Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 6 d’abril del 2019

Dijous 4 d'abril: la temperatura retrocedeix, però la ginesta ja floreix

Ginesta florida observada el passat dijous 4 d'abril al Puig del Molí de Vent de Sant Joan.

Tal com es preveia, les pluges que van caure el dimarts i el dimecres van obrir les portes a una baixada significativa de la temperatura.
Tot i que les precipitacions es van prendre un descans durant el passat dijous 4 d'abril i el sol va tornar a brillar, la temperatura enregistrada a la vila palamosina va recular fins a semblar que havia tornat l'hivern, ni que fos per un dia.
L'entrada d'una massa d'aire polar marítim, vinguda directament d'una àrea propera a Groenlàndia, va fer que s'enregistressin isotermes de tan sols -2 ºC a 850 hPa, al damunt de la Costa Brava. Aquest aire fred i l'existència d'alguns cúmuls que taparen el sol durant algunes estones, va provocar que la temperatura màxima només arribés fins a 12,0 ºC a Palamós-La Fosca i fins a 12,4 ºC al nucli antic de Palamós, talment com si fos un dia d'hivern.
No obstant això, cal tenir present que aquests alts i baixos de la temperatura haurien de ser la norma general en una primavera típica, juntament amb les precipitacions. Malauradament, com que aquests canvis de temps cada cop són menys freqüents degut al canvi climàtic, a la llarga acaben generant més expectació de l'habitual.

Així mateix, la bonança detectada durant els darrers mesos, ha fet que la ginesta hagi començat a florir ben aviat i el seu aroma ja omple diferents indrets de la nostra vila. No obstant això, el punt àlgid de la seva floració s'hauria de donar entre el mes de maig i el mes juny.
A les fotografies podeu veure la ginesta florida que vaig fotografiar al Puig del Molí de Vent de Sant Joan.

El creixement d'alguns cúmuls decoratius va deixar-nos un celatge molt fotogènic el passat dijous 4 d'abril.

Mapa de temperatura a 850 hPa del passat dijous 4 d'abril a les vuit del matí. Veiem la massa d'aire polar marítim que ens va afectar. 

Més dades meteorològiques del passat dijous 4 d'abril del 2019 a Palamós., temperatura màxima 12,4 ºC (14,1 ºC al passeig del Mar i 12,0 ºC a La Fosca), mínima 4,8 ºC (3,9 ºC al passeig del Mar i 3,7 ºC a La Fosca).
Estat del cel amb núvols i clarianes., durant el matí s'observaren de 2/8 a 4/8 Cu i Sc., al migdia van veure's de 3/8 a 4/8 Cu., a la tarda van aparèixer de 2/8 a 5/8 Cu humilis i mediocris.
Vent: fins les 11:00h hi va haver vent del NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del ENE, NE i E, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h bufà vent del ESE, SE, SSE i S, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vàrem tenir vent del O i ONO, a 2 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma.
Ratxa màxima de vent 21 km/h NE.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,27 metres a les 11:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1004 hPa, mínima 1001 hPa. Humitat relativa màxima 89 %, mínima 60 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i alguns cúmuls decoratius, el passat dijous 4 d'abril al migdia.

Els cúmuls que hi van haver a la tarda van deixar un cel molt fotogènic a Calonge. 

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 4 d'abril al Baix Empordà, podem comprobar l'existència d'un descens més o menys accentuat a tot arreu, respecte el dimecres, degut als factors mencionats anteriorment.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la temperatura màxima va baixar 5,3 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí va descendir 4,5 ºC i a Castell d'Aro baixà 3,6 ºC.
A Palamós descendí 3,0 ºC.
En aquest sentit, els 14,3 ºC registrats a Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 12,0 ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima també va descendir amb major o menor ímpetu en totes les localitzacions, respecte el dimecres.
A Monells la mínima baixà 4,8 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà va baixar 4,1 ºC i a Castell d'Aro descendí 3,9 ºC.
A Palamós va baixar 2,0 ºC.
Els 1,0 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 4,8 ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 4 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 14,0 ºC (1,0 ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,8 ºC (1,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,7 ºC (2,3 ºC)., Torroella de Montgrí 13,7 ºC (3,1 ºC)., Castell d'Aro 13,5 ºC (2,2 ºC).

Més fotos del passat dijous 4 d'abril