La pluja deixava un paisatge desolador a l'hora que s'havia d'iniciar la rua de Carnaval. Foto de l'Avinguda Onze de Setembre amb gent amb paraigües i cadires buides aquest dissabte 10 de febrer.
Tal com es preveia, la pluja va fer acte de presència aquest dissabte 10 de febrer. Malgrat que fou molt beneficiosa pels camps de conreu, pels boscos i per la fauna, sobretot tenint en compte la greu sequera que ens afecta, la seva ansiada aparició va coincidir amb un dels esdeveniments festius més importants de l'any.
Tot i que la jornada va començar amb ambient assolellat, amb el pas de les hores el cel es va anar cobrint i les precipitacions feren acte de presència a partir del migdia, amb el so d'algun tro llunyà. La pluja o plugim incessant feia presagiar que la Grandiosa Rua de Carnaval es podria acabar aplaçant per un altre dia. Cal tenir present que l'aigua és una autèntica enemiga pels vestits elaborats, pel maquillatge dels participants i pels equips elèctrics. Per sort, el temps es va acabar posant del nostre costat i va deixar de ploure cap a les cinc de la tarda. Així doncs, encara que l'inici de la rua estava previst per les 15:30h, la Comissió de Carnaval i les diferents colles van decidir que s'havia de sortir a desfilar, en aquest cas a partir de les 17:15h, amb un recorregut més curt que començà a la corba de l'hospital. Aleshores, com per art de màgia, els carrers s'ompliren ràpidament de gent i l'espectacle fou un èxit aplaudit pel nombrós públic.
En total, el breu episodi plujós acumulà 17,0 mm al barri Vell de Sant Joan, 16,0 mm a La Fosca, 14,7 mm a la zona portuària i 10,4 mm al barri Vell de Palamós.
Si mirem altres poblacions properes de la nostra comarca, destaquen els 23,3 mm de Sant Feliu de Guíxols, 23,1 mm a Vall-llobrega (Can Sais), 20,6 mm a Calonge-Vall dels Molins, 18,4 mm a Calonge i 16,3 mm a Palafrugell.
Aquesta apreciada pluja fou una autèntica benedicció, però encara del tot insuficient per acabar amb el greu dèficit de precipitacions del darrers mesos i anys.
En aquesta ocasió vàrem tenir una gran fortuna. De fet, podem afirmar que es va produir una autèntica quadratura del cercle per veure ploure.
L'arribada d'un profund solc d'aire fred en alçada associat amb la borrasca Karlotta, la formació d'una baixa secundària anomenada Quinta, una pressió en superfície inusualment baixa (un mínim de 982 hPa) i, sobretot, l'entrada en escena del famós rebuf, van fer crèixer amb força els núvols convectius.
Les tempestes descarregaren la seva màxima intensitat cap a la comarca de La Selva, amb calamarsades, arribant a deixar fins a 40 mm a Santa Coloma de Farners, gràcies a l'entrada directa del rebuf i la convergència de vent cap aquella àrea. Aleshores, el vent de ponent que bufava en altura va anar desplaçant l'extens nucli de precipitació per sobre nostre, fins allunyar-lo mar endins.
Malauradament, les pluges més destacables van esquivar les capçaleres dels rius que nodreixen els pantans.
Més dades d'aquest passat dissabte 10 de febrer a Palamós (barri Vell): Temperatura màxima 13,6 ºC, mínima 9,1 ºC. Humitat del 71 al 87 %. Pressió màxima 998 hPa, mínima 982 hPa. Vent del S, SSO i SO de matinada, a 15-20 km/h de mitjana, ratxa màxima 39 km/h SSO. Matí de vent encalmat., migdia-tarda vent de direcció variable a 5-10 km/h.
Mapa de llamps del dissabte 10 de febrer. Per fi apareixen tempestes, un fet força rar els darrers anys (malauradament)
Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hPa del dissabte 10 de febrer. S'aprecia el potent solc d'aire fred que entrà, amb l'isoterma de -26 ºC a l'oest del Principat.
Imatge composada dels radars meteorològics a les 15:54h. S'aprecia una franja de precipitació moderada a sobre el Baix Empordà.
Mapa de pressió en superfície del dissabte 10 de febrer. Veiem la borrasca Karlotta centrada a les illes Britàniques abraçant-nos de ple i fins i tot amb una baixa secundària que els alemanys anomenaren Quinta i que ajudà a portar l'aire fred en altura.