Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 1 d’abril del 2024

Dilluns 1 d'abril: una altra garbinada intensa i efectes dels temporals

La platja de Torre Valentina molt malmesa pels temporals de garbí, amb palmeres caigudes, aquest dilluns 1 d'abril.

Aquest dilluns 1 d'abril ens ha portat l'enèssima garbinada intensa de les darreres setmanes. El temporal de mar ha tornat a portar maregassa a la badia de Palamós.
La forta alteració marítima fou enregistrada per la boia del cap de Begur, situada a 19 milles de la costa. Segons aquesta boia oceanogràfica de Puertos del Estado, a les 03:00h hi havia un onatge sig. de 2,46 m i una alçada màxima de 4,28 m a les 02:00h. No obstant això, el temporal marítim encara fou més destacat el dia anterior, sobretot de matinada. La mateixa boia va anotar un onatge sig. de 3,16 m a les 07:00h i una alçada màxima de 5,41 m el diumenge 31 de març.
Pel que fa al vent del sud-oest, aquest ha bufat a uns 35-40 km/h de mitjana aquest dilluns, assolint una ratxa màxima molt remarcable de 74 km/h. 

Així mateix, es pot afirmar que darrerament s'han donat tot un seguit de coincidències que han generat grans desperfectes a les platges de Calonge i Sant Antoni. Algunes de les destrosses ocasionades pels últims temporals es poden considerar com a inèdites, especialment a la zona de Torre Valentina.
Malgrat no tractar-se de cap llevantada, la reiteració dels temporals de garbí, amb fort onatge, els corrents marins, l'efecte Coriolis i l'elevat nivell del mar a causa de la baixa pressió, han anat erosionant tot el front marítim d'aquesta població veïna.
A part dels ja coneguts estralls que es donen tot sovint a la platja de Sant Antoni de Calonge i a la platja d'es Monestri, en aquesta ocasió la platja de Torre Valentina també ha rebut de valent i, fins i tot, una gran secció d'aquesta platja, la més propera a la punta del Racó, ha desaparegut del tot, deixant una imatge insòlita, amb cinc palmeres caigudes a dins el mar. 

En un altre ordre de coses, les onades també han portat fins a les platges una enorme colònia de barquetes de Sant Pere (Velella velella), tal com ja ha succeït en aquesta època altres anys. La barqueta de Sant Pere és una espècie d'hidrozou de l'ordre dels antoatecats. No és una medusa, sinó una colònia flotant de pòlips especialitzats.
Una altra de les notícies del dia ha sigut l'arribada del creuer amb bandera noruega Viiking Saturn. El vaixell ha arribat al port de Palamós cap a les nou del matí procedent del port francès de Marsella amb 900 passatgers a bord, la majoria nordamericans. Aquest creuer inaugura la present temporada i també és el primer cop que ve a Costa Brava.

Més dades meteorològiques del dilluns 1 d'abril: Temperatura màxima 15,6 ºC, mínima 8,0 ºC. Humitat del 51 al 84 %. Pressió màxima 1015 hPa, mínima 1000 hPa. Precipitació acumulada entre els dies 30, 31 de març i 1 d'abril, 12,0 mm. Dades de meteoclimatic.com, Palamós (barri Vell).

Fotos d'avui dilluns 1 d'abril