Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 22 de març del 2017

Visita a la finca agroecològica " La Loteria " (Nicaragua)

Detall dels grans del cafè.

Durant el recent viatge que he pogut fer a Nicaragua, no he deixat escapar l'oportunitat de visitar una finca familiar dedicada al cultiu del cafè, un dels puntals de l'economia d'aquest país centreamericà.
En aquest cas em vaig traslladar a la zona cafetera del nord de Nicaragua, entre Jinotega i Matagalpa. Allí vàrem tenir una interessant xerrada amb el senyor Agustín i la seva muller, que ens van explicar de forma entenedora com produeixen cafè de forma artesanal a la seva finca agroecològica, una explotació anomenada La Loteria. Cal remarcar que aquestes visites són un complement a la seva economia.

Puc afirmar que aquesta finca és un tot un exemple a seguir, on hi realitzen un interessant treball que experimenta amb diferentes varietats de cafè, per tal de triar les més adaptades al canvi climàtic.
De fet, en els darrers anys han pogut comprobar com la temperatura ha anat pujant de forma evident, amb la qual cosa cada vegada haurien de plantar a més alçada. Això representaria un autèntic perill per l'ecosistema, sobretot en relació a la desaparició del bosc i de les espècies que hi viuen, malgrat tot, existeix una certa esperança basada en els resultats que puguin extreure de la seva feina.

Les primeres dades de l'ús i sembra del cafè a Nicaragua les trobem a partir del 1820. En aquells anys, el comerciant i aventurer anglès Orlando Roberts va descriure haver pres cafè a Nicaragua, just una mica abans de la Independència, encara en temps de la colònia espanyola, quan el governador de la Província de Nicaragua era don Miguel González de Saravia.

Segons la Unió Nicaragüenca de Cafetalers (UNICAFE), en aquest país hi ha al voltant de 30.000 cultivadors de cafè, dels quals mig miler són grans productors i la resta petits i mitjans.
Prop del 40% dels petits productors estan organitzats en cooperatives. Aquestes entitats impulsen la producció de cafè orgànic i ecològic, i promouen el seu cafè per al comerç just. Els productors mitjans
i grans, afiliats a l'Associació de Cafès Especials de Nicaragua, també promouen el cafè ecològic i dediquen part dels seus ingressos a serveis socials i a la promoció de pràctiques ambientals sostenibles.
El 95% del cafè produït a Nicaragua és conreat a l'ombra, el que garanteix una qualitat suprema. El 100% del cafè nicaragüenc és aràbica rentat, i la varietat amb més exemplars en els cafetars del país és la Caturra. També trobem Bourbon, Maragogipe, Típica i Catuaí. A nivell internacional tot aquest cafè es comercialitza en sacs de 60 kg., encara que la mesura de comercialització a Nicaragua és en quintars or, equivalent a 46 Kg.

A Nicaragua hi ha tres zones principals on es cultiva el cafè:

 Regió Nord Central

Aquesta regió produeix aproximadament el 83,80% de la producció nacional i posseeix unes condicions agro-ecològiques excepcionals per a la producció del cafè. La regió inclou els departaments de Matagalpa, Jinotega i Boaco.
En aquesta zona es produeix bàsicament cafè Strictly High Grown (SHG) o tipus de gra estrictament d'alçada, amb una tassa perfectament equilibrada.

Regió Nord-est

Aquesta regió és responsable de la producció del 13,60% de la producció nacional i comprèn els departaments de Madriz, Nova Segòvia i Estelí. Les plantacions del cafè s'han desenvolupat gairebé totes en els turons de Dipilto i Jalapa a Nova Segòvia; Miraflor i Pueblo Nuevo a Estelí; les Sabanes, Somoto Viejo, San Juan de Rio Coco i Telpaneca.

Regió Sud

Aquesta zona produeix al voltant del 2,60% de la producció nacional. Les zones de cultiu en aquesta regió inclouen els departaments de Carazo, Granada, Masaya, Managua i Rivas. Les ciutats importants són Jinotepe, San Marcos, Diriamba, El Crucero, Masatepe, La Concha, els volcans Mombacho i Casites, i l'Illa d'Ometepe.
Aquesta regió ofereix cafè d'alta qualitat amb una excel·lent aroma, fragància i acidesa moderada. La producció en aquesta regió és molt tradicional ja que està en mans de productors petits, tot i que es diferencia de la resta del país perquè les tècniques de processament són molt més íntegres i centralitzades.
També es conrea a Chinandega, León, Chontales, Rio San Juan i a la Costa Atlàntica.

Plantació de cafè.

Detall dels grans de cafè.

Detall d'una plantació de cafè.

Finca agroecològica La Loteria.

El senyor Agustín explicant com es separa la clofolla del gra.

Detall de la clofolla i el gra.

Procès de torrat del gra.

Mòlta del gra en un molí de vaivé.

Detall dels grans de cafè i el cafè mòlt.