Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 27 d’octubre del 2010

Dies de marcada amplitud tèrmica



La jornada d'avui ha tingut una marcada amplitud tèrmica en moltes poblacions, sobretot en aquelles situades a les planes i valls interiors, on tot l'aire fred hi queda estancat per inversió tèrmica.

L'amplitud tèrmica o oscil.lació tèrmica diària és la diferència entre la temperatura més alta i la més baixa registrada en un lloc o zona, durant un determinat període de temps. En estudis del clima es mesura l'oscil.lació tèrmica diària., quanta major sigui l'amplitud tèrmica, major serà la diferència de temperatures entre el dia i la nit. En les sèries climàtiques l'amplitud tèrmica és la diferència entre la temperatura mitjana del mes més càlid i la del més fred.

En general, els climes que corresponen a zones costaneres o properes al mar presenten oscil.lacions tèrmiques baixes, pels efectes moderadors o suavitzadors de la massa d'aigua. Per contra, els climes de zones interiors o continentals solen presentar una forta oscil.lació tèrmica tant diària com anual, amb l'excepció de les zones equatorials o tropicals, on les altes temperatures són constants.

Pot considerar-se com a amplitud tèrmica baixa aquella inferior a 10cº, mitjana entre els 10 i els 18cº, alta superior als 18cº, i insignificant la menor de 5cº.

Si ens fixem en les dades d'avui a Palamós, veurem que els 18,6 cº de màxima i els 5,9cº de mínima, representen 12,7cº d'amplitud tèrmica, per tant podem dir que es considera com a mitjana. En canvi cap a l'interior de la comarca, trobem La Bisbal amb una amplitud tèrmica que es pot considerar com a alta, ja que ha sigut de 18,8cº. En altres poblacions trobarem els 17,3cº de Verges o els 16,4cº de Calonge, amb amplituds mitjanes però força més grans que a la línia costanera. Càlculs realitzats a partir de les dades de meteoclimatic.

Previsió per aquest dijous

Aquest dijous es preveu amb predomini del sol , no obstant poden aparèixer alguns intervals de núvols alts i mitjos, sense més conseqüències. La temperatura màxima podrà pujar fins als 17/19 cº a la costa i fins als 19/21 cº a l'interior. La temperatura mínima pot baixar fins als 6/8cº a la costa i fins als 4/6cº a l'interior.

El vent bufarà molt fluix de component nord fins la matinada de dijous. Al matí de dijous tindrem calma o garbí molt fluix. A la tarda hi haurà garbí a uns 6/8 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol a totes les àrees amb mar de fons de nord-est , fins la matinada de dijous. Al matí de dijous tindrem mar arrissada. A la tarda hi pot haver la mateixa situació, amb una mica de marejol de cares al vespre/nit.