Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 5 d’agost del 2010

Precaucions en cas de meduses


Bandera de presència de meduses.

Tot i que actualment el règim de corrents marins no ha portat gaires meduses a la costa gironina, aquesta situació encara pot variar al llarg del que resta d'estiu. Segons l'ACA, a dia d'ahir només s'ha vist algun exemplar de "Rhizostoma pulmo" a 200 m de la costa de Blanes. En canvi, a la costa barcelonina s'hi han detectat alguns exemplars. A la costa tarragonina s'han vist meduses en tres poblacions. Per conèixer l'estat actual de la presència de meduses al litoral català, podeu accedir al següent enllaç de l'ACA. Cal recordar que existeix una bandera per indicar l'existència de meduses a l'aigua de bany, en cas de ser necessari aquesta serà hissada per la Creu Roja o un altre encarregat de la vigilància de les platges.

Tot seguit us poso els consells que heu de seguir en cas d'aparèixer meduses on us esteu banyant:

Cal mantenir-se fora de l'aigua quan hi ha meduses. També convé evitar la zona de sorra on trenquen les onades, ja que és on habitualment s'acumulen les restes de meduses.

Tota mena de barrera que eviti el contacte de la pell amb la medusa és una bona forma de protecció, per exemple: ús de cremes solars, banyadors que cobreixen el màxim de superfície corporal o roba lleugera com ara les samarretes.

Moltes de les meduses que arriben a la sorra de la platja estan mortes, però fins i tot així, són perilloses. Els tentacles conserven bona part del seu poder urticant durant hores. No s'han de tocar mai!

Si us esteu banyant i veieu meduses, cal nedar pausadament i sortir de l'aigua. El fet de nedar enèrgicament fa que un mateix apropi més les meduses i els llargs tentacles poden arribar a tocar-nos i picar-nos. Una medusa no ens atacarà mai.

COM TRACTAR LES PICADES DE MEDUSES?

Sortiu de l'aigua.

No us rasqueu, ni fregueu amb res la zona afectada, ni amb tovalloles, ni amb sorra.

No utilitzeu mai aigua dolça ni amoníac per rentar-vos.

Si a la pell queden restes de tentacles visibles, retireu-los amb molta cura amb pinces o guants.

Renteu la ferida amb aigua salada. Mai heu de fer servir aigua dolça, ja que el canvi osmòtic activa els cnidocists que puguin quedar i n'augmenta la quantitat de verí injectat.

Poseu-hi una bossa amb gel damunt la zona afectada durant uns 15 minuts. Mai s'ha de posar el gel directament sobre la pell. Si la coïssor no s'atura, podeu repetir l'aplicació de la bossa amb gel durant 15 minuts més.

Per tal d'evitar la infecció de la ferida, s'aconsella l'aplicació sobre la pell d'un antisèptic (alcohol iodat) 3 o 4 vegades al dia durant 48 a 72 hores. Fer això fins que cicatritzi la ferida.