Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 2 de novembre del 2023

La borrasca Ciarán deixa un altre temporal de garbí a Palamós

El fort onatge s'ha tornat a emportar la poca sorra que quedava a les platges d'Es Monestri i de Sant Antoni de Calonge.

Sens dubte, el protagonista destacat de les darreres setmanes ha sigut el vent de garbí i el temporal de mar que ha portat associat.
La zonal o circulació general de l'oest s'ha mostrat particularment activa, amb un reguitzell de fronts i pertorbacions atlàntiques que han afectat de ple la façana atlàntica d'Europa i han regat amb abundància la meitat oest i el centre de la península Ibèrica. Per desgràcia, aquesta situació tan sols porta febles precipitacions a la nostra zona, amb l'arribada de fronts molt desgastats, després d'haver creuat els relleus muntanyosos de poblen l'interior de la península.

A falta de les necessàries pluges, aquest dijous 2 de novembre hem tingut un nou temporal de garbí de primera divisió. 
La mar de fons s'ha tornat a emportar la sorra de diferents sectors de la platja d'Es Monestri i de la platja de Sant Antoni de Calonge. També s'ha pogut veure com les grans onades engolien la balisa de la Llosa i, fins i tot, alguns cops de mar s'altaven per sobre de la punta del moll comercial.

Aquest temporal marítim que s'ha enregistrat a la badia de Palamós, està relacionat amb el pas de la borrasca Ciarán per la façana atlàntica del continent europeu.Cal destacar que aquesta pertorbació ha experimentat una ciclogènesis explosiva.
El servei meteorològic anglès ha comunicat que la borrasca Ciarán ha establert un nou rècord de pressió mitjana a nivell del mar més baixa registrada a Anglaterra i Gal·les al novembre, amb un valor de 953,3 hPa a Plymouth i 958,5 hPa a St. Athan. 
El rècord anterior a Anglaterra va ser de 959,7 hPa, establert el 1916. El rècord anterior a Gal·les va ser de 962,7 hPa, establert el 2010.

D'altra banda, la boia de Puertos del Estado fondejada a 19 milles del cap de Begur, ha detectat un onatge significant de 4,45 m a les 10:00h i una alçada màxima de 6,66 m a la mateixa hora.
Pel que fa al vent, el sud-oest o sud-sud-oest ha bufat amb força durant la matinada del dijous i al matí, assolint una una ratxa màxima de 81 km/h i una velocitat mitjana de 35-40 km/h en el seu punt àlgid. Curiosament, a la tarda hi ha hagut vent en calma o NNE, NE i N a 5-10 km/h. 
Temperatura màxima 21,2 ºC, mínima 11,6 ºC. Pressió màxima 1004 hPa, mínima 992 hPa. Humitat del 65 al 88 %. Pluja 1,2 mm al migdia.  

Recull d'imatges del temporal de garbí d'aquest dijous