Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 24 de febrer del 2024

Les basses de la font del mas Ribot s'assequen completament


La greu sequera que ens afecta està deixant un paisatge desolador, sobretot en els indrets que antigament eren reconeguts per tenir aigua en abundància.
Els tres anys seguits que portem amb precipitacions escasses, amb valors que en prou feines assoleixen la meitat del que acostumaria a ploure, ha provocat l'assecament de moltes fonts situades als contraforts de les Gavarres i també alguns pous.
Una d'aquestes fonts és la del mas Ribot, situada al veïnat de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni). Aquesta font alimentava unes basses que anys enrera servien per regar unes hortes. Actualment aquestes basses presenten una estampa molt trista, veient-se completament seques.
La manca d'aigua en aquest indret és molt estranya, sobretot durant l'hivern, la qual cosa ens deixa unes imatges insòlites. 
Cal destacar que les basses del mas Ribot eren un punt de reproducció molt important per diverses espècies d'amfibis que ara ho trobaran molt a faltar.
D'altra banda, si mirem la perspectiva històrica, durant l'època dels romans hi havia un aqüeducte que portava l'aigua des d'aquest punt fins a la vil·la romana del Collet de Sant Antoni de Calonge.  Avui dia aquest fet seria impossible.