Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 28 de març del 2020

Dijous 27 de febrer: la temperatura màxima segueix pujant i conjunció Lluna-Venus

La conjunció de la Lluna amb el planeta Venus sobre Palamós el vespre del passat dijous 27 de febrer. 

El passat dijous 27 de febrer es va poder observar un bonic espectacle astronòmic.
En aquesta ocasió es va produir una conjunció entre la Lluna, la qual es trobava en la seva fase creixent, i el planeta Venus. Cal destacar que durant els següents dies aquests dos astres també es van veure força propers l'un de l'altre.
Tot i la presència d'alguns núvols quan va començar a veure's aquest fenomen, el cel es va anar asserenant amb el pas de les hores i això va permetre testificar aquesta trobada còsmica en el cel nocturn que embolcallava la vila palamosina.
Les conjuncions dels planetes i astres són el resultat de l'acostament aparent de dos o més cossos del Sistema Solar en una petita regió de cel. Aquests fenòmens astronòmics són esdeveniments que podem veure sense ajuda de cap tipus de telescopi. A més, en diversos casos, es poden apreciar encara que hi hagi certa contaminació lumínica. Per aquesta raó també es poden contemplar des del bell mig de les ciutats, sempre que hi hagi un mínim de foscor.

La conjunció Lluna-Venus sobre la badia de Palamós també va ser captada per la càmera web de http://palamos.cam 

D'altra banda, la situació meteorològica va portar-nos un nou increment de la temperatura màxima, respecte el dia anterior.
Tot i que el dia va començar amb núvols abundants, l'astre rei es va anar imposant a mesura que avançava la jornada. El temps assolellat, l'entrada de garbí amb alguns cops moderats a partir del migdia, més l'arribada d'una massa d'aire menys freda a 1.500 metres d'alçada (dimecres iso de 3,6 ºC a 850 hPa i dijous iso de 4,5 ºC a 850 hPa), va desencadenar un ascens destacat del mercuri, amb molts registres de temperatura màxima que assoliren o superaren lleugerament els 19 ºC.
Per exemple, a Les Olives van tenir 19,6 ºC, a La Bisbal d'Empordà 19,2 ºC, a Monells 19,0 ºC i a La Tallada d'Empordà 18,9 ºC.
Un exemple destacat d'aquesta pujada de temperatura es troba a La Bisbal d'Empordà. A la capital comarcal van tenir una màxima 2,8 ºC superior (dimecres 16,4 ºC i dijous 19,2 ºC).
A Palamós, per seguir amb la tradició, el vent de mar es va encarregar de mantenir el termòmetre a ratlla, amb una màxima de 15,5 ºC.

Finalment, tan sols falta comentar que els cúmuls gruixuts de primeres hores del matí i de la matinada deixaren alguna roina inapreciable a la nostra vila, però a Calonge van acumular-se 0,4 mm, a Sant Feliu de Guíxols 0,3 mm i a Castell d'Aro 0,3 mm.

Temps assolellat i tràngol a la cala dels Pots el passat dijous 27 de febrer al migdia. 

Més dades meteorològiques del passat dijous 27 de febrer del 2020 a Palamós., temperatura màxima 15,5 ºC (16,0 ºC al passeig del Mar i 15,8 ºC a La Fosca), mínima 8,6 ºC (7,2 ºC al passeig del Mar i 7,6 ºC a La Fosca).
Estat del cel: de matinada cel tapat i plugim inapreciable., al matí s'observaren de 1/8 a 8/8 Cu i Sc, a més de 0/8 a 2/8 Ci i Ac., a la tarda van aparèixer de 1/8 a 2/8 Cu i Sc, a més de 1/8 a 4/8 Ci, Cs i Ac, deixants dels avions.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors hi hagué vent de direcció SE, SSE, S, SSO i SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h s'observà vent de direcció S, SSO i SO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vàrem tenir vent del S i SSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 19:00h hi hagué vent en calma.
Ratxa màxima de vent 34 km/h SSO (40 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb marejol o maror., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 1,29 metres a les 12:00h i de 1,52 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,58 metres a les 14:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1018 hPa, mínima 1012 hPa. Humitat relativa màxima 87 %, mínima 61 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cúmuls amenaçadors cobrint el cel el passat dijous 27 de febrer al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

Temps assolellat i columna de fum desplaçada pel vent de garbí el passat dijous 27 de febrer a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

Posta de sol amb cel rogenc el passat dijous 27 de febrer. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 27 de febrer al Baix Empordà, podem observar que va pujar amb major o menor empenta a tot arreu, respecte el dia abans.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va ascendir 2,8 ºC respecte el dimecres, a Monells pujà 2,7 ºC i a La Tallada d'Empordà ascendí 2,4 ºC.
A Palamós vàrem tenir una màxima 0,7 ºC superior.
En aquest sentit, els 19,6 ºC registrats a Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,5 ºC de Palamós foren la màxima més discreta.

Finalment, la temperatura mínima va baixar de forma més o menys important en relació al dimecres, a quasi totes les estacions meteorològiques.
A La Tallada d'Empordà la mínima va descendir 1,5 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà baixà 1,4 ºC i a Monells hi va haver una mínima 1,2 ºC més baixa.
A Palamós s'observà una excepció a la norma general, ja que la mínima no canvià.
Els 2,9 ºC observats a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,6 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 27 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,2 ºC (3,6 ºC)., Monells 19,0 ºC (2,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 18,9 ºC (3,2 ºC)., Castell d'Aro 18,7 ºC (5,0 ºC)., Torroella de Montgrí 18,5 ºC (4,5 ºC).

Més fotos del passat dijous 27 de febrer