Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 22 d’agost del 2010

Temps de móres


Móres, fruit de les romagueres.

Actualment, després d'una primavera plujosa sense massa calor i un estiu on han anat caient alguns ruixadets que han mantingut certa humitat al terra, podem dir que ens trobem en un bon any per les móres. Les móres són el fruit de la planta arbustiva coneguda com a romaguera o esbarzer. Tot i que hi han unes 14 espècies autòctones i amb molts híbrids naturals, les espècies més abundants són el Rubus caessius i sobretot el Rubus ulmifolius.

Concretament, avui faré esment de la romaguera coneguda amb el nom científic de Rubus ulmifolius., aquest arbust sarmentós, fa uns fruits molt dolços en forma de pluridrupes, les quals són verdes al principi, llavors són vermelles i quan són madures queden negres., les seves tiges llargues, robustes, arquejades i anguloses, tenen moltes espines (aculis) amb forma de falç.
És una planta perenne i semicaducifolia, ja que resten moltes fulles a la planta durant l'hivern., les fulles són molt variables, normalment formades per 3 o 5 folíols dentats de color verd fosc i glabres, a la part de dalt, i amb pèls blancs a la part de sota. Les flors, rosades o blanques, estan agrupades en ramells paniculats i racemosos i apareixen des de finals de primavera fins a principis d'estiu i són aprofitades per les abelles per a fer una mel molt apreciada.
A banda de la reproducció sexual a través de les llavors de les móres, la romaguera també s'estén vegetativament, ja que la mateixa planta enterra l'extrem de les tiges i forma una altra planta.


Les móres serveixen per fer una melmelada molt bona i també per decorar pastissos o per menjar-les directament.


Aquests fruits del bosc, són un aliment apreciat per moltes espècies animals, tant per mamífers, com el senglar 0 la guilla, com per moltes espècies d'ocells. A més, els marges coberts per densos esbarzers formen un bon refugi per moltes espècies d'ocells.



Móres de romaguera (Rubus ulmifolius).

Fotografies realitzades per jo mateix .