Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 18 de gener del 2016

17 de gener: ones al cel i mínimes en caiguda lliure

Altocumulus undulatus observats ahir a la tarda.


Ahir diumenge 17 de gener, la desaparició del vent de tramuntana durant la matinada, sobretot en els indrets més arrecerats de l'interior, va provocar que l'aire fred s'estanqués en superfície. Aquest fet, juntament amb el cel asserenat, van fer desplomar les temperatures mínimes fins a -5ºC a Monells o -3,4ºC a La Bisbal d'Empordà, com a dades més remarcables. Curiosament, a Palamós el vent no va acabar de desaparèixer, provocant que la temperatura mínima fos 0,7ºC més alta que la del dissabte.

Així mateix, l'altre aspecte meteorològic destacat de la jornada va aparèixer a partir del migdia/primeres hores de la tarda, degut a l'arribada d'una capa de núvols mitgencs de formes capritxoses.
Quan aquests núvols mitgencs del gènere Altocumulus sobrepassaren el Pirineu, empesos pel vent del nord-oest que bufava en altura, adoptaren una forma molt curiosa caracteritzada per unes espectaculars ondulacions que cobriren una gran porció del cel.
Aquests núvols, denominats tècnicament com a Altocumulus undulatus, ens indiquen l'arribada d'un front molt desgastat durant avui dilluns, amb possibilitats que es pugui escapar alguna roina o petit plugim en qualsevol moment del dia. Acompanyant el cel ennuvolat i les minces precipitacions, també s'espera que hi hagi aire de tramuntana i un ambient que es continuarà mantenint força fred.


Curiosos Altocumulus undulatus observats ahir a la tarda.


D'altre banda, si analitzem amb més atenció les temperatures màximes registrades ahir diumenge al Baix Empordà, veiem com aquestes van ser 3ºC més altes cap a l'interior, comparades amb les del dissabte, i a la costa van ascendir entre 1 i 2ºC respecte el dia anterior.
Les màximes van oscil·lar entre els 13,8ºC de La Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 10,6ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
En relació a les temperatures mínimes, veiem com aquestes van descendir amb menys o més força a tot arreu, comparades amb les del dia anterior., per exemple, a Monells la mínima va ser 6,9ºC més baixa que la del dissabte, a La Tallada d'Empordà va baixar 6,6ºC, a Torroella de Montgrí va descendir 5ºC i a La Bisbal d'Empordà va baixar 3,8ºC.
Com he comentat abans, l'excepció a tot plegat la trobem a Palamós, amb una mínima 0,7ºC més alta que la del dia abans.
Els -4,8ºC de Monells foren la mínima més freda i els 5,3ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 17 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 13,8ºC (-3,4ºC)., Monells 13,2ºC (-4,8ºC)., Castell d'Aro 13,1ºC (-2,8ºC)., La Tallada d'Empordà 12,8ºC (-1,8ºC)., Torroella de Montgrí 12,2ºC (0,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 17 de gener del 2016 a Palamós., temperatura màxima 11,1ºC, mínima 5,3ºC. Estat del cel: durant el matí hi va haver cel serè, però a partir del migdia/primeres hores de la tarda van aparèixer núvols mitjans fins a deixar-nos una tarda amb entre 4/8 i 6/8 Ac undulatus i Ac floccus. Vent: fins les 04:00h va bufar vent del N, a 20 km/h de mitjana., a partir d'aleshores va bufar vent de direcció O i OSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 08:00h va bufar vent del NO i NNO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 39 km/h N (de matinada). Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 3,16 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,58 metres a les 12:00h i de 1,29 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,17 metres a les 05:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 78%, mínima 35%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


4 fotos més dels bonics Altocumulus undulatus d'ahir diumenge