Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 30 d’octubre del 2023

Eclipsi parcial de Lluna del passat dissabte 28 d'octubre


Tal com us vaig avançar en el post dedicat a l'inici de la tardor astronòmica, el passat dissabte es va poder observar un eclipsi parcial de Lluna. 
Tot i que el nostre satèl·lit natural només va presentar enfosquit un 12% del disc lunar, es podia apreciar una petita mossegada. A les fotos que vaig realitzar queda ben clar aquest fet.
L'eclipsi parcial de Lluna es produeix en fase de lluna plena, quan la llum del Sol no pot arribar completament fins a la Lluna per il·luminar-la. Això esdevé perquè la Terra s'interposa entre aquests dos cossos celestes i intercepta la llum solar. 

Al llarg d'un any es donen diversos eclipsis de Sol o de Lluna (totals o parcials), perquè el pla en el qual orbita la Lluna al voltant de la Terra està inclinat uns 5 graus, respecte al pla en el qual orbiten la Terra i la Lluna al voltant del Sol. Per això no és tan fàcil aconseguir una bona alineació dels tres cossos celestes: si la Lluna orbités en el mateix pla, tindríem molts més eclipsis cada any. 
Per aquesta raó, a la Terra s'aprecien entre 4 i 7 eclipsis anuals, incloent-hi els de Sol i els de Lluna., a més a més, solen anar en parella, primer un i després un altre, mitja llunació després. 

Aquest 2023 ja no tindrem més eclipsis, el següent no és fins al març del 2024, i a més serà un de penombra, és a dir, un tipus d'eclipsi menys espectacular, en el que no s'arriba a obstaculitzar per complet la llum, i només es dona un enfosquiment de la Lluna.