Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 16 d’abril del 2017

14 d'abril: la boira d'advecció entra en acció i canvia el paisatge com per art de màgia

Banc de boira d'advecció entrant de mar cap a terra. Imatge captada des de Sa Tamardia, el passat divendres 14 d'abril a primeres hores de la tarda.

El passat divendres 14 d'abril, es va poder observar un dels fenòmens atmosfèrics més típics de la primavera: la boira d'advecció, altrament coneguda com a boira costanera o boira de mar.
L'arribada d'una massa d'aire càlid amb isotermes de 12,6ºC a 850 hPa i de 16,3ºC a 950 hPa, va coincidir amb l'aire fresc que hi ha al damunt del mar (recordem que la temperatura de l'aigua del mar en superfície actualment es troba al voltant dels 14/15ºC). Això i la inversió tèrmica present a prop de la superfície, van provocar una condensació del vapor d'aigua contingut a l'aire, fins que aquest va quedar saturat i es formà un banc de boira sobre el mar que va canviar el paisatge del litoral palamosí com per art de màgia.

Després d'un matí assolellat i amb alguns núvols alts a primeres hores, quan va entrar la típica brisa marina, a partir del migdia i fins a primeres hores de la tarda, el vent fluixet de component sud i est va fer que els estrats baixos presents a sobre el mar anessin fregant la línia costanera en diversos indrets de la nostre zona.
Tot i el poc gruix que presenten aquests núvols Stratus, els quals es podien veure en forma d'una capa perfectament retallada, provocaren una disminució de la visibilitat molt important i a estones no es podia veure res a pocs metres de distància, i indrets com Cap Gros, Cala Margarida, El Pedró o la punta de Sant Esteve de la Fosca desapareixien sota l'espessa boira.
Com és evident, la navegació en aquestes circumstàncies es veu molt afectada i cal navegar amb molt de compte., en aquest sentit, des de La Fosca es van poder escoltar alguns senyals acústics realitzats per alguna embarcació a primeres hores de la tarda.

Imatge del satèl·lit Meteosat del passat divendres 14 d'abril a les tres de la tarda hora local. S'observa un banc de boira d'advecció que fregava el sector central de la Costa Brava.

Boira de mar sobre Palamós el passat divendres 14 d'abril. Imatge captada des del mirador del Morro del Vedell. 

Quan el vent de garbí va agafar més empenta a partir de quarts de cinc de la tarda, la boira es va dissipar per complet i el sol va brillar amb força, però no per gaire estona...
Avançada la tarda, poc abans del vespre, ens van arribar nombrosos núvols en diferents nivells troposfèrics, procedents en la seva major part d'una gran enclusa de tempesta que va viatjar cap a nosaltres des de l'interior de Girona i, fins i tot, es van escapar quatre gotes disperses i inapreciables. També cal remarcar l'aparició d'alguns mammatocúmuls i rajos crepusculars a la posta de sol.

Mammatocúmuls apareguts el passat divendres 14 d'abril a la tarda.

Rajos crepusculars observats el passat divendres 14 d'abril a la posta de sol.

Més dades meteorològiques del passat divendres 14 d'abril del 2017 a Palamós., temperatura màxima 18,8ºC, mínima 12,7ºC.
Estat del cel: a primera hora del matí s'observaren 4/8 Ci i Cs., al llarg del matí temps assolellat amb boira mar endins., a partir del migdia/primeres hores de la tarda va entrar boira de mar en alguns trams de la primera línia de costa., a la tarda la boira es va esfumar, però hi va haver un progressiu augment nuvolós, amb arribada d'una enclusa, entre 4/8 i 6/8 Ac, As, Sc i Cu, caiguda de quatre gotes inapreciables, aparició de raigs crepusculars.
Vent: fins les 08:00h va bufar vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 10:00h vent del S i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h vent del SSE, SE i E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 26 km/h S.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Banc de boira d'advecció perfectament retallat entrant cap a terra a la zona de Sant Esteve de la Fosca.

La boira d'advecció va molestar una mica als banyistes durant algunes estones.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 14 d'abril al Baix Empordà, es veu com els registres van variar molt poc respecte el dijous i també van tenir comportaments diferents.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 0,6ºC respecte el dia abans i a La Tallada d'Empordà baixà 0,3ºC, per contra, a Monells pujà 0,9ºC i a Castell d'Aro ascendí 0,8ºC.
A Palamós la màxima va pujar 0,2ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 26,2ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 18,8ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Si analitzem les temperatures mínimes, es pot comprobar com els valors van pujar de forma més o menys destacada a totes les poblacions.
En aquest sentit, a Monells la mínima va ascendir 2,2ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà va pujar 1,9ºC i a Castell d'Aro pujà 1,1ºC.
A Palamós la mínima també va pujar 1,1ºC.
Els 7,7ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 15,7ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 14 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 26,2ºC (7,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,6ºC (8,6ºC)., La Tallada d'Empordà 24,8ºC (9,2ºC)., Torroella de Montgrí 24,2ºC (9,7ºC)., Castell d'Aro 23,7ºC (10,0ºC).

Recull fotogràfic de la boira de mar que es va veure el passat divendres 14 d'abril al litoral palamosí