Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 13 d’octubre del 2019

Dijous 10 d'octubre: els núvols deixen pas a les clarianes i s'acosta un canvi de temps

Temps assolellat a la platja de la Fosca, el passat dijous 10 d'octubre a les dues de la tarda.

El passat dijous 10 d'octubre va començar igual com havia acabat el dia anterior, és a dir, amb el cel ennuvolat. No obstant això, els núvols baixos que dominaren les primeres hores del dia es van anar trencant de forma paulatina, fins a deixar-nos un domini de l'astre rei a partir del migdia.
La presència del sol va ser més destacada a l'est del municipi que no pas a l'oest, amb la qual cosa es donà la circumstància que mentre a la platja de la Fosca i a la platja de Castell hi feia un dia radiant, a la platja Gran encara hi havien núvols baixos fent la guitza.
La presència d'aquestes grans clarianes va provocar que la temperatura màxima es recuperés una mica respecte el dia anterior. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà van tenir una màxima 1,3 ºC més elevada (dimecres 22,8 ºC i dijous 24,1 ºC). A la nostra vila la temperatura diürna només va pujar 0,3 ºC respecte el dia abans (dimecres 20,9 ºC i dijous 21,2 ºC).
Aquesta pujada tímida del termòmetre s'explica per la presència d'una massa d'aire més freda que l'observada el dia anterior, a uns 1.500 metres d'alçada, i per les restes de núvols baixos.
Si el dimecres hi havien hagut isos de 10 o 11 ºC a 850 hPa, el dijous s'observaren isos de 8 o 9 ºC a la mateixa alçada.
Pel que fa a la temperatura mínima, es poden apreciar pocs canvis respecte el jorn precedent, a més, en alguns llocs va baixar i en altres va pujar.

Mapa de superfície amb precipitació acumulada previst pel dimarts a les 00:00h UTC. S'observa una taca blava a sobre nostre.

D'altra banda, els mapes del temps ens indiquen que aquest dilluns ens ha d'arribar un canvi de temps més consistent, típicament tardorenc.
Es preveu que demà dilluns ens afecti un front de pluges procedent de l'Atlàntic, el qual es podria veure reforçat per la presència de vent humit de xaloc en superfície.
A Palamós podria afectar-nos una banda activa de precipitacions entre la tarda-vespre del dilluns i la nit-matinada de dilluns a dimarts, ocasionalment en forma de tempesta. En total, els models numèrics semblen indicar que poden caure de 5 a 15 mm a la nostra àrea.
L'altre factor destacat d'aquest canvi de temps serà l'entrada d'una massa d'aire molt més fresca que la detectada actualment. Si avui es preveuen isotermes de 15 a 16 ºC a 850 hPa, el dimarts podem tenir isotermes de 5 a 7 ºC a la mateixa alçada. Això pot deixar-nos una temperatura màxima per sota dels 20 ºC, a més, en dies posteriors s'ha de mantenir aquesta massa d'aire més fresca, la qual cosa mantindrà el mercuri a ratlla almenys fins divendres vinent, encara que el termòmetre es recuperarà de mica en mica.

Núvols baixos observats el passat dijous a les dues de la tarda mirant cap al sud-oest i oest.

Més dades meteorològiques del passat dijous 10 d'octubre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 21,2 ºC (23,2 ºC al passeig del Mar i 21,1 ºC a La Fosca), mínima 16,8 ºC (16,4 ºC al passeig del Mar i 16,1 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí s'observaren de 6/8 a 8/8 Sc i St., a la tarda obertura de grans clarianes, amb de 1/8 a 4/8 Sc i St.
Vent: fins les 11:30h hi va haver vent del NO i O, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi hagué vent del N, NNE i NNO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vàrem tenir vent del ESE i E, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h s'observà vent del ENE i NE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vàrem tenir vent del E, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 22:30h va bufar vent del O, NO i ONO, a 2 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma.
Ratxa màxima de vent 19 km/h E (27 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,05 metres a les 10:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1023 hPa, mínima 1019 hPa. Humitat relativa màxima 83 %, mínima 55 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat a la platja de la Fosca, el passat dijous 10 d'octubre a les dues de la tarda.

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 10 d'octubre al Baix Empordà, podem observar que va pujar de forma poc important a quasi totes les estacions meteorològiques habituals, respecte el dimecres.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va ascendir 1,3 ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà ascendí 1,1 ºC i a Monells també pujà 1,1 ºC. L'excepció va tenir lloc a Castell d'Aro, amb una màxima 0,4 ºC més baixa.
A Palamós hi va haver una màxima 0,3 ºC més alta.
En aquest sentit, els 24,8 ºC registrats a La Tallada d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 21,1 ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més discreta.

Finalment, la temperatura mínima va experimentar poques variacions respecte el dimecres i, a més, els canvis foren dispars.
A Torroella de Montgrí la mínima va baixar 0,9 ºC respecte el dia abans i a La Tallada d'Empordà va descendir 0,5 ºC, per contra, a Castell d'Aro va pujar 0,2 ºC i a La Bisbal d'Empordà també pujà 0,2 ºC.
A Palamós va ascendir 0,2 ºC.
Els 11,0 ºC observats a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 17,3 ºC de Bellcaire d'Empordà es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 10 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 24,8 ºC (11,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,1 ºC (12,6 ºC)., Monells 23,9 ºC (11,0 ºC)., Torroella de Montgrí 22,8 ºC (11,9 ºC)., Castell d'Aro 21,9 ºC (14,1 ºC).