Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 13 de juliol del 2018

Dilluns 9 de juliol: la calor no deixa respirar, amb 26 ºC a les quatre de la matinada

Gràfiques de les dades meteorològiques del passat dilluns 9 de juliol. Podem comprobar que entre les quatre de la matinada i les sis del matí hi havien al voltant de 26 ºC, a més, a les nou del matí hi havien uns 27 ºC i un grau d'humitat relativa del 80 %, la qual cosa ens deixaca una sensació de xafogor de 37,5 ºC. La temperatura mínima va marcar 23,5 ºC al barri de Palamós i aquesta va tenir lloc pocs minuts abans de les dotze de la nit. 

La calor va tornar a ser molt intensa el passat dilluns 9 de juliol, amb una nit tropical i gairebé 35 ºC a l'interior de la comarca.
La bombolla d'aire càlid que s'ha instal·lat entre nosaltres aquest mes de juliol s'està presentant molt activa. Segons el radiosondatge de Barcelona de la una de la matinada, a aquella hora es registraven isotermes de 19,2 ºC a 1500 metres d'altura. Aquest fet, unit a la presència de vent fluixet de garbí, va deixar una nit tropical en nombroses poblacions de la nostra comarca. A Palamós hi va haver la mínima més elevada, amb 23,5 ºC al barri vell i 22,5 ºC a La Fosca, però aquesta va tenir lloc a darrera hora del dia en comptes de produir-se de matinada o a primera hora del matí. En aquest sentit, la gràfica superior ens mostra que la matinada va ser inusualment calurosa, ja que entre les quatre de la matinada i les sis del matí hi havien 26 ºC.
La nit tropical va afectar diverses poblacions, com per exemple Sant Feliu de Guíxols, amb 22,0 ºC de mínima, Palafrugell amb 21,9 ºC, Les Olives amb 21,4 ºC, Calonge amb 21,3 ºC, Sobrestany amb 21,2 ºC i Bellcaire d'Empordà amb 20,3 ºC.

El creuer Marella Dream es va trobar amb un dia típic del mes de juliol (vegeu notícia de Ràdio Palamós). El sol i la calor no van faltar, malgrat que a la tarda-vespre el cel es va tapar.

Pel que fa a la temperatura màxima, aquesta també va ser molt alta, amb 34,6 ºC a Monells, 34,3 ºC a Sobrestany, 34,3 ºC a La Bisbal d'Empordà, 33,2 ºC a Calonge i també a Les Olives, 32,3 ºC a Bellcaire d'Empordà i 32,1 ºC a Torroella de Montgrí.
D'altre banda, malgrat aquesta calorada i el sol impertorbable del matí i del migdia, al llarg de la tarda-vespre van arribar algunes nuvolades molt desfetes i inofensives que no portaren més conseqüències, però ens van deixar un cel força amenaçador, amb cortines de precipitació mar endins i el so d'algun tro llunyà. Al Baix Empordà, cap estació meteorològica de Meteoclimatic o del Meteocat registrà precipitació.
Aquestes nuvolades van descarregar en alguns punts de l'interior i del prelitoral de Girona. La seva aparició fou deguda al pas d'un petit embossament d'aire fred en altura amb isos de -12 ºC o -13 ºC a 500 hPa.

Cumulonimbus Calvus creixent cap a l'interior de Girona. El núvol de tempesta fou captat des de la plaça Murada el passat dilluns 9 de juliol a primeres hores de la tarda. 

Més dades meteorològiques del passat dilluns 9 de juliol del 2018 a Palamós., temperatura màxima 28,1 ºC, mínima 23,5 ºC. Estat del cel: al matí vàrem tenir un domini del sol, amb 1/8 o 2/8 Ac., a migdia continuació del temps assolellat, amb 2/8 Sc, i Cb a la llunyania, cap al nord-oest i a l'oest, presència de mala visibilitat del paisatge, boirina., a partir de mitja tarda progressiu augment nuvolós, amb de 4/8 a 7/8 Cu, Sc i St, a més de 1/8 o 4/8 Ci, As i Ac, cel de grop cap a l'oest i sud-oest, cortines de precipitació i/o virga mar endins, algun  tro molt llunyà.
Vent: fins les 09:30h hi va haver vent en calma o vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component S, SSE i SE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h bufà vent del E, ESE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h va bufar vent del SO, SSO i S, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 26 km/h S.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, mar arrissada o marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol o un xic de maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

El creuer Marella Dream es va trobar amb un dia típic del mes de juliol, amb sol i calor a Palamós, però a la llunyania es veia el creixement de Cumulonimbus..

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 9 de juliol al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar pocs canvis respecte el dia anterior i, a més, aquests van ser diferents segons el lloc que mirem.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va baixar 0,6 ºC respecte el diumenge i a Castell d'Aro descendí 0,1 ºC, per contra, a Torroella de Montgrí la màxima fou 0,6 ºC més alta i a La Tallada d'Empordà pujà 0,1 ºC.
A Palamós va descendir 0,6 ºC.
En aquest sentit, els 34,6 ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 28,1 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va pujar amb més o menys força a totes les poblacions.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va ascendir 1,8 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà pujà 1,5 ºC i a Monells ascendí 1,4 ºC.
A Palamós la mínima va ser 3,4 ºC més alta.
Els 16,9 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 23,5 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 9 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 34,6 ºC (16,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 34,3 ºC (18,1 ºC)., Torroella de Montgrí 32,1 ºC (19,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 31,8 ºC (18,5 ºC)., Castell d'Aro 31,3 ºC (19,3 ºC).

Primer pla del creuer Marella Dream el passat dilluns 9 de juliol a primeres hores de la tarda.

Temps assolellat, amb el creuer Marella Dream vist des de la plaça Murada, el passat dilluns 9 de juliol a primeres hores de la tarda.