Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 23 d’abril del 2017

21 d'abril: gelada tardana i comença el Rally Costa Brava Històric

Ceps de la varietat garnatxa afectats per la gelada del passat divendres 21 d'abril a Vall-llobrega. Autor de la foto: Miquel Arenas.

Per si no n'hi hagués prou amb la falta de pluges, al passat divendres 21 d'abril s'hi ha de sumar una gelada tardana.
El panorama meteorològic desastrós d'aquesta primavera que comporta la manca de precipitacions, afecta als boscos i conreus de la comarca baixempordanesa, a més, aquest cop també es va donar un episodi de fred poc freqüent per aquesta època de l'any.
El cel asserenat de la nit/matinada de dijous a divendres, el poc vent i l'important entrada d'aire fred experimentada el dia anterior, amb isotermes de només 2,8ºC a 850hPa a la una de la matinada (segons el radiosondatge de Barcelona), va propiciar una caiguda lliure del mercuri, amb registres negatius a poca distància de la línia costanera.
Aquest fet va ser fatal per alguns conreus de l'horta i també per algunes vinyes, les quals van patir els efectes de la fred, la qual deixà moltes fulles i flors cremades (sempre depenent de la varietat del cep i de la ubicació de la plantació).
Segons el SMC, les mínimes més baixes de la comarca van assolir uns valors de ple hivern, com ho demostren els -2,4ºC registrats a Monells, -0,7ºC a La Tallada d'Empordà o -0,4ºC a La Bisbal d'Empordà. Cal remarcar que degut al baix nivell d'humitat relativa, en algun indret hi va haver el perillós fenomen de la gelada negre.
A continuació podem veure dos punts del Baix Empordà que registraren gebre i una gelada quasi negre ( Font: Meteocat, XOM ).



Després d'una matinada molt freda, la jornada es va presentar assolellada i amb unes temperatures màximes més altes que el  dia anterior. Tot i que al matí no va fer gaire vent, a partir de les quatre de la tarda el garbí va fer acte de presència. A la fotografia veiem alguns dels cotxes participants del Rally Costa Brava Històric que tindrà la seu a Palamós els propers anys.

Més dades meteorològiques del passat divendres 21 d'abril del 2017 a Palamós., temperatura màxima 15,9ºC, mínima 5,2ºC. Cel serè.
Vent: fins les 10:00h va bufar vent del N, NNO, NO i NNE, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del ESE, E i ENE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del ESE, SE i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del SE, SSE i S, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent de direcció S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del S i SSO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del OSO, SO i SSO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32 km/h S.
Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda, amb blancalls., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 13:00h i de 0,7 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1029hPa, mínima 1026hPa. Humitat relativa màxima 69%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

El dia radiant que vàrem tenir el passat divendres 21 d'abril.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 21 d'abril al Baix Empordà, es veu com els registres van pujar de forma clara a l'interior, però a la costa pujaren poc.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 3,3ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí pujà 2,5ºC i a Monells ascendí 2,2ºC.
A Palamós la màxima va pujar 0,5ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 19,1ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,8ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Si mirem les temperatures mínimes, es pot comprobar com els valors van baixar de forma més o menys destacada a totes les poblacions.
En aquest sentit, a Monells la mínima va descendir 2,5ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va baixar 2,3ºC i a Castell d'Aro baixà 1,3ºC.
A Palamós la mínima descendí 3,1ºC.
Els -2,4ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,1ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 21 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 18,6ºC (-0,7ºC)., Monells 18,5ºC (-2,4ºC)., Torroella de Montgrí 18,5ºC (-0,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,4ºC (-0,4ºC)., Castell d'Aro 17,3ºC (1,5ºC).

Recull de fotos on podem veure alguns dels cotxes preparats per participar al Rally Costa Brava Històric, el passat divendres 21 d'abril al migdia