Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 10 d’octubre del 2019

Dilluns 7 d'octubre: tramuntana fins al migdia i núvols de vent

Altocúmuls observats el passat dilluns 7 d'octubre a les 15:08h. Font: Port Esportiu Marina Palamós

Tal com us vaig avançar a l'article anterior, la tramuntana va entrar de forma sobtada durant la matinada del passat dilluns 7 d'octubre.
La presència d'una àmplia pertorbació a Itàlia, amb el seu centre al damunt de l'illa de Còrsega, i l'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca sobre la península Ibèrica, va generar una típica situació de tramuntana, amb un marcat gradient isobàric al golf de Lleó.
El vent del nord va bufar amb una intensitat de 20-25 km/h de mitjana fins les vuit del matí, ratxa màxima 55 km/h. Malgrat tot, la ventada va durar poc, ja que a partir de llavors va anar baixant d'intensitat i, a més a més, encara que hi va haver alguna revifalla abans del migdia, a partir de les tres de la tarda va desaparèixer del tot i s'imposà el vent en calma o el vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana.
Així mateix, el vent intens de la matinada i de bona part del matí, es va endur els núvols baixos que ens havien afectat el dia anterior. Aquest fet va propiciar que la setmana comencés amb un temps assolellat i amb una bona visibilitat del paisatge, però els nostres celatges es van decorar amb una àmplia representació de núvols de vent, on hi destacaven especialment alguns altocúmuls lenticulars molt fotogènics cap a l'horitzó nord.

D'altra banda, el temps assolellat va permetre que la temperatura màxima pogués recuperar-se una mica respecte el dia anterior.
Per exemple, a Castell d'Aro van assolir una màxima 2,8 ºC més alta (diumenge 23,0 ºC i dilluns 25,8 ºC). A Palamós la recuperació del mercuri encara va ser més destacada, amb una màxima 3,8 ºC més elevada (diumenge 21,3 ºC i dilluns 25,1 ºC). Cal remarcar que a la nostra vila, a part del temps assolellat, l'altre factor que va fer pujar la temperatura diürna va ser la manca de vent fresc procedent del mar.
Pel que fa a la temperatura mínima, aquesta va tenir lloc a darrera hora del dia, en comptes de donar-se de matinada o a primera del matí. La tramuntana que bufà en hores nocturnes i els núvols abundants, van evitar que la temperatura pogués caure. No obstant això, la desaparició del vent a partir de la tarda i el cel serè que va quedar després de la posta de sol, van fer devallar el mercuri amb força a les acaballes de la jornada.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà van tenir una mínima 3,5 ºC més freda (diumenge 13,6 ºC i dilluns 10,1 ºC).

Mapa de pressió en superfície del passat dilluns 7 d'octubre a les vuit menys deu minuts del matí. Veiem la situació anteriorment descrita.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 7 d'octubre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 25,1 ºC (24,9 ºC a La Fosca i 26,4 ºC al passeig del Mar), mínima 15,6 ºC (14,4 ºC a La Fosca i 15,8 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: al matí van aparèixer de 4/8 a 6/8 Ci, Ac, As i deixants dels avions., a la tarda s'observaren de 2/8 a 5/8 Ci i Ac, amb bonics altocúmuls lenticulars a l'horitzó nord.
Vent: fins les 08:00h vàrem tenir vent del N i NNO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent de direcció N i NNO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 09:30h hi hagué vent de component N i NNO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h s'observà vent de direcció NNO, N i NO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h va bufar vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma.
Ratxa màxima de vent 55 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de maregassa a forta maror (onatge sig. de 3,63 metres a les 03:00h davant del cap de Begur, de 3,05 metres a les 08:00h, de 3,16 metres a les 12:00h i de 2,23 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 8,2 metres a la 01:00h i a les 13:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1018 hPa, mínima 1013 hPa. Humitat relativa màxima 82 %, mínima 26 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Altocúmuls observats el passat dilluns 7 d'octubre a les 15:00h. Font: http://palamos.cam

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 7 d'octubre al Baix Empordà, podem constatar que aquesta va experimentar una pujada més o menys destacada, respecte el diumenge.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va ascendir 2,8 ºC respecte el dia anterior, a Monells va pujar 2,1 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 1,7 ºC.
A Palamós pujà 3,8 ºC.
En aquest sentit, els 26,4 ºC de Palamós-Passeig del Mar van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 24,1 ºC de Palafrugell es quedaren com a màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem dictaminar un descens més o menys marcat a totes les estacions meteorològiques que analitzem, respecte el diumenge. Recordem que aquesta va tenir lloc poc abans de la mitjanit de dilluns a dimarts.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 3,5 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà va descendir 3,1 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 2,8 ºC.
A Palamós hi va haver una mínima 0,5 ºC més baixa.
Els 9,3 ºC que hi hagueren a Torroella de Montgrí van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 17,0 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 7 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 25,8 ºC (12,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,7 ºC (10,0 ºC)., Monells 25,7 ºC (9,6 ºC)., La Tallada d'Empordà 25,1 ºC (10,1 ºC)., Torroella de Montgrí 25,1 ºC (9,3 ºC).

Altocúmuls observats el passat dilluns 7 d'octubre a les 15:00h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)