Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 2 d’abril del 2017

Divendres 31 de març: un curiós núvol quilomètric obre la porta al canvi de temps

Curiós núvol corró observat el passat divendres 31 de març al vespre.

El darrer dia del mes de març es va voler acomiadar amb un curiós núvol. Com molt bé podeu veure a la foto superior i al vídeo de més avall, el capvespre del passat divendres 31 de març ens va voler premiar amb l'aparició d'un núvol quilomètric que es perdia en la distància.
Es tractava d'un bonic núvol corró que s'allargassava varis quilòmetres des del sud-oest cap al nord-est, des de davant de Sant Feliu de Guíxols fins a Vall-llobrega (com a mínim) uns 14 km.
Aquests tipus de formacions nuvoloses solen indicar l'arribada d'un canvi de temps imminent i es formen quan convergeixen dues masses d'aire de tipologia diferent., generalment, quan això passa una massa d'aire fred i sec arriba per substituir una massa d'aire més càlida i humida.
En aquest cas el núvol obria la porta al canvi de temps que va arribar durant la nit/matinada de divendres a dissabte, degut al pas d'un front fred que deixà un augment nuvolós, algunes pluges i unes temperatures més fresques.

A part d'aquest núvol corró, al llarg del matí i al migdia es va poder observar un tènue halo solar durant alguns moments, un altre símptoma clar de canvi de temps.

Més dades meteorològiques del passat divendres 31 de març del 2017 a Palamós., temperatura màxima 16,4ºC, mínima 13,2ºC.
Estat del cel: matí amb abundants núvols alts i mitgencs que deixaren el cel amb un color blanquinós, resol, entre 6/8 i 7/8 Ci, Cs, As i Ac, aparició d'un tènue halo solar., a mitja tarda els núvols es trencaren fins a deixar un temps assolellat, amb 3/8 o 4/8 Ci, Cs, Ac i As, juntament amb 2/8 o 3/8 Sc i St., al vespre hi va haver un nou augment nuvolós, amb 5/8 Ci, Cs, As i Ac, juntament amb 3/8 Sc, aparició d'un núvol corró molt llarg.
Vent del SO, SSO, S i SSE, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31 km/h S.
Estat de la mar amb un xic de maror (ones de 0,5 metres)., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 78%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Vídeo del núvol corró que es va veure el passat divendres 31 de març al vespre.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 31 de març al Baix Empordà, es veu com els registres van anar a la baixa a tot arreu, degut als núvols abundants que frenaren els rajos solars.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va baixar 4,0ºC respecte el dijous, a La Tallada d'Empordà baixà 3,7ºC i a Castell d'Aro descendí 3,0ºC.
A Palamós hi trobem l'excepció, ja que la màxima no varià respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 21,0ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 16,2ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Si analitzem les temperatures mínimes, es pot comprobar com els valors van pujar de forma destacada a totes les poblacions, degut als núvols abundants i a la presència de vent.
En aquest sentit, a Torroella de Montgrí la mínima pujà 5,8ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà va ascendir 5,6ºC i a Monells va pujar 4,3ºC.
A Palamós la mínima va pujar 3,2ºC.
Els 7,5ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 13,5ºC de Verges es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 31 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 20,2ºC (8,9ºC)., La Tallada d'Empordà 20,0ºC (10,4ºC)., Torroella de Montgrí 19,7ºC (11,4ºC)., Monells 19,6ºC (7,5ºC)., Castell d'Aro 17,4ºC (8,0ºC).