Durant la meva darrera estada a les Illes Canàries, vaig poder visitar el Parc Nacional de Timanfaya, aquest parc nacional es troba situat als municipis de Yaiza i Tinajo, a Lanzarote.
Aquest magnífic parc, és tot un exemple del vulcanisme que ha format l'illa de Lanzarote, la seva descoberta et transporta per uns paisatges llunars, on les formes capricioses de la lava i els seus volcans, et traslladen a un món imaginari i completament diferent al que tots estem acostumats.
Aquest territori volcànic de 51,07 km2 d'extensió,va ser declarat parc nacional el 9 d'agost de 1974 i juntament amb els parcs de Picos de Europa, Ordesa, El Teide, Caldera de Taburiente, Aigüestortes, Doñana, Tablas de Daimiel, Garajonay, Cabrera, Cabañeros, Sierra Nevada, Islas Atlánticas de Galicia, Monfragüe i Guadarrama, forma part de la xarxa de parcs nacionals d'Espanya.
Amb més de 25 volcans contabilitzats, és un magnífic aparador dels processos geològics que han format l'illa de Lanzarote. A part de l'interès geològic, la seva importància principal rau en el fet que es tracta d'un exemple únic per conèixer les fases de la successió ecològica, amb un total de 180 espècies vegetals, moltes d'elles endèmiques de les Canàries i que representen tota una lluita per la supervivència en un medi hostil.
Un dels aspectes més cridaners pels visitants és que encara presenta certa activitat volcànica, això ho podem veure a "El Islote de Hilario". Es tracta d'un punt calent on s'arriba als 100-200 cº a la superfície i als 600 cº a 13 m de profunditat. Aquí hi podem veure un curiós forn que aprofita l'escalfor que surt de la terra, un gèiser que sorgeix quan s'aboca aigua en un forat i com es crema un arbust que es posa en un forat que hi ha al terra.
Guèiser que sorgeix del terra quan s'hi aboca aigua.
Foto del forn de Timanfaya o Vulkan-Grill, va ser dissenyat per César Manrique pel restaurant de cuina artesanal canaria (Restaurante El Diablo) . Aquest forn funciona amb unes reixetes posades a sobre d'un pou en una zona d'alta activitat geotèrmica, exemple de desenvolupament sostenible. Per cert, si aneu al restaurant proveu la "Cabra guisada" és boníssima.
Un arbust cremant-se degut a l'escalfor que surt del terra.
Tot seguit us poso l'escrit històric que va fer el capellà de Yaiza, explicant l'erupció volcànica que va canviar per sempre més una quarta part del paisatge de l'illa els anys 1730 i 1736.
Aquest escrit es pot escoltar durant la ruta que es realitza amb un autocar turístic, el qual ja t'està esperant només d'arribar al centre de recepció de visitants de "Las Montañas de Fuego". Amb els 8 euros que val l'entrada al parc, hi ha inclòs aquest viatge, només realitzable a través d'aquest autobús, ja que la circulació amb vehicles per dins el parc està prohibida i només es pot entrar per uns itineraris molt concrets, alguns amb reserva prèvia i a peu.
"El 1º de Septiembre (de 1730) entre las nueve y diez de la noche la tierra se abrió de pronto cerca de Timanfaya a dos leguas de Yaiza. En la primera noche una enorme montaña se elevó del seno de la tierra y del ápice se escapaban llamas que continuaron ardiendo durante diez y nueve días. Pocos días después un nuevo abismo se formó y un torrente de lava se precipitó sobre Timanfaya, sobre Rodeo y sobre una parte de Mancha Blanca. La lava se extendió sobre los lugares hacia el Norte, al principio con tanta rapidez como el agua, pero bien pronto su velocidad se aminoró y no corría más que como la miel. Pero el 7 de septiembre una roca considerable se levantó del seno de la tierra con un ruido parecido al del trueno, y por su presión forzó la lava, que desde el principio se dirigía hacia el Norte a cambiar de camino y dirigirse hacia el NW y WNW. La masa de lava llegó y destruyó en un instante los lugares de Maretas y de Santa Catalina, situados en el Valle. El 11 de Septiembre la erupción se renovó con más fuerza, y la lava comenzó a correr. De Santa Catalina se precipitó sobre Mazo, incendió y cubrió toda esta aldea y siguió su camino hasta el mar, corriendo seis días seguidos con un ruido espantoso y formando verdaderas cataratas. Una gran cantidad de peces muertos sobrenadaban en la superficie del mar, viniendo a morir a la orilla. Bien pronto todo se calmó, y la erupción pareció haber cesado completamente.
El 18 de Octubre tres nuevas aberturas se formaron inmediatamente encima de Santa Catalina, que arden todavía y de sus orificios se escapan masas de humo espeso que se extienden por toda la isla, acompañado de una gran cantidad de escorias, arenas, cenizas que se reparten todo alrededor, viéndose caer de todos los puntos gotas de agua en forma de lluvia. Los truenos y las explosiones que acompañaron a estos fenómenos, la obscuridad producida por la masa de cenizas y el humo que recubre la isla forzaron más de una vez a los habitantes de Yaiza a tomar la huida, volviendo bien pronto, porque estas detonaciones no aparecieron acompañadas de otro fenómeno de devastación" .
Després de les erupcions posteriors del segle XIX, els volcans es troben en relativa calma.
Paisatge que es pot veure a la ruta dels volcans.
Rutes que podeu fer a dins del parc
Ruta dels volcans
Aquest recorregut surt del "Islote de Hilario " i està inclòs en els 8 euros que el visitant paga a l'entrada del Centre Turístic. Consta de 14 km a través dels principals edificis volcànics, formats durant les erupcions històriques de 1730 a 1736. És un bonic passeig amb autocar on podrem veure els diferents tipus de laves "aa" (malpaïsos) i "pahoehoe" (llisas i cordades). També veurem un dels típics "hornitos" anomenat el "Manto de la Virgen"; podrem observar tubs volcànics, i també passarem a través d'un d'ells; anirem pels camps de piroclast del " Valle de la Tranquilidad" per acabar al punt més alt de les "Montañas del Fuego", admirant els impresionants cràters de Timanfaya. En tot el recorregut veurem el començament de la vida amb la colonització dels líquens.
Ruta de Tremesana
Aquesta ruta guiada es fà a peu, prèvia reserva personal o telefònica al centre de visitants i interpretació de "Mancha Blanca" (telèfon: 928-84 08 39). Consisteix en un passeig d'uns 2 km, de dificultat mínima, i amb una duració d'unes 3 hores. Podreu veure una zona del parc on hi han diferentes estructures que pertanyen al vulcanisme recent, i el guia ens indicarà la seva dinàmica i geomorfologia. També ens ensenyarà els processos de colonització dels líquens i els cultius artesanals de la zona. Si tenim sort, podrem veure alguns dels representants de l'avifauna del parc, i fauna terrestre com el llangardaix d'Haría, algun conill o alguna perdiu.
Aquesta ruta es realitza els dilluns, els dimarts, els dijous i els divendres al matí.
Ruta del Litoral
La ruta del litoral es pot fer lliurement o amb guia, amb reserva prèvia. Aquesta ruta té certa dificultat ja que fa 9 km de llarg i pel terreny abrupte que atravessa. Aquesta ruta passa pel litoral del parc i es poden veure els processos de formació de platges i una gran varietat d'estructures geomorfològiques, amb penyassegats i fauna associada.
Si seguim aquesta ruta pel nostre compte cal tenir present que passem per àrees de gran fragilitat ecològica, per tant, s'han de vigilar les nostres actuacions per tal de no provocar danys sobre el medi.
Presenta alta dificultat i s'ha d'anar ben equipats amb calçat fort, aigua i aliments. Cal recollir qualsevol deixalla que generem.
Recordem que pel fet de trobar-nos en un parc nacional hem de seguir les normes següents:
No es pot circular fora de carreteres i camins autoritzats.
No aturar-se o estacionar els vehicles fora de les zones assenyalades amb aquesta finalitat.
Tota activitat cinegètica (caça), així com la introducció d'armes de qualsevol tipus està penalitzada.
No es poden recollir plantes, animals o roques (de qualsevol tipus o mida) o qualsevol de les parts.
Les activitats professionals de fotografia, vídeo, cinema, TV, etc. requereixen un permís especial que es demana a les Oficines del Parc Nacional.
La utilització d'aparells reproductors de so a alt volum o megàfons està prohibida.
La pràctica de l'espeleologia i els esports a l'aire lliure estan prohibits.
Laves cordades a la ruta dels volcans.
Fotografies realitzades per jo mateix i informació extreta de la meva visita i de http://reddeparquesnacionales.mma.es/parques/index.htm i wikipedia.