Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 26 de juliol del 2013

El Pol Nord s'ha convertit en un llac

Imatge d'una boia ancorada prop d'una càmera web situada al Pol Nord. Observeu com la boia està ancorada al bell mig d'un llac d'aigua de desglaç el passat 22 de juliol. Font: Observatori Ambiental Pol Nord


El desglaç del gel del Pol Nord cada vegada ens deixa imatges més impactants.
En comptes de veure un Pol Nord cobert de neu i gel atiat pel vent, actualment en el seu lloc ens apareix un llac de color aiguamarina de varis metres de profunditat.
Aquesta imatge evocadora de les previsions més alarmants, fou captada al voltant d'una càmera web situada al Pol Nord.
El llac d'aigua de desglaç va començar a formar-se el passat 13 de juliol, després de dues setmanes amb temperatures inusualment altes pel clima Àrtic.
A principis de juliol, les temperatures eren entre 1 i 3 graus centígrads més altes que la mitjana a la major part de l'Oceà Àrtic, segons el Consell Nacional de la Neu i el Gel del Centre de Dades dels Estat Units.

Els estanys de desglaç brollen amb més facilitat en el gel prim, el qual actualment representa més de la meitat del gel marí de l'Àrtic. Els estanys apareixen a través de la superfície llisa del gel, gràcies a la creació d'una xarxa que atrapa la calor del Sol, això fa que cada vegada sigui més rar trobar gel gruixut de diversos anys que hagi sobreviscut més d'una temporada.

Quan apareixen aquests tipus de llacs d'aigua de desglaç, la fusió de l'Àrtic augmenta exponencialment.
Coincidint amb aquest desglaç, es preveu que la regió altre vegada es vegi afectada per un cicló polar de gran intensitat, amb vents huracanats que facin reduir l'extensió del gel marí de forma més ràpida.
Un cicló àrtic pot rivalitzar amb la força d'un huracà i es preveu que barregi l'aigua calenta superficial i que trenqui el gel, permetent una intensificació del desglaç.
Cal recordar que l'Àrtic ja va assolir un mínim històric de gel durant l'any passat, el 16 de setembre del 2012, siguent l'extensió més petita registrada des que els satèl·lits van començar a estudiar el gel de l'Àrtic els anys 70.


Mapa sinòptic de l'hemisferi nord on es veu el cicló Àrtic que hi haurà avui al Pol Nord.

Informació extreta de: http://www.livescience.com/38347-north-pole-ice-melt-lake.html