Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 6 de juny del 2020

Resum meteorològic i imatges del 20 al 26 de maig

Posta de sol del passat dissabte 23 de maig des del port de Palamós, amb algun núvol baix i aire de tramuntana.

El període comprès entre el 20 i el 26 de maig va ser molt més calurós del que tocaria en aquesta època de l'any. La presència d'una bombolla d'aire càlid tropical continental provinent de l'interior del desert del Sàhara, més l'aparició de vent reescalfat combinat amb l'ambient assolellat, van portar-nos la temperatura més alta del present any 2020. També cal destacar que el domini anticiclònic va provocar una absència total de precipitacions.
Entrant en detalls, la temperatura màxima més elevada va tenir lloc el dimecres 20 de maig, amb uns calorosos 29,0 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 23,3 ºC del dissabte 23 de maig.
Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 16,4 ºC del passat dimarts 26 de maig, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 18,5 ºC enregistrats el passat dissabte 23 de maig.

En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1027 hPa del dissabte 23 i del diumenge 24 de maig, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 1016 hPa del dimecres 20 de maig.
Si observem la pressió mínima diària més baixa trobem els 1013 hPa del dimecres 20 de maig, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el diumenge 24 de maig, amb 1025 hPa.

D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 91 % el divendres 22 de maig, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 75 % el dilluns 25 i el dimarts 26 de maig.

Així mateix, la humitat relativa mínima més alta va ser del 61 % el passat divendres 22 de maig, en canvi, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 21 % el diumenge 24 de maig.

En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 68 km/h SSO el diumenge 24 de maig al Passeig del Mar, per contra, la ratxa màxima de vent més discreta foren els 19 km/h del passat dimarts 26 de maig a la Fosca.

Finalment, les precipitacions van brillar per la seva absència.
Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al barri vell de Palamós (Meteoclimatic)

Altres observacions remarcables

El passat dimecres 20 de maig va aparèixer vent reescalfat del NO i ONO al matí. Aquest fet, unit a la presència de la isoterma de 14,5 ºC a 850 hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h), va provocar que hi haguessin 29,0 ºC de màxima, la temperatura més alta del present any 2020. A La Tallada d'Empordà van tenir 30,9 ºC de màxima, a Castell d'Aro 30,4 ºC, a Torroella de Montgrí 30,3 ºC i a Monells i a La Bisbal d'Empordà 30,1 ºC.

El passat divendres 22 de maig vàrem tenir un dia plenament assolellat, però cap a l'horitzó NO i O s'observaren Cumulonimbus durant la tarda.

El passat dissabte 23 de maig la boia de Puertos del Estado situada a 19 milles al davant del cap de Begur va detectar forta maror, amb un onatge significant de 1,88 metres a les 23:00h i una alçada màxima de 3,13 metres a les 22:00h. Durant la bonica posta de sol hi va haver aire de tramuntana amestralada i alguns Sc radiatus mirant cap al nord.

El passat diumenge 24 de maig hi va haver una garbinada destacada fins a primeres hores del matí, a uns 20 km/h de mitjana, ratxa màxima 68 km/h al Passeig del Mar. L'onatge significant fou de 2,58 metres a les 06:00h al davant del cap de Begur, amb una alçada màxima de 4,3 metres a les 02:00h.
A primera hora del matí s'observaren 7/8 Sc, predomini del sol o resol la resta del dia, amb alguns núvols prims.
Cal remarcar que quan faltaven entre sis i cinc minuts per la una de la matinada del diumenge, vaig escoltar un soroll que recordava una mena tro de força durada. Segurament, des de l'exterior també es deuria veure com una mena de bola de foc il·luminant el cel degut a la caiguda d'un bòlid espectacular que va explotar durant l'entrada a l'atmosfera terrestre. Vegeu la següent notícia:
https://www.ccma.cat/el-temps/un-bolid-illumina-el-cel-nocturn/noticia/3017070/

El passat dimarts 26 de maig el cel es va presentar bàsicament asserenat i el vent va ser purament testimonial.

Imatges del passat dimecres 20 de maig:

Temps assolellat i marejol a Llafranc. Font: Hotel Llafranc

Temps assolellat i marejol a Tamariu.

Temps assolellat a Palamós. Font: càmera web de Palamós

Temps assolellat i marejol a Palamós a primeres hores de la tarda. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava

Temps assolellat a Palamós. Font: Port Esportiu Marina Palamós

Temps assolellat i marejol a Sant Feliu de Guíxols. Font: Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols

Mapa de temperatura a 850 hPa. Veiem la bombolla d'aire càlid que ens afectava.

Imatges del passat dijous 21 de maig:

Temps assolellat i núvols prims al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Temps assolellat i núvols prims a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Imatges del passat divendres 22 de maig:

Mapa de llamps. Veiem que van caure 210 llamps entre les 15:00h i les 17:00h cap al Ripollès, Berguedà, la Cerdanya i àrees properes.

Imatge del satèl·lit a les 16:30h. Veiem els Cumulonimbus que creixien al Pirineu i Prepirineu.

Imatges del passat dissabte 23 de maig, amb molta gent a les terrasses i la posta sol:











Imatge del passat diumenge 24 de maig:

Imatge del satèl·lit a les 06:00h. Veiem el pas de les restes d'un sistema frontal.

Imatge del dilluns 25 de maig:

Imatge del satèl·lit a les 12:00h. Veiem pocs núvols a l'Empordà, però a la meitat sud de Catalunya el cel es presentava ennuvolat.

Imatges del passat dimarts 26 de maig:

Cel serè a Palamós. Font: Port Esportiu Marina Palamós

Temps assolellat i moviments de sorra a la platja de Llafranc. Font: Hotel Llafranc 

Temps assolellat a Tamariu i la mar molt plàcida, però sense gent a la platja degut a la normativa vigent aleshores.

Cel serè a Palamós, però sense gent a la platja degut a la normativa vigent aleshores. Font: càmera web de Palamós

Temps assolellat a Sant Feliu de Guíxols i la mar molt plàcida. Font: Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols

Temps assolellat a Palamós, la mar molt plàcida i obres de reforç del dic de recer del port palamosí per adaptar-lo als efectes del canvi climàtic. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava