Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 13 d’octubre del 2010

Mar de núvols a les Illes Canàries


El Teide 3718msnm sobresortint d'entre un mar de núvols.

Des de l'atalaia privilegiada que representa un avió, durant la meva arribada a les Illes Canàries vaig poder contemplar un espectacle de la naturalesa que es pot veure freqüentment en aquelles contrades, es tracta del mar de núvols, el qual vaig poder immortalitzar en algunes fotografies que podreu veure.

Aquest fenòmen es produeix quan els vents alisis procedents del nord-est es carreguen d'humitat procedent del mar, llavors quan troben la barrera orogràfica que representen les muntanyes, l'aire ascendeix per les vessants. En aquest punt l'aire es refreda per expansió, i el vapor d'aire que conté es condensa i forma els núvols, no obstant, la presència d'una capa d'aire sec i càlid a alçades superiors, procedent del nord-oest i coneguda com a contralisi, impedeix que els núvols puguin anar pujant, aquest fet provoca la formació del mar de núvols entre els 800 i els 1500m d'alçada. En alguns casos, els núvols més pròxims a les vessants de la muntanya poden traspassar els cims i anar a parar a sotavent, provocant l'efecte Föhen, amb la qual cosa perden humitat i desapareixen.
En alguns núvols el mateix vent, degut a les ondulacions que pateix al topar amb el relleu, pot formar núvols lenticulars com els altocúmulus lenticulars o estratocúmulus lenticulars, formats a sotavent de les muntanyes. Al següent enllaç trobareu una explicació gràfica del fenòmen enllaç

El mar de núvols vist des de dalt, també es coneix popularment com a "panxa de burro" i està format per estratocúmuls. Aquest fenòmen sol ser recurrent al nord de les illes i vé a aportar en les zones de condensació una humitat addicional i un suplement d'uns 300 mm d'aigua, gràcies a l'anomenada "precipitació de boira" o "pluja horitzontal" que se sumen als 500/1.000 mm de precipitacions anuals directes.

Al següent vídeo filmat en "timelapse" podreu veure un mar de núvols a l'illa de La Palma:





Tot seguit podreu veure algunes fotos que vaig fer al mar de núvols de les Illes Canàries:


Una altre foto del mar de núvols amb el Teide sobresortint d'ell.


Fotografia de l'illa de Gran Canària amb el mar de núvols retingut a les vessants nord de les muntanyes.


Una altre fotografia del mar de núvols retingut a les vessants nord de les muntanyes a l'illa de Gran Canària., també es veu el Teide al fons de la imatge.