Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 23 de gener del 2016

L'any 2015 esdevé el més càlid de tota la història



El passat 20 de gener, els científics de la NASA i l'Administració Oceànica i Atmosfèrica Nacional (NOAA) dels Estats Units, van publicar els seus estudis sobre les temperatures superficials del nostre planeta durant l'últim any. L'equip de la NASA ha constatat que les temperatures mitjanes mundials des de gener a desembre del 2015, van situar-se en 0,87ºC per sobre de la mitjana, pel període de referència 1951-1980.

Cal remarcar que el rècord anterior s'havia establert l'any 2014, amb 0,74°C per sobre de la mitjana de referència. En general, el passat any 2015 ha superat en un 1ºC les temperatures que hi havien a l'any 1880, quan es van iniciar les sèries històriques de registres.
De forma independent, els investigadors de la NOAA van descobrir que el 2015 va situar-se en 0,90°C per sobre de la mitjana pel període 1901-2000. D'acord amb la seva anàlisi, el 2015 va ser el segon any més càlid en el territori continental dels Estats Units, Àfrica i Europa. També va ser l'any més càlid d'Àsia i Amèrica del Sud. A nivell mundial, tots els mesos de l'any han assolit rècords de temperatura càlida, exceptuant els mesos de gener i abril.

El mapa que obre aquest post mostra les anomalies de la temperatura global a l'any 2015. L'equip de l'Institut Goddard de la NASA per a Estudis Espacials (GISS) acobla la seva anàlisi de la temperatura a partir de les dades disponibles públicament, les quals són adquirides per aproximadament 6.300 estacions meteorològiques de tot el món, pels instruments situats a les boies que mesuren la temperatura superficial del mar i per les estacions de recerca antàrtiques.
Aquestes dades en brut s'analitzen utilitzant uns mètodes que tenen present les diferentes distàncies entre les estacions termomètriques de tot el món, així com els efectes de la bombolla de calor urbana, uns elements que podrien esbiaixar els càlculs.
El registre de temperatura del 2015 manté una tendència a l'escalfament a llarg termini que en gran mesura ha estat impulsat per l'augment del diòxid de carboni i altres gasos d'efecte hivernacle que els humans han emès a l'atmosfera. La major part de l'escalfament s'ha produït en els últims 35 anys, amb 15 dels 16 anys més càlids registrats a partir del 2001.
Fenòmens com el Niño o la Niña, que escalfen o refreden l'Oceà Pacífic tropical, poden contribuir a les variacions a curt termini en la temperatura mitjana mundial.
El següent gràfic mostra les tendències de temperatura en relació amb els fenòmens del Niño i la Niña. Les barres taronges representen les anomalies de la temperatura global en anys del Niño, i la línia taronja mostra la tendència. Les barres de color blau representen els anys de la Niña i la línia blava mostra aquesta tendència. Els anys neutres es mostren de color gris, i la línia de color negre discontínua mostra la tendència general de temperatura des del 1950.




Tingueu en compte que encara que les condicions del Niño van dominar l'Oceà Pacífic durant la major part del 2015, no es va considerar oficialment com un any del Niño en termes climatològics estrictes, perquè les condicions de l'oceà no es van manifestar fins a abril del 2015. En el passat, els registres més alts de la temperatura global s'estableixen sovint en anys del Niño., això suggereix que el 2016, amb un intens Niño a mitjans de gener, podria ser un altre any molt càlid.

"El 2015 va ser notable fins i tot en el context de l'actual el Niño", va dir el director de la NASA GISS Gavin Schmidt. "Les temperatures de l'any passat van tenir el condicionant del Niño, però l'efecte acumulatiu de la tendència a llarg termini és el que ha donat com a resultat un escalfament rècord."
"El canvi climàtic és el repte de la nostra generació", va dir l'administrador de la NASA Charles Bolden. "Les dades d'avui no només posen en relleu la importància del programa d'observació de la Terra de la NASA, també són unes dades clau que han de tenir en compte els polítics. Ara és el moment d'actuar sobre el clima ".

A continuació podeu veure un vídeo que la NASA va publicar el passat dimecres, amb l'evolució de les temperatures al planeta, des del 1880 al 2015. Les imatges mostren l'alarmant escalfament global, que cada vegada s'accelera i s'agreuja més.