Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 6 d’octubre del 2019

Dijous 3 d'octubre: conjunció Lluna-Júpiter, baixa la temperatura mínima i núvols lenticulars

Conjunció de la Lluna amb el planeta Júpiter observada el passat dijous 3 d'octubre al vespre.

El passat dijous 3 d'octubre vàrem comprobar que la tramuntana continuà bufant fins a les dotze del migdia, a uns 10-15 km/h de mitjana, ratxa màxima 45 km/h. Aquest fet, unit a la presència de núvols alts i mitgencs força destacats, va provocar que la matinada del dijous no fos especialment freda. Malgrat tot, després de la posta de sol es va detectar un descens destacat del termòmetre.
L'absència de vent que hi va haver a darreres hores del dia, la falta de nuvolositat i una nit que cada cop és més llarga, van fer que la temperatura mínima tingués lloc poca estona abans de la mitjanit de dijous a divendres, en comptes de donar-se de matinada o a primera hora del matí. També cal tenir present que aquesta va ser clarament més freda que l'observada el dia anterior.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà van enregistrar una mínima 4,5 ºC més baixa (dimecres 15,4 ºC i dijous 10,9 ºC).
A Palamós també hi va haver una bona refrescada al final del dia, amb una mínima 3,3 ºC inferior (dimecres 18,9 ºC i dijous 15,6 ºC).

Pel que fa a la temperatura màxima, majoritàriament veiem poques variacions respecte el dia anterior. No obstant això, a la nostra vila i en altres punts s'observà un cert descens de la temperatura diürna, en relació al dia precedent. Aquesta circumstància ens donà un ambient típicament tardorenc, amb 22,3 ºC de màxima a Palamós (nucli antic) i 22,8 ºC a Palamós-La Fosca.

D'altra banda, el cel ens va mostrar dos bonics espectacles. De dia es va poder gaudir d'un bonica mostra de núvols lenticulars, els quals anaren desfilant al llarg de tota la jornada.
Amb l'arribada de la nit vàrem tenir el segon espectacle, en aquest cas gràcies a la conjunció de la Lluna amb el planeta Júpiter.

Altocúmuls lenticulars observats el passat dijous 3 d'octubre al migdia. Font: http://palamos.cam

Més dades meteorològiques del passat dijous 3 d'octubre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 22,3 ºC (23,7 ºC al passeig del Mar i 22,8 ºC a La Fosca), mínima 15,6 ºC (15,7 ºC al passeig del Mar i 14,4 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., al matí s'observaren de 3/8 a 6/8 Ci, Cs, Ac i As., a la tarda van veure's de 1/8 a 4/8 Ac.
Vent: fins les 12:00h hi va haver vent del N, NNO, NO i ONO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de llavors hi hagué vent del SSO, S i SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vàrem tenir vent en calma o vent del E i SE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h s'observà vent en calma., a partir de les 21:00h vàrem tenir vent del ONO, NO i O, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 45 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de maregassa a marejol (onatge sig. de 3,5 metres a les 07:00h al davant del cap de Begur, de 2,34 metres a les 12:00h i de 1,17 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,23 metres a les 05:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1017 hPa, mínima 1014 hPa. Humitat relativa màxima 89 %, mínima 53 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Conjunció de la Lluna amb el planeta Júpiter observada el passat dijous 3 d'octubre al vespre.

Altocúmuls lenticulars observats el passat dijous 3 d'octubre durant la posta de sol. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 3 d'octubre al Baix Empordà, podem observar que va baixar de forma poc important a quasi totes les estacions meteorològiques habituals, respecte el dimecres.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va descendir 1,4 ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà descendí 0,8 ºC i a La Bisbal d'Empordà baixà 0,1 ºC. L'excepció va tenir lloc a Monells, amb una màxima 0,8 ºC més alta.
A Palamós hi va haver una màxima 1,3 ºC més baixa.
En aquest sentit, els 26,1 ºC registrats a Les Olives i a Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 22,1 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més discreta.

Finalment, la temperatura mínima va experimentar una baixada més o menys destacada a tot arreu, respecte el dia anterior.
A Torroella de Montgrí la mínima va baixar 4,5 ºC respecte el dimecres, a La Tallada d'Empordà també va descendir 4,5 ºC i a Monells descendí 2,9 ºC.
A Palamós baixà 3,3 ºC.
Els 10,5 ºC observats a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 17,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 3 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 26,1 ºC (10,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,6 ºC (12,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 25,1 ºC (10,9 ºC)., Torroella de Montgrí 24,6 ºC (11,9 ºC)., Castell d'Aro 23,6 ºC (13,6 ºC).

Altocúmuls lenticulars observats el passat dijous 3 d'octubre a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)