Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 25 de desembre del 2019

Dimecres 18 de desembre: núvols baixos i mala qualitat de l'aire

Núvols baixos, boira a les Gavarres i fum de les cremes agrícoles, el passat dimecres 18 de desembre al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

El passat dimecres 18 de desembre vàrem tenir un aire molt carregat de partícules contaminants.
La unió de varis factors, entre d'altres la manca de vent, la intrusió de polsim del Sàhara i el fum de les activitats humanes (trànsit rodat, cremes agrícoles, etc) van empitjorar molt la qualitat de l'aire que respirem.
El Departament de Territori i Sostenibilitat va declarar un episodi ambiental d'alta contaminació de l'aire a tot Catalunya del 18 al 20 de desembre.
En aquest sentit, la mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia anterior ja havia superat el valor de 80 μg/m³ en més d'una estació de mesurament de la XVPCA a la zona de protecció especial, a més, el dimecres va superar el valor diari de 50 μg/m³.
Quan els nivells de partícules són elevats a tot el territori, les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries han de moderar l'activitat a l'aire lliure i tota la població ha d'evitar l'exercici físic intensiu a l'exterior. Per conèixer més detalls d'aquests episodis ambientals d'alta contaminació de l'aire podeu accedir al següent enllaç.

D'altra banda, a part del polsim del Sàhara, també s'observà una elevada humitat relativa, amb un mínim del 88 % i un màxim del 94 % en superfície (Palamós, nucli antic).
Els núvols baixos que cobriren el cel, sobretot al matí, i les boires o boirines que enterboliren el paisatge, es nodriren de l'elevada humitat present a les capes baixes de la troposfera i deixaren un dia gris fins al migdia. A tot això també hi podem afegir el fum de les cremes agrícoles que quedava estancat a prop del sòl sense dispersar-se, degut a la falta de vent i a una certa inversió tèrmica, la qual cosa encara dificultava més la visió de l'entorn.

Posta de sol de color marronós degut al polsim del Sàhara, el passat dimecres 18 de desembre. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Més dades meteorològiques del passat dimecres 18 de desembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 16,4 ºC (17,1 ºC al passeig del Mar i 16,2 ºC a La Fosca), mínima 12,3 ºC (11,3 ºC al passeig del Mar i 11,8 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí s'observaren de 7/8 a 8/8 Sc i St, boira a les Gavarres, boirina, fum de les cremes agrícoles, molta rosada., a la tarda s'obriren clarianes, amb de 3/8 a 6/8 Cu, Sc i St, boirines, cel blanquinós, polsim del Sàhara, posta de sol marronosa. 
Vent: fins les 12:30h hi va haver vent del N, NNO i NNE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors s'aprecià vent del E i ENE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h va bufar vent del E, a 2-5 km/h de mitjana o s'aprecià vent en calma., a partir de les 18:00h s'observà vent del NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma.
Ratxa màxima de vent 18 km/h ENE.
Estat de la mar amb marejol o un xic de maror, mar de fons del SE., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 1,64 metres a la 01:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 08:00h, de 1,05 metres a les 12:00h i de 1,41 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge de 2,58 metres a les 00:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1017 hPa, mínima 1012 hPa. Humitat relativa màxima 94 %, mínima 88 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Grans clarianes, núvols baixos i cel blanquinós per la presència de polsim del Sàhara, el passat dimecres 18 de desembre al migdia. Font: http://palamos.cam

Si mirem amb detall la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimecres 18 de desembre al Baix Empordà, es pot veure que va experimentar pocs canvis respecte el dimarts i, a més, aquests canvis foren molt lleus.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va descendir 1,1 ºC en relació al dia anterior i a Monells baixà 0,3 ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà s'observà una màxima 0,4 ºC més alta i a Castell d'Aro va pujar 0,2 ºC.
A Palamós hi va haver una màxima 0,5 ºC inferior.
En aquest sentit, els 18,3 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 16,1 ºC de Palafrugell-Pi Verd foren la màxima més baixa.

En relació a la temperatura mínima, s'aprecia un petit descens d'un dia per l'altre.
Així doncs, a Castell d'Aro va descendir 1,8 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà baixà 1,1 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 0,1 ºC.
A Palamós hi va haver una mínima 0,3 ºC més baixa.
Els 5,8 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 12,3 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 18 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 18,2 ºC (8,5 ºC)., Castell d'Aro 17,9 ºC (8,4 ºC)., Monells 17,9 ºC (5,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,7 ºC (7,1 ºC)., Torroella de Montgrí 16,8 ºC (10,0 ºC).

Lleugera mar de fons i cel blanquinós, el passat dimecres 18 de desembre a les 14:32h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava