Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 23 de febrer del 2015

22 de febrer: una altre tramuntanada

Tramuntanada a les illes Formigues ahir diumenge. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Tal com apuntaven les previsions, ahir diumenge 22 de febrer, entre la presència d'una pertorbació cap a Itàlia i l'acostament de l'anticicló de les Açores en forma de falca, altre vegada ens van deixar una bona tramuntanada, un fenomen que aquest hivern s'està convertint en molt habitual, al contrari que les pluges.
Aquesta nova tramuntanada a Palamós va estar bufant fins les 19:00h a 30/40 km/h de mitjana, no obstant, a partir d'aleshores va anar baixant d'intensitat fins als 10/15 km/h de mitjana que hi havien al vespre/nit.
El vent va arribar a desaparèixer del tot durant la passada matinada.
La ratxa màxima va arribar fins als 93 km/h, a l'estació meteorològica situada al nucli antic de Palamós, i fins als 82 km/h a La Fosca.

Altres ratxes de vent del nord registrades ahir diumenge a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 146 km/h., Castelló d'Empúries 116 km/h., Navata 97 km/h., Bellcaire d'Empordà 93 km/h., Palafrugell 90 km/h., Figueres 85 km/h.

Com podeu observar al recull de fotos, la tramuntanada va alterar notablement l'estat de la mar lluny de la protecció que representa el relleu costaner, com per exemple en el sector que envolta les illes Formigues, grup de petits illots situats a poca distància de la costa de Palamós i de la costa de Mont-ras.
La tramuntanada de força 5/6, amb ratxes de força 10, aixecava literalment l'aigua de mar. Com és normal amb tramuntana, en el nostre sector costaner s'observava marejol arran de costa, amb nombrosos blancalls i ruixim aixecat pel vent que disminuïa la visibilitat per moments. Així mateix, a poca distància de la línia costanera es veia forta maror i mar endins hi havia mar brava.
Segons la boia de Puertos del Estado situada al davant del cap de Begur, a les 08:00h es registrava un onatge significant de 4,2 metres i a les 18:00h l'onatge arribava fins als 5,16 metres d'alçada.
A part de l'alteració marítima, en terra la força del vent va fer caure algun arbre, elements de façana i mobiliari urbà.

Per les properes hores veurem com s'aniran succeïnt nous canvis de temps. Es preveu que entre avui al vespre i la nit de dilluns a dimarts ens passi un altre front acompanyat per un embossament d'aire fred en altura., aquest fet, i la formació d'una mesobaixa al davant de la costa catalana, pot deixar alguns ruixats a la nostre comarca i en altres indrets de les comarques gironines. Degut a l'elevada inestabilitat, afavorida per una convergència de vents, es poden donar alguns focus tempestuosos de manera local i anar acompanyats de calamarsa.

En relació al vent, es preveu que la tramuntana torni a entrar durant la matinada/primeres hores del dimarts, a uns 20/25 km/h de mitjana. Sembla que la poca humitat que puguin deixar els ruixats no durarà gaire, ja que la tramuntana durarà tot el dimarts i, a més, entre la tarda del dimecres i el migdia del dijous podria bufar amb la mateixa força que ahir diumenge, amb marcada sensació de fred.


Arbre caigut per la força del vent a sobre el camí de ronda de cala Corbs.


El fort vent aixecant l'aigua de mar ahir a la tarda.


Pel que fa a les temperatures màximes d'ahir diumenge, aquestes van pujar entre 1 i 2 graus cap a l'interior, però a Palamós la màxima només pujà algunes dècimes més que el dia abans i es quedà en uns curts 11,9ºC, amb sensació de fred més marcada degut al vent.
Els valors oscil·laren entre els 13,3ºC de Castell d'Aro, com a màxima més alta, i els 11,0ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, veiem com en els indrets més arrecerats del vent van ser fins a 6 graus més baixes, produïnt-se tímides gelades, no obstant, en els indrets més ventats les mínimes van ser molt semblants a les del dissabte. Els valors van bellugar-se entre els -1,7ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 6,2ºC de Verges, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 22 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 13,3ºC (-1,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 12,7ºC (2,0ºC)., Monells 12,3ºC (-1,7ºC)., La Tallada d'Empordà 12,1ºC (5,2ºC)., Torroella de Montgrí 11,5ºC (6,0ºC).  

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 22 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 11,9ºC, mínima 6,1ºC. Estat del cel serè. Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1002hPa. Humitat relativa màxima 58%, mínima 26%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La tramuntanada d'ahir diumenge captada des de cala Estreta