Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 20 de març del 2017

Diumenge 19 de març: l'hivern astronòmic acaba amb prats florits i màximes de 25ºC

Prat florit a les Gavarres observat ahir diumenge 19 de març.

La fotografia que obre aquest post ens mostra una estampa típicament primaveral que vaig poder veure ahir diumenge 19 de març. Podem apreciar com el temps assolellat que ens va premiar la jornada dominical i el darrer dia de l'hivern astronòmic, feia lluir aquest prat del massís de les Gavarres poblat de margaridoies, amb moltes temperatures màximes que s'enfilaren fin a 25ºC a l'interior del Baix Empordà,
La margaridoia (Bellis perennis) és una típica margarida, comuna als prats naturals i a les gespes dels parcs urbans on és una de les primeres herbes a florir.
Les fulles, d'uns 4-6 cm de longitud, es troben totes reunides en una roseta basal. Són més amples a la part de l'àpex que a la del pecíol, de contorn arrodonit i sobtadament contret en un llarg pecíol alat i marge irregularment crenat.
Les fulles són comestibles en amanida, sense que tinguin el punt amarg de les fulles del pixallits o dent de lleó (Taraxacum officinale).

Ben aviat a la primavera, de la roseta basal creix un peduncle d'uns 8 cm de llargada i 2 mm de diàmetre, que porta un capítol de 2-3 cm. Aquest capítol és una margarida protegida per bràctees externes uniseriades, amb el receptacle cònic, flors tubuloses grogues al centre i flors ligulades al volt. Les lígules són estretes, blanques amb un delicat matís porpra a la punta i a la cara exterior. Els capítols s'obren a plena llum del dia i es tanquen a la tarda o si falta la llum.
La margaridoia, com el seu nom científic indica, és una herba perenne, cosa que demostra la seva arrel potent, difícil d'arrencar.

Temps assolellat i molta gent passejant vora el mar ahir diumenge 19 de març a les 13:00h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge. 

Més dades meteorològiques d'ahir diumenge 19 de març del 2017 a Palamós., temperatura màxima 16,6ºC, mínima 9,6ºC. Temps assolellat, amb algun núvol alt anecdòtic 1/8 Ci.
Vent: fins les 04:00h va bufar vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció ONO, O i OSO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 09:30h vent del E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del SO, S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del NO, O i ONO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 27 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i un xic de marejol  a partir del migdia.
Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Margaridoies florides sota el sol que feia ahir diumenge 19 de març.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que van tenir lloc ahir diumenge 19 de març al Baix Empordà, van pujar de forma important a l'interior, degut al temps assolellat, a l'entrada d'isotermes de 10ºC a 850hPa i al fet que bufés vent fluixet de garbí.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 6,8ºC respecte el dissabte,  a La Tallada d'Empordà ascendí 6,6ºC i a Castell d'Aro pujà 4,7ºC.
A Palamós la màxima va ser 0,8ºC més alta.
En aquest sentit, els 26,1ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 16,6ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

En relació a les temperatures mínimes, s'observa com els valors van ascendir de forma més o menys important a tot arreu.
En aquest sentit, a La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 2,5ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí ascendí 1,9ºC i a Castell d'Aro pujà 1,3ºC.
A Palamós la mínima va pujar 1,3ºC respecte el dia abans.
Els 4,5ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 12,3ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 19 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 25,0ºC (6,0ºC)., Monells 24,6ºC (4,5ºC)., La Tallada d'Empordà 24,6ºC (5,4ºC)., Torroella de Montgrí 24,3ºC (6,5ºC)., Castell d'Aro 21,5ºC (7,1ºC).