la música electrònica Thomas Dolby, també expressen de manera visual i auditiva representacions de fenòmens meteorològics, i inclouen gràfics de pressió, penells de vent i pronòstics.

Els científics continuen recopilant informació per identificar aquestes "cançons meteorològiques", ja sigui des de la música popular o la clàssica i, fins i tot, dues persones d'aquest grup s'han interessat per l'astronomia a la música.

Aquestes són algunes mostres que ens indiquen com el clima pot retratar una societat i la música, així com els tipus de fenòmens que inspiren als músics.



Referència bibliogràfica:

Sally Brown et al. "Is there a Rhythm Of The Rain? An analysis of weather in popular music" Weather (70) 7. Juliol 2015.