Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 28 d’abril del 2019

Dijous 25 d'abril: arribada massiva de barquetes de Sant Pere (Velella velella)

La sorra de la platja Gran de Palamós plena de barquetes de Sant Pere, el passat dijous 25 d'abril.

El passat dijous 25 d'abril, vàrem poder comprobar que diferents trams de platja del litoral palamosí, especialment entre l'espigó de la platja Gran i la platja d'es Monestri, van quedar coberts amb milers de barquetes de Sant Pere.
L'arribada massiva d'aquest animals marins a la nostra costa cada vegada és més habitual en aquesta època de l'any, sobretot quan hi ha corrent i onatge de llevant, xaloc o migjorn.
La barqueta de Sant Pere (Velella velella) és una espècie de cnidari pertanyent al gènere Velella. No és una medusa, sinó que és més propera als sinòfors, colònia de pòlips especialitzats.
Aquest petit hidrozou de color blau canvia a color blanc quan fa temps que s'ha mort. Té un apèndix en forma de petita vela, la qual captura el vent imperant i permet que l'animal pugui desplaçar-se per sobre la superfície del mar. Per sota de la seva estructura, apareixen uns tentacles que utilitza per atrapar plàncton.

Aquests cnidaris pertanyen a un fílum que agrupa al voltant de 10.000 espècies d'animals relativament simples, que viuen exclusivament en ambients aquàtics (majoritàriament marins).
El nom del fílum (Cnidaria) fa referència a una característica d'aquests animals: la presència d'unes cèl·lules urticants anomenades cnidòcits, presents als tentacles de tots els membres del fílum.
Les barquetes de Sant Pere s'alimenten del zooplàncton (organismes suspesos a l'aigua, incapaços de moure's a contracorrent). Les toxines existents en els seus cnidòcits són inofensives per als éssers humans, ja que no poden travessar la pell. No obstant això, podrien causar alguns problemes si entren en contacte amb els ulls o alguna ferida.
En no tenir mitjans de locomoció, estan a mercè dels vents i per això poden fer avaraments massius a les platges de tot el món.

Primer pla d'una barqueta de Sant Pere sobre al sorra de la platja Gran, el passat dijous 25 d'abril.

Si deixem la biologia marina i ens centrem en paràmetres estrictament meteorològics, cal remarcar que la jornada també va estar influenciada pel vent de garbí.
Un dia més, l'estat de la mar es va veure molt alterat a la badia palamosina, amb forta maror. El vent de component sud va bufar durant sense parar, assolint una velocitat mitjana de 20 km/h, ratxa màxima 45 km/h.
Al davant del cap de Begur la ventada va deixar una alçada significant de l'onatge de 2,46 metres a les 12:00h i una alçada màxima de 4,3 metres a les 07:00h (dada de la boia de Puertos del Estado).
Aquest mateix vent i l'ambient assolellat, van provocar que la temperatura màxima pugés amb ganes a l'interior de la comarca. A Sobrestany van tenir 22,2 ºC,  a Torroella de Montgrí 21,5 ºC, a Les Olives 21,4 ºC, a La Tallada d'Empordà 21,3 ºC i a Verges  21,2 ºC, entre d'altres registres.   

Onatge aixecat per la garbinada a la badia de Palamós el passat dijous 25 d'abril.  

Més dades meteorològiques del passat dijous 25 d'abril del 2019 a Palamós., temperatura màxima 16,7 ºC (17,1 ºC al passeig del Mar), mínima 12,6 ºC (14,1 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel dominat pel sol o el resol., al matí s'observaren de 4/8 a 8/8 Cu, Sc i St, boira als relleus costaners, a més de 1/8 a 3/8 Ac., al migdia van veure's de 1/8 a 3/8 Cu i Sc, a més de 4/8 a 6/8 Ac., a la tarda van aparèixer de 0/8 a 4/8 Sc, a més de 5/8 a 6/8 Ac.
Vent: fins les 13:00h hi va haver vent del SSE i S, a 15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S, SSO i SSE, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h s'aprecià vent del S, SSO i SO, a 10-15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 45 km/h S.
Estat de la mar amb forta maror, ones de 1,5 metres, mar de fons del SSO i mar de vent, molts blancalls., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2,11 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,46 metres a les 12:00h i de 2,34 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,3 metres a les 07:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1013 hPa, mínima 1008 hPa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 81 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Altocúmuls abundants i practicants de surf d'estel observats el passat dijous 25 d'abril.

El passat dijous 25 d'abril van veure's els primers cotxes participants del Rally Costa Brava Històric.

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 25 d'abril al Baix Empordà, podem comprobar l'existència d'un ascens prou important a l'interior, respecte el dimecres.
Per exemple, a Monells la temperatura màxima va pujar 2,7 ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà va ascendir 2,5 ºC i a Torroella de Montgrí pujà 2,0 ºC.
A Palamós ascendí 1,2 ºC.
En aquest sentit, els 22,2 ºC registrats a Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 16,7 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va descendir amb major o menor ímpetu en totes les localitzacions, respecte el dimecres.
A Castell d'Aro la mínima baixà 5,4 ºC respecte el dia abans, a Monells va baixar 4,8 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 3,3 ºC.
A Palamós va descendir 1,6 ºC.
Els 7,4 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 25 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 21,5 ºC (9,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 21,3 ºC (8,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,0 ºC (10,0 ºC)., Monells 20,8 ºC (7,4 ºC)., Castell d'Aro 19,4 ºC (7,9 ºC). 

Més fotos del passat dijous 25 d'abril