Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 7 de setembre del 2024

El rentabótes es fa notar a la platja de la Fosca

 

Vista de les embarcacions encallades a la sorra, aquest dissabte al matí (© Manel Cruz). Font: https://www.gerio.cat/

Aquest dissabte al matí, la platja de la Fosca s'ha despertat amb tres barques varades a la sorra, després que s'hagi produït un temporal d'entre llevant i xaloc durant la nit/matinada de divendres a dissabte. 

Les embarcacions estaven amarrades en el camp de boies que hi ha al davant de la Fosca. Tal com ja ha succeït en anys anteriors, coincidint amb el setembre, la forta alteració marítima ha fet que les barques es deixessin anar dels seus amarratges i hagin estat arrossegades fins a la platja.

Segons Gerió.cat, afortunadament, no s'han registrat ferits, ja que les barques no portaven ocupants en el moment dels fets. La situació ha atret nombrosos curiosos, que han aprofitat per fer fotografies i enregistrar vídeos que han compartit a les xarxes socials, captant l'impacte del temporal a la zona.

@Manelcruzriera3 . Font: https://www.gerio.cat/

Aquest primer temporal marítim de la temporada tardorenca meteorològica s'anomena el rentabótes. L'origen d'aquest mot té relació amb el temps de la verema que s'inicia en aquesta època de l'any. 
Al setembre, les bótes de vi són buides, a l'espera que siguin omplertes amb el most de la nova collita. Així doncs, cal netejar-les. Malgrat tot, antigament i també en l'actualitat, la falta d'aigua corrent i les baixes reserves de l'element líquid en pous i fonts, després del llarg estiatge, provocava que les bótes es netegessin amb aigua del mar. 
Aleshores, s'aprofitava el primer temporal de mar de setembre, quan els cops de mar trencaven fort contra les platges, per posar en correcte estat de revista les bótes.

Aquesta alteració marítima venia configurada per la presència d'un anticicló a l'est d'Europa, per la formació d'una baixa associada a un embossament d'aire fred en altura, unit al pas d'una línia d'inestabilitat que donà fortes tempestes en diferents punts del país de matinada. 
Des de Palamós, la matinada de dissabte ens deixà zero precipitacions, però s'escoltaren alguns trons llunyans i s'observà llampegar cap a l'horitzó nord i oest. En aquest sentit, destaquen els aiguats que caigueren cap al nord de la comarca. A Verges es recolliren 59,8 mm, a Torroella de Montgrí 47,2 mm i a La Bisbal d'Empordà  27,2 mm (dades de Meteoclimatic).
Malauradament, també s'han de comptabilitzar dues víctimes mortals. Una dona fou arrossegada per una rierada a Tiana i un home es va ofegar a la platja del Rec del Molí de l'Escala. Segons Gerió.cat, la platja del Rec del Molí de l’Escala no disposa de servei de vigilància, però a les platges de l’Escala que disposen de vigilància hi havia en un primer moment bandera groga i posteriorment han passat a vermella per l’estat de la mar i el fort onatge.

Al llarg del dissabte en aquesta platja ja hi havia hagut altres rescats de persones amb dificultats per sortir de l’aigua degut a les males condicions del bany.



Mapa d'alçada màxima de l'onatge del dissabte 7 de setembre a les 02:00h hora oficial. Veiem ones de tres metres al golf de Lleó, davant la Costa Brava.

Segons la boia del cap de Begur de Puertos del Estado, el temporal de mar deixà un onatge significant d'1,76 m a les 04:00h i una alçada màxima de 3,0 m de direcció 123 º a la mateixa hora. Com sempre, cal recordar que la topografia que trobem al llit marí de la platja de la Fosca, així com la seva orientació, provoca que la mar de fons de llevant, gregal o xaloc s'amplifiqui i entri amb molta força.
Pel que fa al vent, tan sols trobem una ratxa màxima de 40 km/h de component SO.