Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 25 d’octubre del 2010

Més tramuntana


Mapa isobàric d'aquest vespre.

Sens dubte, el fet meteorològic més destacat de les darreres hores és el fort temporal de tramuntana que tenim. Tal com podeu observar en la imatge de l'encapçalament, es pot comprovar com tenim un marcat gradient isobàric, entre la perturbació del Golf de Gènova i l'anticicló centrat al Canal de la Mànega. Aquest fet es tradueix en forma de vent sostingut de tramuntana a uns 25/30 nusos, amb una ratxa màxima que fins ara ha arribat als 82km/h.
Com és normal en aquests tipus de situacions, l'estat de la mar s'ha vist molt alterat amb ones d'1,5m segons la boia de Palamós, tot i que arran de litoral hi ha hagut onatge inferior al metre d'alçada. Si ens fixem en la boia del Cap de Begur, comprobarem que el temporal de mar és molt dur mar endins, amb ones que aquesta tarda han arribat als 4,3m d'alçada.
La temperatura també ha notat aquest canvi de temps, ja que només ha pujat fins als 15,2cº i la mínima ha baixat fins als 11,4cº, amb marcada sensació de fredor degut al vent. La humitat relativa s'ha mantingut molt baixa, amb un mínim del 24% i un màxim del 62%. La pressió atmosfèrica s'ha mogut entre els 1009 i els 1013hpa.
L'estat del cel per la seva banda, s'ha mantingut serè. Dades de meteoclimatic.com.

Previsió per aquest dimarts

Dimarts es preveu molt assolellat, amb una temperatura màxima que podrà pujar fins als 16cº a la costa i fins als 14cº a l'interior, al Pirineu algunes màximes poden quedar per sota dels 10cº. La temperatura mínima pot baixar fins als 10/12cº a la costa i fins als 2/4cº a l'interior., al Pirineu es pot baixar fins als 8/10cº sota zero.

El vent al nostre sector costaner bufarà de tramuntana a uns 30/35 nusos, amb ratxes superiors. Mar endins i al nord del Cap de Begur hi haurà vent sostingut d'uns 40/45 nusos, tot això fins la matinada de dimarts. Al matí de dimarts el vent afluixarà una mica, la tramuntana podrà bufar a uns 18/22nusos de vent sostingut, superior al nord del Cap de Begur on s'arribarà als 28/32 nusos. A la tarda es mantindrà la mateixa situació. Es preveu que al llarg de la nit de dimarts el vent vagi amainant.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror arran de costa i maregassa mar endins, al llarg de la nit/matinada de dilluns a dimarts. Al matí de dimarts tindrem marejol arran de litoral i forta maror mar endins, amb molta mar de fons de nord. A la tarda tindrem la mateixa situació.