Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 30 de novembre del 2011

Primer garbinada i després tramuntanada


Mapa de vent en superfície previst per dijous a les 18:00h. Observeu com hi haurà garbinada.


Avui dimecres és Sant Andreu i com diu la dita "De Tots Sants a Sant Andreu, vent o pluja o fred o neu", aquesta vegada sembla que el fenomen més destacat serà el fort vent que tindrem les properes jornades, coincidint amb el pas d'un front aquest divendres.

Com sol ser habitual amb l'apropament d'un sistema frontal o d'un solc d'aire fred en alçada, pel nord-oest de la Península, aquesta situació vindrà precedida per una garbinada força destacable, la qual podrà alterar l'estat de la mar i farà pujar els termòmetres per sobre dels 20º C, en alguns punts del prelitoral de Girona.

Al darrera del llebeig, el vent de tramuntana agafarà el relleu a partir de la tarda del divendres, amb una baixada de la temperatura, sobretot a les muntanyes pirinenques, tot trencant-se la inversió tèrmica dels darrers dies. També hi haurà alguna excepció a aquesta situació, ja que els indrets on la boira ha sigut persistent, com per exemple a la Depressió Central, les temperatures diürnes pujaran, coincidint amb la desaparició d'aquest fenomen.

Pel que fa a les dades d'avui dimecres a Palamós., temperatura màxima 16,6º C, mínima 8,5º C. Estat del cel serè, amb aparició de núvols baixos a la tarda. Estat de la mar amb marejol o maror mar endins i marejol arran de costa, amb mar de fons de xaloc. Vent de direcció nord molt fluix de matinada i vent de llebeig a 10 km/h de mitjana a la tarda, ratxa màxima 18 km/h. Pressió atmosfèrica màxima 1029 hpa, mínima 1025 hpa. Humitat relativa màxima 95 %, mínima 69 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Previsió per aquest dijous

A Palamós preveiem un dia amb predomini del Sol, sobretot a migdia. A primeres hores abundaran els núvols baixos i en quedaran durant la resta del dia., a més, a la tarda apareixeran núvols en altres nivells, símptoma de l'acostament del front. A la resta de la demarcació s'espera un dia força assolellat, amb bancs de boira matinals a l'interior i intervals de núvols en qualsevol nivell.

La temperatura màxima pot pujar fins a 16/18º C a la costa, fins a 18/22º C a l'interior i fins a 11/17º C al Pirineu. La mínima pot descendir fins a -5/4º C al Pirineu, fins a 0/8º C a l'interior i fins a 10/13º C a la costa.

El vent al nostre sector costaner bufarà a 12/16 nusos amb component sud-oest, durant la nit/matinada de dimecres a dijous. Al matí tindrem vent de llebeig a 15/20 nusos. A la tarda hi haurà la mateixa situació, amb ratxes superiors., mar endins i al nord del cap de Begur bufarà a 25 nusos. A la nit es mantindrà el llebeig a 16/20 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror generalitzada durant tota la jornada., al nord del cap de Begur hi haurà forta maror (ones de 1,5/2 metres).



Mapa de vent en superfície previst per la nit del divendres. Observeu com hi haurà tramuntanada.