Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 9 d’agost del 2018

Dimarts 7 d'agost: una nova matinada molt càlida i una bona llampegada al vespre

Mapa de llamps del passat dimarts 7 d'agost. Podem veure una gran quantitat d'aparat elèctric al voltant de Palamós.

El passat dimarts 7 d'agost hi va haver una nova nit sufocant. Després que el dia abans s'hagués enregistrat una mínima lleugerament per sota dels 20 ºC en tres localitats de la comarca, altre cop es va suportar una nit tropical generalitzada, sense excepcions.
Malgrat l'allunyament de l'onada de calor, totes les estacions meteorològiques de la xarxa Meteoclimatic i de la XEMA (Meteocat) van assolir una temperatura mínima per sobre dels 20 ºC.
A Palamós, de nit i matinada va tornar a fer una calor exagerada, ja que de bon matí ens vàrem llevar amb una temperatura que només havia baixat fins a 26,5 ºC, amb un grau d'humitat molt elevat que deixava una xafogor horrible, propiciada per la presència de vent fluixet de garbí. No obstant això, la temperatura més baixa de la jornada es va donar a darrera hora del dia, amb una temperatura mínima de 24,2 ºC.

Aquest descens del mercuri al final del dia va ser provocat per la caiguda de quatre gotes comptades. La feble precipitació recollida a les deu de la nit, només deixà 0,2 mm al barri vell de Palamós i també a La Fosca.
Tot i que la pluja passà de llarg, es va poder gaudir d'una bona llampegada durant una estona, amb alguns trons molt sorollosos. Malauradament, les imatges del radar meteorològic ens indiquen que la tempesta observada va passar de resquitlló, ja que els ruixats més forts caigueren just al davant de la costa palamosina a sobre el mar. El creixement d'aquestes nuvolades va ser produït pel pas d'una línia d'inestabilitat.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dimarts 7 d'agost, segons Meteocat i Meteoclimatic: 

La Tallada d'Empordà 3,1 mm., Verges 3,0 mm., Sobrestany 2,4 mm., Les Olives 1,0 mm., La Tallada d'Empordà 0,9 mm., Monells 0,7 mm., Castell d'Aro 0,5 mm., Bellcaire d'Empordà 0,4 mm., Palafrugell 0,2 mm., Calonge 0,2 mm.

Animació de les imatges composades dels radars meteorològics del passat dimarts 7 d'agost. Veiem la tempesta que es va passejar a prop de Palamós. Els ruixats forts van caure sobre el mar, fregant la línia de costa.

Pel que fa a la temperatura màxima, s'ha de destacar que la calor va apretar de valent altre vegada, però sense arribar al llindar d'onada de calor.
Alguns dels registres de temperatura màxima més elevats del Baix Empordà van ser els 35,2 ºC de Les Olives, 34,4 ºC a Sobrestany, 34,1 ºC a Monells, 33,9 ºC a La Bisbal d'Empordà i 33,8 ºC a Calonge.

Ambient assolellat i carregat d'humitat, amb intensa xafogor, algun núvol baix, boirina enterbolint el paisatge i una enclusa de tempesta a l'horitzó NO i N, el passat dimarts 7 d'agost a les 16:00h. Font: http://palamos.cam

Més dades meteorològiques del passat dimarts 7 d'agost del 2018 a Palamós., temperatura màxima 29,4 ºC, mínima 24,2 ºC. Estat del cel amb molta variabilitat., a primeres hores del matí s'observaren molts núvols baixos, boirines, amb de 3/8 a 5/8 Sc i St, a més de 1/8 a 3/8 Ci, esteles d'avions., al matí-migdia domini del sol, amb de 1/8 a 3/8 Cu i Sc., a partir del migdia augment nuvolós, amb arribada d'encluses de tempesta i formació de més núvols baixos, amb de 3/8 a 5/8 Ci, As i Ac, juntament amb de 3/8 a 4/8 Cu, Sc i St., a la tarda-vespre s'escoltaren trons llunyans, amb cel amenaçador cap a l'interior, de 2/8 a 4/8 Cb, Cu, Sc i St i de 5/8 a 6/8 As i Ac., a la nit s'observaren abundants descàrregues elèctriques, trons sorollosos, plugim anecdòtic, Cb centrat majoritàriament sobre el mar.
Vent: fins les 11:00h hi va haver vent del S, SSO i SSE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors s'aprecià vent del S, SSO i SSE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent de direcció S i SSO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h bufà vent de direcció S, SSE i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent de direcció variable, a 10-15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 31 km/h SSO (34 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb marejol o un xic de maror, mar de fons de migjorn i mar de vent de garbí., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 67%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de superfície amb fronts d'ahir dimecres 8 d'agost a les dues de la matinada. Veiem la línia d'inestabilitat marxar mar endins, la qual que va formar les tempestes del vespre anterior a la costa del Baix Empordà. 

Com sempre, si ens fixem amb més detall en les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 7 d'agost al Baix Empordà, es veu com aquestes van descendir lleugerament a quasi tot arreu, respecte el dia anterior.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 1,3 ºC respecte el dilluns, a La Tallada d'Empordà baixà 0,8 ºC i a La Bisbal d'Empordà descendí 0,7 ºC. A Castell d'Aro hi va haver una excepció, amb un màxima 0,5 ºC més elevada.
A Palamós va descendir 0,3 ºC.
En aquest sentit, els 35,2 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 29,4 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va pujar una mica respecte el dia abans.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va ascendir 1,5 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí ascendí 0,7 ºC i a Castell d'Aro la mínima fou 0,1 ºC més elevada.
A Palamós també va pujar 0,1 ºC.
Els 20,8 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 25,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 7 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 34,1 ºC (20,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 33,9 ºC (21,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 33,4 ºC (20,9 ºC)., Castell d'Aro 32,1 ºC (21,8 ºC)., Torroella de Montgrí 31,9 ºC (20,9 ºC).

La cala Rovira (Castell-Platja d'Aro) plena de banyistes, amb sol, algun núvol baix i mar de fons de migjorn, el passat dimarts 7 d'agost a les 16:02h.

Núvols baixos apareguts el passat dimarts 7 d'agost poc abans del migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).