Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 19 de març del 2023

Febrer fred a les comarques del sud i a la depressió Central


Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, el febrer s’ha de qualificar de normal o fred a gran part del país, si bé ha estat lleugerament càlid a les parts més elevades de Catalunya (serralada del Montseny, serralada Transversal, Prepirineu i Pirineu).
La meteorologia dels primers vint dies del mes va estar marcada per la persistència anticiclònica, en relació amb un bloqueig al centre i nord d’Europa. 
El dia 10 la pressió atmosfèrica al nivell del mar va assolir els 1.038 - 1.039 hPa, la més alta a Catalunya des del 9 de gener de 2015. Aquesta situació va provocar una atmosfera estable amb una inversió tèrmica marcada, a excepció de la llevantada que entre els dies 6 i 9 va provocar precipitació abundant al prelitoral. 

Va ser a partir del dia 21 quan l’anticicló es va debilitar i va afavorir l’entrada d’una massa d’aire més fred, precipitació especialment al Pirineu i nevades a cotes baixes, fins a la mateixa línia de la costa entre els dies 26 i 27 de febrer. 

Tres pertorbacions han afectat Catalunya amb precipitació significativa 

Entre els dies 6 i 9 una llevantada va acumular més de 50 mm a àmplies zones de la serralada prelitoral, amb neu puntualment a partir dels 400 m, destacant els 12 cm d’Horta de Sant Joan (la Terra Alta), 4 cm a Tona (Osona) o 1 cm a Olot (la Garrotxa) i Vic (Osona). 

Una depressió aïllada a nivells alts (DANA) situada a l'oest de la Península va provocar un episodi de sud entre els dies 22 i 24 que va deixar més de 50 mm de precipitació en alguns sectors elevats del vessant sud del Pirineu occidental, i en general més de 20 mm al Pirineu i Prepirineu. La cota de neu va baixar des d'uns 2.000 m fins als 800 o 1.000 m durant la matinada del divendres 24 i a cotes altes del Pirineu es van acumular de 20 a 40 cm de neu nova. 

Entre els dies 26 i 28 la temperatura va ser molt baixa i la nit del 26 al 27 la precipitació va afectar sobretot el litoral i prelitoral Central, amb una cota de neu que puntualment va baixar fins al nivell del mar. Cal destacar els 7 cm de neu mesurats a l’observatori Fabra (el Barcelonès), a 411 m d’altitud. 

Febrer normal o fred a Catalunya 

El febrer s’ha de qualificar de normal o fred a gran part del país, si bé ha estat lleugerament càlid a les parts més elevades de Catalunya (serralada del Montseny, serralada Transversal, Prepirineu i Pirineu).  Aquesta anomalia tèrmica del mes de febrer s’explica perquè la temperatura ha estat molt contrastada. 

Entre els dies 19 i 21 la temperatura va ser força alta. Durant el dia 20 es van superar els 20 °C a bona part de Catalunya i fins i tot els 22-23 °C a diverses fondalades de l'interior. Es va produir un rècord de febrer a 5 de les 114 estacions automàtiques de la XEMA amb més de 20 anys de dades, situades a Ponent. 
En canvi, a partir del dia 26 de febrer la baixada de temperatura es va fer notar arreu, però sobretot a muntanya, on es va registrar la temperatura més baixa de tot l'hivern, com també va passar a punts del litoral i prelitoral Central. 
Les mínimes van ser d'uns -19 °C a 2.500 m d'altitud, destacant els -19,6 °C de Boí (2.535 m). A l'alta muntanya, la temperatura no baixava tant des del febrer de 2018, gener de 2017 o fins i tot febrer de 2012 a punts del Pallars i la Cerdanya. 

La inversió tèrmica ha estat destacada durant el febrer d’enguany, temperatura més alta a les parts més elevades país en comparació amb les valls, on s’acumulava l’aire fred per les condicions anticiclòniques que van dominar els primers vint dies del mes. 

Febrer normal o plujós a gran part de Catalunya 

Ha estat en general normal o plujós a gran part del país, fins i tot molt plujós al terç sud i a punts del Prelitoral, Prepirineu i Pirineu central. En canvi, ha estat sec al Pirineu més occidental i sectors de l’altiplà Central i l’Alt Empordà. 
El mes s’ha de qualificar de molt sec a l’extrem nord de la Val d’Aran. 
El bloqueig anticiclònic, que ha impossibilitat el pas de pertorbacions atlàntiques, juntament amb la llevantada que va afectar la serralada prelitoral entre els dies 6 i 9, expliquen la distribució de l’anomalia d’aquest mes. 

Irradiació per damunt de la mitjana a la meitat oest de Catalunya 

La irradiació solar global del mes de febrer ha estat per sobre de la normal a gran part de la meitat oest del territori, si bé cal destacar els valors lleugerament per sota de la mitjana climàtica a la plana de Vic i al Montseny. A la resta del país la irradiació ha estat normal.