Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 13 de maig del 2020

Divendres 24 d'abril: la temperatura màxima assoleix de 23 a 24 ºC a l'interior de la comarca

Temps assolellat a la badia de Palamós i cúmuls gruixuts a l'horitzó oest i nord-oest, el passat divendres 24 d'abril al migdia. Font: http://palamos.cam

La temperatura en hores diürnes va mantenir la tendència a l'alça durant el passat divendres 24 d'abril.
El dia radiant que va acomboiar la badia palamosina des de bon matí era el preludi d'una nova jornada amb molta bonança primaveral. De fet, a uns 850 hPa es va detectar una massa d'aire encara menys freda que l'observada el dia anterior pel radiosondatge de Barcelona de les 13:00h.
Si el dijous hi va haver la isoterma de 6,5 ºC a 1.500 metres d'altura, el divendres es va enregistrar la isoterma de 8,1 ºC, un valor prou elevat per l'època de l'any.
Amb aquestes condicions atmosfèriques hi van haver diversos registres de temperatura màxima que superaren lleugerament la barrera dels 23 ºC a l'interior de la comarca. Entre d'altres exemples, veiem que a Les Olives van tenir 23,9 ºC de màxima, a Monells 23,6 ºC,  a La Tallada d'Empordà 23,4 ºC, a Sobrestany 23,3 ºC, a Verges 23,1 ºC i a La Bisbal d'Empordà també 23,1 ºC.
D'altra banda, la manca de nuvolositat abundant en hores nocturnes, unit a l'absència de vent, va generar un cert descens de la temperatura mínima respecte el dia anterior.
Per exemple, trobem que a La Tallada d'Empordà van tenir una mínima 1,8 ºC més baixa (dijous 11,0 ºC i divendres 9,2 ºC). A Palamós descendí 1,4 ºC d'un dia per l'altre (dijous 12,9 ºC i divendres 11,5 ºC)

A part d'aquestes variacions termomètriques, també s'ha d'esmentar que l'aigua del mar es veia molt tèrbola degut als sediments arrossegats per la crescuda dels cabals de rius i rieres.
En aquest sentit, podem observar la imatge de satèl·lit que us poso més avall, on es pot constatar de forma evident la presència d'aquests sediments resseguint la costa catalana, el passat divendres 24 d'abril.
Finalment, tot i que l'astre rei va dominar la situació a la nostra vila, cap a l'oest i al nord-oest, a la llunyania, s'observaren Cumulus congestus que denotaven una certa inestabilitat. Aquests núvols gruixuts que es veien des de Palamós, també s'observen a la imatge de satèl·lit creixent al damunt de la Serralada Transversal, de la Serralada Prelitoral, dels Prepirineus i dels Pirineus.

Imatge de satèl·lit on podem observar l'aigua del mar ben tèrbola a prop de la costa catalana degut als sediments arrossegats pels rius i les rieres el passat divendres 24 d'abril. 

Més dades meteorològiques del passat divendres 24 d'abril del 2020 a Palamós., temperatura màxima 18,2 ºC (19,2 ºC al passeig del Mar i 18,2 ºC a La Fosca), mínima 11,5 ºC (10,1 ºC al passeig del Mar i 10,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí s'observaren de 1/8 a 3/8 Ci, a més de 0/8 a 3/8 Cu i Sc., a la tarda van aparèixer de 1/8 a 2/8 Cu i Sc, boirina enterbolint el paisatge que envolta la badia.
Fins a les 13:30h hi hagué vent en calma., a partir d'aleshores s'aprecià vent del S i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vàrem tenir vent en calma.
Ratxa màxima de vent 31 km/h SSO a La Fosca.
Estat de la mar amb marejol., mar endins també hi havia marejol (onatge significant de 0,35 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, 0,35 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1017 hPa, mínima 1012 hPa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 82 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Posta de sol del passat divendres 24 d'abril. Font: http://palamos.cam

Posta de sol del passat divendres 24 d'abril. Font: http://palamos.cam

Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 24 d'abril al Baix Empordà, podem veure comportaments diferents depenent de l'estació meteorològica analitzada, respecte el dijous.
Per exemple, a Torroella de Montgrí van tenir una màxima 2,1 ºC més alta i a La Tallada d'Empordà va ascendir 1,4 ºC, per contra, a Castell d'Aro baixà 1,3 ºC i a Palamós va baixar 0,7 ºC.
En aquest sentit, podem veure que els 23,9 ºC enregistrats a Les Olives van ser la màxima més elevada del dia, en canvi, els 18,2 ºC de Palamós es quedaren com a màxima més curta.

Finalment, la temperatura mínima va sofrir una reculada poc important respecte el dia anterior.
Així doncs, s'observa que a La Tallada d'Empordà van percebre una mínima 1,8 ºC inferior, a Torroella de Montgrí va descendir 1,7 ºC i a La Bisbal d'Empordà baixà 1,6 ºC.
A Palamós hi va haver una mínima 1,4 ºC més baixa.
Els 6,9 ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 11,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 24 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,6 ºC (6,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 23,4 ºC (9,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,1 ºC (8,3 ºC)., Torroella de Montgrí 22,5 ºC (9,9 ºC)., Castell d'Aro 21,1 ºC (9,5 ºC).

Més imatges del passat divendres 24 d'abril

Temps assolellat a Tamariu (Palafrugell) i l'aigua del mar tèrbola.

Temps assolellat al port de Palamós i boirina enterbolint el paisatge. Font: càmera web de Palamós

Temps assolellat a la platja de Llafranc (Palafrugell) i marejol. Font: Hotel Llafranc

Temps assolellat i marejol a la bocana del Port d'Aro (Platja d'Aro).