Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 30 d’abril del 2024

La Petita Edat de Gel pintada per Brueghel el Vell

"Paisatge hivernal amb patinadors i parany per a ocells" de Brueghel el Vell (1565). Museu d'Història de l'Art de Viena. 

La tardor passada vaig poder visitar la magnífica ciutat de Viena i alhora vaig aprofitar per veure i fotografiar l'important llegat artístic del Kunsthistorisches Museum. 
El Kunsthistorisches Museum o Museu d'Història de l'Art de Viena, és un dels museus més importants del món. Una de les col·leccions pictòriques més rellevants que conté és la dedicada al pintor flamenc Pieter Brughel el Vell.
Aquest famós pintor va retratar en molts dels seus quadres la Petita Edat de Gel. Es tracta d'un període històric marcat per la fred intensa que començà a mitjans segle XIV i acabà el 1850.

Pieter Brueghel el Vell va pintar, el 1565, "Paisatge d'hivern amb patinadors i parany per a ocells", "La massacre dels innocents" i "Caçadors a la neu", entre moltes altres obres. 
L'obra de l'encapçalament retrata una escena de la vida quotidiana en un poblet proper a Anvers (Bèlgica). 
Veiem com la neu i el gel cobreixen els carrers, les teulades de les cases i diversos patinadors gaudeixen de les aigües glaçades, provocant la sensació de fred intensa en aquell hivern del segle XVI.
Des de començaments del segle XIV fins a mitjans del XIX (encara que la NASA situa el període entre el XVII i el XIX) va tenir lloc la denominada Petita Edat de Gel, sobretot a l'Hemisferi Nord. 
Aquest esdeveniment fou el darrer gran procés climàtic a escala planetària, previ a l'escalfament global actual. Es tracta d'un període en què diversos factors van produir un descens dràstic de les temperatures que va condicionar molt la vida dels pobladors de diverses regions del globus terraqui. 

Què va passar al segle XIV per desencadenar un canvi climàtic tan radical? Hi ha dos factors que, sens dubte, es van combinar per generar l'últim gran període de glaciació global: un augment de l'activitat volcànica i una disminució de l'escalfament solar. És la combinació perfecta perquè es produeixi un descens de la temperatura. D'una banda, el Sol emet menys calor que de costum, un fenomen que es coneix com a Gran Mínim Solar (el que va tenir lloc entre 1645 i 1715 va rebre el nom de Mínim de Maunder) i que es dona quan l'estrella presenta menys taques solars del compte (i, per tant, menys energia). Així mateix, el planeta també va experimentar durant aquest període una intensa activitat volcànica. Quan això passa, una part de les cendres de les erupcions arriben fins a les capes altes de la troposfera, creant una mena de capa que impedeix que els raigs de Sol penetrin amb la mateixa intensitat que en condicions normals. 
       
"La massacre dels innocents". Brueghel el Vell  (1565). Museu d'Història de l'Art de Viena. 
   
"Caçadors a la neu". Brueghel el Vell  (1565). Museu d'Història de l'Art de Viena.