Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 21 d’abril del 2019

Divendres 19 d'abril: 20 ºC de màxima, temporal de mar i previsió de forta llevantada

Onada de grans dimensions observada el passat divendres 19 d'abril a primeres hores de la tarda des de la Fosca.

Tal com es preveia, el passat divendres 19 d'abril es va observar una important alteració marítima al litoral palamosí.
El llarg recorregut marítim de les isòbares, a causa de la presència d'una àrea de baixa pressió al nord d'Àfrica i un ampli anticicló establert sobre el continent europeu, va desencadenar una notable mar de fons de xaloc que afectà de ple la nostra àrea costanera, amb onades de 2 metres de mitjana i algunes onades isolades d'alçada superior que arribaven als 3 metres.
Al davant del cap de Begur, la boia de Puertos del Estado que hi ha instal·lada va detectar una alçada significant de l'onatge de 2,58 metres a les 19:00h i una alçada màxima de 4,69 metres a les 21:00h.
Com és normal, les grans onades van fer que la platja de la Fosca rebés la visita de nombrosos surfistes i de moltes altres persones, sobretot visitants de Setmana Santa, els quals gaudiren molt més de l'espectacle gràcies al temps assolellat.

D'altra banda, el temporal de mar també va venir acompanyat per un repunt de la temperatura màxima. El temps assolellat que vàrem tenir durant la major part de la jornada i l'existència d'una massa d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica, amb isotermes de 7,6 ºC a 850 hPa (dada del radiosondatge de Barcelona de les 13:00h), va deixar una temperatura màxima de 20,4 ºC a Castell d'Aro, 20,3 ºC a Palamós-Passeig del Mar, 20,1 ºC a Calonge i 19,3 ºC a La Tallada d'Empordà.

Previsió que el temporal de mar vagi a més

El temporal marítim que ens afecta aquest cap de setmana llarg de Setmana Santa, tindrà tendència a augmentar d'intensitat al llarg de les properes.
Tot i que avui diumenge el fort onatge de mar de fons de xaloc ja assoleix uns 2,5 metres d'alçada de mitjana al litoral palamosí i uns 3 metres mar endins, de cares a demà dilluns l'alteració marítima podrà ser de primera categoria, la qual cosa pot deixar-nos el temporal de mar més important dels darrers mesos.
Es preveu que les onades de mar de fons d'entre llevant i xaloc puguin assolir uns 4 metres de mitjana demà dilluns, amb algunes onades isolades que poden arribar fins als 6 metres d'alçada a la nostra àrea costanera, la qual cosa podria provocar alguns desperfectes a la franja litoral.
S'ha de destacar que mar endins les onades poden arribar als 5 o 6 metres de mitjana, amb algunes onades isolades de 8 metres o superiors.
En aquest sentit, es recomana mantenir una distància prudencial dels indrets on piquen les onades (platges, roques, espigons, etc) i cal tenir molta prudència si volem tirar fotos al temporal.
Pel que fa a les precipitacions, aquestes poden caure durant qualsevol moment d'avui diumenge i també de demà dilluns, en forma de plugim o pluja intermitent., a més, també hi pot haver pluja de fang, sobretot demà dilluns, ja que es preveu l'arribada d'una importantíssima intrusió de polsim del Sàhara.
El vent bufarà de component nord i nord-nord-est fluixet, amb alguns cops moderats.

Mapa d'alçada significant de l'onatge previst per demà dilluns a les 14:00h. Hi poden haver onades de 4 a 5 metres arran de costa, algunes superiors, i de 6 a 7 metres mar endins, algunes superiors.   

Mapa de superfície amb precipitacions previst per demà dilluns a les 11:00h. Veiem la situació de temporal de llevant que tindrem, amb una borrasca al Mediterrani Occidental i un anticicló centrat al nord-est d'Europa.

Mapa de polsim del Sàhara present a l'atmosfera, previst per demà dilluns a les 14:00h. Veiem que a sobre nostre hi poden haver 4733 micrograms per metre quadrat, un valor excepcionalment elevat. 

Més dades meteorològiques del passat divendres 19 d'abril del 2019 a Palamós., temperatura màxima 18,2 ºC (20,3 ºC al passeig del Mar i 17,4 ºC a La Fosca), mínima 13,8 ºC (13,7 ºC al passeig del Mar i 13,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol o el resol., a primeres hores del matí es van veure de 3/8 a 5/8 As i Ac, a més de 3/8 o 4/8 Sc., al matí-migdia s'observaren de 4/8 a 6/8 Ci, Cs i As, a més de 1/8 a 3/8 Sc., a la tarda van veure's de 5/8 a 7/8 Ci, Cs i As, juntament amb 0/8 o 2/8 Sc.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent del N i NNE, a 15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció NE i ENE, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h s'observà vent del NE i ENE, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h hi hagué vent de direcció NNE i NE, a 15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 45 km/h NE.
Estat de la mar amb forta maror o maregassa, ones de 2 o 2,5 metres, mar de fons del SE., mar endins hi havia de forta maror a maregassa (onatge sig. de 1,99 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 1,88 metres a les 12:00h i de 2,58 metres a les 19:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,69 metres a les 21:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1024 hPa, mínima 1020 hPa. Humitat relativa màxima 86 %, mínima 59 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temporal marítim vist des de la Fosca i temps assolellat, el passat divendres 19 d'abril a primeres hores de la tarda.

Surfistes i onada de grans dimensions, el passat divendres 19 d'abril a primeres hores de la tarda.

Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 19 d'abril al Baix Empordà, es veu un petit ascens a tot arreu respecte el dijous.
Per exemple, a Monells tingueren una màxima 2,2 ºC més elevada que la del dia abans, a Castell d'Aro pujà 2,1 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 1,8 ºC.
A Palamós va pujar 1,4 ºC.
Així doncs, els 20,4 ºC enregistrats a Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 17,4 ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va tenir comportaments diferents segons la població que analitzem.
A Monells la mínima fou 1,5 ºC més baixa que la del dijous i a La Bisbal d'Empordà baixà 1,0 ºC, per contra, a Castell d'Aro va pujar 3,2 ºC i a Torroella de Montgrí pujà 0,1 ºC.
A Palamós ascendí 1,4 ºC.
La mínima més baixa comarcal foren els 7,1 ºC que hi van haver a Monells, per contra, els 13,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 19 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 20,4 ºC (13,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 19,3 ºC (8,7 ºC)., Torroella de Montgrí 19,1 ºC (9,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,0 ºC (8,0 ºC).,  Monells 18,9 ºC (7,1 ºC).

Més fotos del passat divendres 19 d'abril