Gran bassal format per la pluja que caigué el passat dijous 12 de desembre al pla de Sant Joan. Al fons veiem la construcció de la nova estació d'autobusos que es construeix en uns terrenys qualificats com a zona inundable.
El passat dijous 12 de desembre vàrem tenir un clar exemple que les altes pressions no sempre són sinònim de temps estable i/o assolellat.
Tot i que la pressió en superfície va enregistrar un màxim de 1023 hPa i un mínim de 1020 hPa, la jornada es va presentar ben plujosa, amb pluja moderada fins a primeres hores de la tarda i tempesta intensa a la nit.
La presència d'un embossament d'aire fred en altura abraçant la totalitat de la península Ibèrica i la meitat sud de França, amb l'isoterma de -26 ºC a 500 hPa, unit a l'entrada d'un marcat flux de component est en superfície, gràcies a l'anticicló del nord d'Europa que estava allargassat d'est a oest, va fer crèixer importants bandes de precipitació que entraren de mar cap a terra.
Cal destacar la tempesta que ens afectà a darreres hores del dia, la qual anava acompanyada per abundat aparat elèctric molt sorollós. La intensitat de precipitació assolí una punta de 36.8 mm/h, un valor considerat com a pluja molt forta. En aquest sentit, cal tenir present que en meteorologia, es considera que si cauen menys de 2 mm/h direm que són pluges febles. De 2 a 15 mm/h s'anomena pluja. De 15 a 30 mm/h és pluja forta. De 30 a 60 mm/h es tracta de pluja molt forta. Finalment, més de 60 mm/h s'anomenaran pluges torrencials.
Així doncs, a Sant Joan nucli antic s'acumularen 55.9mm, a la Fosca 52.8mm, al carrer Enric Vincke 51.9mm, a la Pietat 49.9mm i a Palamós barri Vell 41.0mm. En altres poblacions properes veiem 50.3mm a Vall-llobrega can Sais, 47.0mm a Calonge, 32.0mm a Palafrugell i 28.9mm a Sant Feliu de Guíxols.
Imatge composada dels radars meteorològics de Catalunya del passat dijous 12 de desembre a les 23:36h. Veiem la tempesta que ens va afectar.