La primavera astronòmica del 2023 començarà avui dilluns 20 de març a les 22 hores 24 minuts hora oficial.
Aquesta estació durarà aproximadament 92 dies i 18 hores, i s'acabarà el 21 de juny amb el començament de l'estiu.
L'inici de la primavera a l'hemisferi nord, te lloc quan la Terra passa pel punt de la seva òrbita des del qual el centre del Sol creua l'equador celest en el seu moviment aparent cap al nord.
Aquest dia la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen. Aquesta circumstància també s'anomena equinocci de primavera. Quan la primavera comença a l'hemisferi nord, a l'hemisferi sud comença la tardor.
El cel nocturn durant la primavera del 2023
El cel de després de la posta de Sol al principi ens mostrarà Júpiter, Venus i Mart, però el primer planeta desapareixerà aviat per l'oest, mentre que Mercuri farà una breu aparició durant el mes d'abril.
Durant les albades, la primavera s'iniciarà amb Saturn com a únic planeta visible.
A primers de maig, Júpiter apareixerà per l'est, i durant el mes de juny també es podrà veure, molt baix sobre l'horitzó, Mercuri.
Pel que fa a les constel·lacions, al principi de la primavera encara es podran veure al capvespre algunes típiques de l'hivern, com Orió, Ca Major o Bessons. A mesura que avancin les setmanes, aquestes constel·lacions s'aniran apropant al Sol i donaran pas a constel·lacions més característiques de la primavera, com Lleó, amb la seva cridanera forma d'interrogació invertida acabada a l'estrella Régul.,Verge, amb la brillant Spica, i el Bover, amb la vermella estrella Artur.
Durant la primavera del 2023 tindran lloc dos eclipsis, un de Sol i un altre de Lluna
L'eclipsi de Sol succeirà el 20 d'abril, serà de tipus mixt, i es veurà al sud-est asiàtic i Oceania.
L'eclipsi de Lluna tindrà lloc el 5 de maig, serà de tipus penumbral, i es podrà veure a l'Àfrica, Àsia i Oceania.
Altres fenòmens d'interès astronòmic durant la primavera del 2023 són les pluges de meteors de les lírides, amb un màxim cap al 23 d'abril, i les eta aquàrides, amb màxim cap al 6 de maig.
Les llunes plenes de l'estació tindran lloc el 6 d'abril, el 5 de maig i el 4 de juny.
Canvi d'hora
Tot i que tant el Parlament Europeu com la Comissió s'han pronunciat a favor d'eliminar els canvis d'hora en el futur, encara no hi ha una decisió definitiva. Per això, durant el 2023 seguirà en vigor el tradicional canvi d'hora que té lloc el darrer diumenge de març. Aquell dia, el 26 de març, a les 2 de la matinada hora peninsular, avançarem els rellotges una hora per marcar les 3.
Algunes curiositats sobre la primavera
Al llarg del segle XXI, l'inici de la primavera es pot donar, com a màxim, en tres dates diferents del calendari (del 19, 20 i 21 de març), sent el seu inici més matiner el de l'any 2096 i l'inici més tardà fou el del 2003.
Les variacions d'un any a un altre són degudes a la manera com encaixa la seqüència d'anys segons el calendari (uns de traspàs, uns altres no) amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol.
L'inici de la primavera és l'època de l'any on la longitud del dia s'allarga més ràpidament.
A les latituds de la península Ibèrica, cada jorn el Sol surt més d'un minut abans, i a la tarda es pon més d'un minut després. Com a conseqüència d'això, al començament de la primavera, el Sol està per sobre de l'horitzó tres minuts més respecte el dia abans.