Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 4 d’agost del 2018

Dijous 2 d'agost: un dia gairebé infernal, amb 37 ºC a l'interior de la comarca i 26 ºC a les sis del matí

Gràfiques de les dades meteorològiques del passat dijous 2 d'agost. Podem observar que poc abans de les sis del matí hi havien 26 ºC. 

L'onada de calor que ens afecta es va manifestar de forma evident el passat dijous 2 d'agost.
La intensa calor que s'ha anat acumulant en superfície i la potent bombolla d'aire càlid que hi havia a sobre nostre, va premiar-nos amb una altre nit tropical a la nostra comarca. Per si això no fos poc, en aquesta ocasió es va donar un fet molt poc freqüent.
Al contrari que en les jornades anteriors, aquesta vegada no hi va haver cap població que es deslliurès de patir una temperatura mínima per sobre dels 20 ºC, ni tan sols Monells, indret on tradicionalment hi sol baixar més la temperatura.
Totes les estacions de la xarxa Meteoclimatic i de la XEMA (Meteocat) ubicades al Baix Empordà, van enregistrar una nit tropical de primera categoria, ja que la temperatura mínima més baixa foren els 20,2 ºC de Monells i la temperatura mínima més elevada van ser els 25,1 ºC de Palamós.
A la vila palamosina hi va haver una nit quasi infernal, ja que pocs minuts abans de les sis del matí encara hi havien 26 ºC...

Així mateix, de dia va caure un sol de justícia sobre els nostres caps, el qual es va afegir a la potent bombolla d'aire càlid tropical continental que ens afecta, a la intensa calor latent que no es va dissipar durant la nit i a l'entrada de vent de component sud fluixet.
Aquesta combinació va deixar-nos la temperatura màxima més elevada de tot l'any, amb 37,4 ºC a Sobrestany, 36,8 ºC a Les Olives, 36,2 ºC a Monells, 35,4 ºC a La Bisbal d'Empordà i 35,2 ºC a Torroella de Montgrí, entre d'altres registres.
A la nostra vila la forta estuva tampoc va fallar. Com a avançament del proper article cal destacar que ahir divendres es va registrar una temperatura màxima excepcionalment elevada, amb 32,8 ºC al barri vell de Palamós, a més, el passat dijous la temperatura màxima va marcar 31,6 ºC, la qual cosa converteix les dues darreres jornades com les més càlides dels darrers anys.
Un altre dada molt remarcable són els 34,8 ºC de màxima que es van registrar a la població veïna de Calonge.

Temps assolellat a la badia de Palamós i presència de calitja, el passat dijous 2 d'agost a les quatre de la tarda. A l'horitzó nord-oest s'observa de forma evident un Cumulonimbus. També s'intueix un altre Cumulonimbus més llunyà a l'horitzó oest-sud-oest. Font: http://palamos.cam

Més dades meteorològiques del passat dijous 2 d'agost del 2018 a Palamós., temperatura màxima 31,6 ºC (32,6 ºC a La Fosca), mínima 25,1 ºC (24,1 ºC a La Fosca). Estat del cel dominat pel sol., a primeres hores del matí s'apreciaren 2/8 Ci i Ac, esteles d'avions, amb núvols més destacats mar enllà., al matí-migdia s'observaren de 1/8 a 3/8 Ac, Sc i St, calitja., a la tarda de 0/8 a 3/8 Ci i Ac, però a l'horitzó NO i OSO es veien Cumulonimbus.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent en calma o vent del NO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E, ESE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h bufà vent del E, ENE i NE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h s'aprecià vent del SE, SSE i S, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h hi va haver vent del S, SSO i SO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h bufà vent del S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del SO i OSO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 26 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i al vespre, marejol a les hores centrals., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 75%, mínima 48%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible del passat dijous 2 d'agost a les 17:15h. Podem veure el Cumulonimbus que s'observava des de Palamós, mirant cap a l'horitzó nord-oest. També s'aprecia l'ombra generada per aquest núvol. La mateixa calor va fer crèixer aquestes nuvolades a muntanya.

Ampliació de la imatge del satèl·lit Meteosat en format visible del passat dijous 2 d'agost a les 17:15h. Podem veure el Cumulonimbus que s'observava des de Palamós, mirant cap a l'horitzó nord-oest. També s'aprecia l'ombra generada per aquest núvol.

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 2 d'agost al Baix Empordà, es veu com aquesta va tenir comportaments diferents segons el lloc que mirem.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la temperatura màxima va pujar 1,0 ºC respecte el dia anterior i a Castell d'Aro ascendí 0,6 ºC, per contra, a La Bisbal d'Empordà baixà 0,9 ºC i a Monells va baixar 0,2 ºC.
A Palamós va ascendir 1,8 ºC.
En aquest sentit, els 37,4 ºC registrats a Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 31,6 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va tenir comportaments a l'alça a tot arreu.
A Torroella de Montgrí la mínima va ascendir 1,1 ºC respecte el dia abans, a Castell d'Aro va pujar 0,9 ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 0,5 ºC.
A Palamós ascendí 0,5 ºC.
Els 20,2 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 25,1 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 2 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 36,2 ºC (20,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 35,4 ºC (21,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 35,2 ºC (20,7 ºC)., Torroella de Montgrí 35,2 ºC (21,5 ºC)., Castell d'Aro 34,0 ºC (22,5 ºC).

Temps assolellat i un xic de marejol, el passat dijous 2 d'agost a les 16:41h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós)