Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 24 d’octubre del 2020

Resum meteorològic i imatges del 6 al 10 d'octubre

Temps assolellat i aigües cristal·lines a la platja de la Fosca, el passat dijous 8 d'octubre. L'anticicló va deixar-nos molta bonança. Aquell dia la temperatura superficial de l'aigua del mar era d'uns 21 ºC.

El període comprès entre el 6 i el 10 d'octubre va romandre sota el domini anticiclònic i l'ambient va ser força càlid al centre del dia. 
Tal com van constatar els nostres baròmetres, la pressió en superfície va mantenir-se notablement elevada durant aquests cinc dies. En aquest sentit, veiem que la pressió més baixa va enregistrar 1015 hPa i la pressió més accentuada va assolir uns destacables 1024 hPa.
Tot que i l'elevada pressió podria fer presagiar que l'estabilitat atmosfèrica fou absoluta, res més lluny de la realitat. El pas d'una línia d'inestabilitat i d'una parella de fronts associats a un destacat solc d'aire fred en altura (isoterma de -18 ºC a 500 hPa), va generar una acusada inestabilitat atmosfèrica durant la tarda-vespre del dissabte.
Les precipitacions en forma de plugim o pluja, només ens deixaren uns cinc litres per metre quadrat, degut a l'entrada de vent del nord sec en superfície, la qual cosa sempre sol estratificar la nuvolositat. No obstant això, al damunt del mar van crèixer Cumulonimbus i hi va haver una bona llampegada al davant de la costa baix-empordanesa. 
D'altra banda, el temps assolellat que ens acompanyà la majort part dels dies, va tenir un bon contrapunt en forma de boira espessa durant el matí del passat divendres 9 d'octubre. Els núvols estrats en forma de boira costanera, eren un clar reflex de l'estancament anticiclònic, de l'eleveda humitat relativa i de la massa d'aire càlid que ens afectava.
Així mateix, la temperatura agradable que hi havia a les hores centrals de la jornada, amb uns destacats 22,8 ºC de màxima el dimecres i 22,1ºC el dijous, unit a una temperatura superficial de l'aigua del mar que marcava 21 ºC, va provocar que encara es veiessin alguns banyistes a les platges palamosines.

Entrant en detalls, la temperatura màxima més elevada va tenir lloc el dimecres 7 d'octubre, amb uns destacats 22,8 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 19,3 ºC del dissabte 10 d'octubre, un valor no gaire baix tenint en compte l'època de l'any. 
Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 12,3 ºC del passat dimarts 6 d'octubre, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 16,5 ºC enregistrats el passat dijous 8 d'octubre. 

En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1024 hPa del dijous 8 d'octubre, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 1018 hPa del dimarts 6 d'octubre. 
Si observem la pressió mínima diària més baixa, trobem els 1015 hPa del passat dimecres 7 d'octubre, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el dijous 8 d'octubre, amb 1021 hPa. 

D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 96 % el divendres 9 d'octubre, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 82 % el dimecres 7 d'octubre. 
Així mateix, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 56 % el passat dimecres 7 d'octubre, en canvi, la humitat relativa mínima més alta va ser del 84 % el divendres 9 d'octubre. 

En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 44 km/h N a la Fosca el passat dissabte 10 d'octubre (també destaquen els 40 km/h SSO del dijous 8 d'octubre), per contra, la ratxa màxima de vent més modesta foren els 27 km/h E del passat divendres 9 d'octubre a la Fosca. 

Finalment, només van caure 5,2 mm, concentrats en un sol dia amb precipitació apreciable: el dissabte 10 d'octubre.
Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al barri vell de Palamós, excepte les dades de vent que són de la Fosca (Meteoclimatic) 

Altres observacions remarcables 

El passat dimarts 6 d'octubre s'observaren nombrosos intervals de núvols alts i mitgencs, en un context de temps assolellat, però amb una matinada força fresca o freda (mínima 12,3 ºC).
A les hores centrals de la jornada vàrem tenir vent de garbí, a uns 10-15 km/h de mitjana, ratxa màxima 35 km/h. 
La boia del cap de Begur va enregistrar un onatge significant de 0,35 metres a les 08:00h, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 1,41 metres a les 17:00h. 

El passat dimecres 7 d'octubre hi va haver un augment nuvolós a partir del migdia, però sense precipitacions. No obstant això, fins aleshores l'ambient era força càlid, amb una temperatura màxima de 22,8 ºC. 
Fins a primeres hores de la tarda va aparèixer vent de component nord, a uns 10-15 km/h de mitjana, ratxa màxima 39 km/h.
La boia del cap de Begur va enregistrar un onatge significant de 1,99 metres a les 08:00h, de 2,23 metres a les 12:00h i de 1,76 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 4,45 metres a les 14:00h. 

El passat dijous 8 d'octubre va començar amb núvols abundants, de 6/8 a 7/8 Cu i Sc. Aquests núvols baixos o de cert desenvolupament vertical van desaparèixer amb el pas de les hores fins que va quedar un dia radiant. L'aigua del mar presentava una gran transparència gràcies al vent del nord que bufà el dia anterior.
El matí fou poc ventós, però a partir de les 15:00h va entrar vent de garbí, a uns 15 km/h de mitjana, ratxa màxima 40 km/h.
La boia del cap de Begur va enregistrar un onatge significant de 1,52 metres a les 02:00h, de 0,94 metres a les 08:00h, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 2,73 metres a les 00:00h.

El passat divendres 9 d'octubre va portar-nos un matí emboirat, però els núvols baixos es van anar desfent amb el pas de les hores, fins que va quedar un migdia i una tarda de sol, amb alguns intervals de núvols alts. Els núvols prims anunciaven un canvi de temps pel dia següent., a més a més, encara quedaren restes d'estrats i boirines.
A partir del migdia va entrar vent de llevant i gregal, a uns 10-15 km/h de mitjana, ratxa màxima 27 km/h.
La boia del cap de Begur va enregistrar un onatge significant de 0,35 metres a les 08:00h, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h. Arran de costa la mar estava molt tranquil·la.

El passat dissabte 10 d'octubre ens va portar un canvi de temps. 
Els núvols van ser presents al llarg de tot el dia, amb de 7/8 a 8/8 Cu, Sc i St. Al matí va caure alguna roina i a la tarda les precipitacions anaren a més, en forma de pluja o plugim intermitent.
Al vespre s'observaren llamps en vàries direccions i s'escoltaren trons llunynans.
A partir de les 19:00h va entrar vent del nord, a uns 15 km/h de mitjana, ratxa màxima 44 km/h. 
La boia del cap de Begur va enregistrar un onatge significant de 0,59 metres a les 08:00h, de 1,05 metres a les 12:00h, de 1,76 metres a les 18:00h i de 2,81 metres a les 22:00h., alçada màxima de l'onatge 4,53 metres a les 23:00h.

Imatges del passat dimarts 6 d'octubre

Vista panoràmica captada des de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni). S'aprecien núvols alts i mitgencs el passat dimecres 6 d'octubre a primeres hores de la tarda.



Imatges del passat dimecres 7 d'octubre

Núvols baixos i clarianes a primeres hores de la tarda del passat dimecres 7 d'octubre.




Imatges del passat dijous 8 d'octubre

Temps assolellat i aigües cristal·lines a la platja de la Fosca, el passat dijous 8 d'octubre. L'anticicló va deixar-nos molta bonança. Aquell dia la temperatura superficial de l'aigua del mar era d'uns 21 ºC.



Mapa de superfície del passat dijous 8 d'octubre a les 08:00h. Veiem el domini anticiclònic. 

Mapa de la temperatura superficial de l'aigua del mar el passat dijous 8 d'octubre.

Imatges del passat divendres 9 d'octubre

Boira a la platja de la Fosca el passat divendres 9 d'octubre a primeres hores del matí. Autor de la foto: Francesc Serrat.

Boira a la platja de la Fosca el passat divendres 9 d'octubre a primeres hores del matí. Autor de la foto: Francesc Serrat.

Temps assolellat, algun núvol baix i Cirrocumulus floccus, el passat divendres 9 d'octubre al migdia.

Imatges del passat dissabte 10 d'octubre

Cel cobert i gotes de pluja sobre la càmera, el passat dissabte 10 d'octubre a la tarda. Font: càmera web de Palamós

Mapa de superfície amb fronts del passat dissabte 10 d'octubre a les 14:00h. Veiem una línia d'inestabilitat i l'arribada d'un front.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 10 d'octubre a les 19:06h. Veiem algunes precipitacions al damunt nostre. 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 10 d'octubre a les 19:54h. Veiem algunes precipitacions al damunt nostre. 

Mapa de llamps del passat dissabte 10 d'octubre. S'observa abundant aparat elèctric en una gran franja del país, però el Baix Empordà en quedà al marge.

Cel cobert i la mar molt tranquil·la, el passat dissabte 10 d'octubre a la tarda. Font: Club Nàutic Port d'Aro