Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 29 d’octubre del 2010

Previsió per la Castanyada


La castanyera. Personatge típic d'aquestes dates.

Aquest dissabte es preveu que ens passi un sistema frontal molt desgastat, això propiciarà que al llarg de la tarda la nuvolusitat sigui molt abundant, no obstant, durant el matí hi pot haver sol acompanyat per alguns núvols prims. No s'espera que plogui. La temperatura pujarà fins als 19/21cº a l'interior i fins als 18/19cº a la costa.

El vent al nostre sector bufarà de component sud, a uns 8 nusos, al llarg de la nit/matinada de divendres a dissabte. Al matí de dissabte tindrem garbí a uns 10/12 nusos. A la tarda el garbí s'intensificarà arribant fins als 15/20 nusos. A la nit de dissabte hi pot haver garbí a uns 10 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror generalitzada, amb mar de fons del sud, fins la matinada de dissabte. Al matí hi haurà marejol, amb maror mar endins. A la tarda tindrem maror generalitzada.


Mapa de precipitació previst per diumenge al migdia. Observeu com pot ploure una mica.

Aquest diumenge es preveu molt ennuvolat fins a migdia, degut al pas d'un sistema frontal una mica més actiu. A partir de migdia hi haurà l'obertura de grans clarianes, quedant tapat altre vegada a partir del vespre. Al llarg del matí podran caure alguns ruixats , tot i que no seran gaire importants. Al llarg de la tarda pot tornar a ploure cap a l'Alt Empordà. La temperatura màxima no experimentarà grans canvis i la mínima podrà ser més elevada.

El vent bufarà amb component sud a uns 8/10 nusos durant la matinada de diumenge. Al matí de diumenge tindrem vent del sud molt fluix o en calma. A la tarda tindrem vent de component sud i oest a uns 4/6 nusos. A la nit pot entrar tramuntana a uns 12/14 nusos, superior al nord del cap de Begur, on arribarà als 24 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror durant la matinada de diumenge, amb mar de fons de sud. Al matí de diumenge tindrem la mateixa situació. A la tarda tindrem entre marejol i maror. A la nit quedarà marejol arran de costa i maror mar endins, amb mar creuada al nord del Cap de Begur.

Dilluns, festivitat de Tots Sants, es preveu amb predomini del sol, acompanyat per alguns núvols mitjos. No esperem pluja. La temperatura pot pujar fins als 14/16cº a l'interior i fins als 17/19cº a la costa. La temperatura mínima baixarà fins als 10/12cº a la costa i fins als 6/8cº a l'interior.

El vent bufarà amb component nord a uns 12/15 nusos superior al nord del Cap de Begur, fins a migdia. A partir de la tarda/vespre la tramuntana es pot reforçar.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol arran de costa i maror mar endins fins a migdia, a partir de llavors pot quedar mar arrissada i marejol mar endins, al vespre el mar es pot alterar més.


Breu ressenya històrica de la Castanyada

La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada.
Com el halloween dels països anglosaxons, prové d'una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la 'castanyada' és el moscatell.
Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en paper de diari (paperina). En molts llocs, el dia de Tots Sants, els confiters organitzen rifes de panellets i fruita confitada.

Sembla que el costum d'ingerir aquestes menges -altament energètiques- prové del fet que durant la nit de Tots Sants, vigília del dia dels morts segons la tradició cristiana, es toca a morts sempre seguit fins a la matinada; amics i parents ajuden els campaners a fer aquesta dura tasca, i tots plegats consumeixen aquests aliments per no defallir.

Altres versions, més historicistes, esmenten que la castanyada consta des del final del segle XVIII i deriva dels antics àpats funeraris, en què no se servien altres menges que llegums i fruita seca i els pans votius de l'oferta als difunts en els funerals, més popularment, panets, panellets o panellons. L'àpat tenia un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts: tot torrant les castanyes, es resaven les tres parts del rosari pels difunts de la família.

Se sol representar amb la figura d'una castanyera: una dona vella, vestida amb roba pobra d'abric i amb mocador al cap, davant d'un torrador de castanyes per a la venda al carrer.

Actualment, la castanyada s'ha convertit en una revetlla de Tots Sants, i se celebra en l'àmbit familiar, extrafamiliar i comunitari -a les escoles és la primera de les quatre festes tradicionals escolars, juntament amb Nadal, Carnestoltes i Sant Jordi-, ja sense referència ritual ni memorial envers els morts:

« Tanmateix, de tot l'univers animista de creences temoroses envers els morts i la vida d'ultratomba, comú a moltes religions i cultures, només resta avui en la nostra cultura popular l'àpat festiu tradicional de panellets i la flaire fumejant que escampen, als carrers i les places de les viles i ciutats, les típiques parades amb el fogó de torrar castanyes, mentre les castanyeres pregonen:«Calentes i grosses! Qui en vol, ara que fumen?»

Informació extreta de http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada