Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 29 de maig de 2020

Diumenge 3 de maig: temperatura més alta i efectes dels darrers temporals en el paisatge

Esllavissada important a Cala Corbs. Imatge captada el passat diumenge 3 de maig. 

El passat diumenge 3 de maig vaig observar diferents efectes causats pels importants temporals que vàrem patir a la nostra vila durant els mesos de gener i abril.
Aprofitant la desescalada per anar a fer esport, molta gent va poder comprobar que el temporal Glòria esdevingut el mes de gener i les pluges abundants del mes d'abril, havien canviat el paisatge de diferents indrets del terme municipal de Palamós i Sant Joan.
Segurament, un dels efectes més devastadors, però que entra dintre la dinàmica natural dels penya-segats costaners, va ser la gran esllavissada que es pot observar a Cala Corbs, la qual cosa posa en dubte l'estabilitat del camí de ronda i també fa molt perillós l'accés cap aquesta cala emblemàtica.
En aquest punt també s'observen alguns arbres caiguts i branques trencades.
Un altre dels efectes més cridaners de les pluges abundants que van caure, va ser la crescuda que va experimentar el ramal de la riera Aubi que desemboca a la platja de Castell. Això va fer que aquesta platja quedés partida en dues meitats, un fenomen natural que sol succeir en aquestes situacions i que es sol reparar amb moviments de sorra utilitzant excavadores.
D'altra banda, un dels efectes més beneficiosos de les pluges, a part de la recàrrega que hauran tingut els aqüífers subterranis, és el bonic paisatge verd i florit que ens deixà la vegetació exuberant.
Finalment, també podem apreciar els treballs per reparar els desperfectes que va causar el temporal Glòria a l'escullera del Port Marina Palamós.

Si ens cenyim estrictament als paràmetres meteorològics esdevinguts durant aquella jornada dominical, cal destacar que la temperatura va seguir enfilant-se respecte els dies anteriors, la qual cosa va fer suar de valent els esportistes.
Malgrat que el cel es va presentar força enterenyinat per una capa de núvols alts, el temps assolellat, la presència de la isoterma de 13,0 ºC a 850 hPa i el vent de garbí, van provocar que hi haguessin 28,1 ºC de màxima a Monells, 27,6 ºC a Les Olives, 27,4 ºC a La Bisbal d'Empordà, 27,4 ºC a Sobrestany i 27,2 ºC a Verges, entre d'altres registres similars.
A la vila palamosina el termòmetre marcà 20,8 ºC de màxima a La Fosca i 19,8 ºC al nucli antic de Palamós.
Un exemple remarcable d'aquesta pujada del mercuri el veiem a Monells. En aquest nucli de població van tenir una màxima 3,3 ºC més alta (dissabte 24,8 ºC i diumenge 28,1 ºC).
Pel que fa a la temperatura mínima, s'observa un petit ascens generalitzat en relació al dia anterior. 

Arbre caigut a Cala Corbs. 

La platja de Castell va quedar dividida en dues meitats degut a la crescuda del ramal de la riera Aubi durant els darrers temporals de pluges. Actualment la platja ja ha recuperat la seva planimetria habitual gràcies als moviments de sorra que s'hi han realitzat.

Vegetació exuberant i florida a Cap Gros el passat diumenge 3 de maig. 

Obres de reparació de l'escullera malmesa pels efectes del temporal Glòria al Port Marina Palamós. 

Més dades meteorològiques del passat diumenge 3 de maig del 2020 a Palamós., temperatura màxima 19,8 ºC (20,7 ºC al passeig del Mar i 20,8 ºC a La Fosca), mínima 15,3 ºC (14,7 ºC al passeig del Mar i 14,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol o resol, amb de 4/8 a 7/8 Ci, Cs i As tota la jornada.
Vent: fins a les 11:00h s'aprecià vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent de direcció S, SSO, SSE i SO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h hi va haver vent en calma.
Ratxa màxima de vent 40 km/h SSO a La Fosca.
Estat de la mar amb marejol al matí i maror a partir del migdia, mar de fons i de vent del S., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h )., alçada màxima de l'onatge 1,8 metres a les 04:00h i a les 05:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1018 hPa, mínima 1016 hPa. Humitat relativa màxima 88 %, mínima 76 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Sortida de sol del passat diumenge 3 de maig amb núvols alts

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 3 de maig al Baix Empordà, es veu que va pujar de manera més o menys accentuada a quasi tot arreu, respecte el dissabte.
Per exemple, a Monells van tenir una màxima 3,3 ºC més alta, a La Bisbal d'Empordà pujà 2,5 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 1,9 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, amb una màxima 0,4 ºC inferior degut al garbí moderat que bufava a partir del migdia.
Els 28,1 ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 19,8 ºC de Palamós foren la màxima més discreta.

Per acabar el resum meteorològic, veiem que la temperatura mínima va pujar lleugerament a tots els indrets que normalment analitzem, respecte el dia abans.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima ascendí 2,0 ºC, a Castell d'Aro va ascendir 1,4 ºC i a Monells també pujà 1,4 ºC.
A Palamós va pujar 0,8 ºC.
Els 11,1 ºC enregistrats a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 15,3 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 3 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,1 ºC (11,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,4 ºC (12,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 26,8 ºC (12,5 ºC)., Torroella de Montgrí 25,8 ºC (13,3 ºC)., Castell d'Aro 24,3 ºC (13,0 ºC).

Més fotos del passat diumenge 3 de maig

Esllavissada a Cala Corbs.

Branques partides al Mirador d'en Viola.

Tubs al descobert per culpa de l'esllavissada a Cala Corbs.

La barraca de Cala Estreta.

La barraca de Cala Estreta.

Les Illes Formigues.

Fita de terme entre Palamós i Mont-ras al Cap de Planes.

Barquetes de Sant Pere a Cala Estreta. L'arribada d'aquests animals és habitual en aquestes dates.

Minves a Cala Estreta.

Minves a Cala Estreta.

Vegetació exuberant al PEIN Castell-Cap Roig.

Xuclamel florit.

Estepa florida.

Caps d'ase florits.

Estepa i argelagues florides.

Reflexos a la desembocadura del ramal de la riera Aubi a la platja de Castell. 

Molta verdor en els penya-segats del castell de Sant Esteve de Mar.

Gent caminant i fent esport a la platja de la Fosca gaudint de l'inici de la desescalada.

Els darrers temporals van tornar la sorra en aquest sector de la platja de la Fosca d'on havia marxat.

Roselles a Cap Gros. 

L'entrada principal al parc urbà de Cap Gros tapada per l'herba exuberant (actualment l'herba ja està segada).