Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 25 de juliol del 2020

El canvi climàtic ens dona fruits tropicals

Una mà de plàtans observats recentment en un jardí de Sant Joan de Palamós.

El canvi climàtic, unit a la urbanització de l'entorn, provoca que els hiverns cada cop siguin menys freds, amb la qual cosa les gelades cada vegada són menys freqüents i extenses, especialment a prop de la costa.
Això fa que comenci a ser habitual trobar en el nostre paisatge algunes plantes més pròpies de regions tropicals i subtropicals amb els seus fruits corresponents, com per exemple els plataners o bananers i els alvocaters. Actualment, podem veure aquests arbres fruiters més propis de climes càlids poblant molts jardins de Palamós i poblacions veïnes, com si això fos el Carib, fins i tot a fora dels nuclis urbans.
Aquestes imatges eren impensables fa 15 o 20 anys enrera, quan les gelades recurrents feien impossible el cultiu i la fructificació d'aquestes espècies. De fet, tal com podeu llegir en el següent article, el canvi climàtic està canviant el mapa de cultius, com per exemple els de l'alvocat i els cítrics.

Si ens referim al cultiu del plataner o bananer, perquè aquest tingui èxit les temperatures han de ser bastant càlides i constants. Aquesta planta herbàcia, de la família de les musàcies, de tija subterrània o rizoma, origina una part aèria de 3 a 9 m d'alçària.
L'interval de temperatura situat entre els 18 i 30 °C, és el millor perquè aquesta planta pugui créixer bé i doni els seus fruits, els plàtans o les bananes.
Tot i que no hi ha consens entre les diferents publicacions tècniques, la majoria ofereixen dades que cauen dins d'aquest interval. L'òptim de temperatura per al seu desenvolupament es trobaria entre els 27 i 28 °C.
Per sota d'11 °C o per sobre de 38 °C, el bananer deté el seu desenvolupament, provocant que aquestes temperatures siguin els límits inferior i superior per al seu cultiu.
A 5 °C les fulles moren, si la durada de la fred és prolongada, i als 0 °C la planta perd completament la part aèria, tot i que sobreviuen les gemmes subterrànies del rizoma. El bananer creix espontani a les zones plujoses de l'Índia i de Malàisia, on ja era conreat des d'època molt antiga, i posteriorment hom n'ha estès el conreu a tota la regió tropical i subtropical.

Alvocats vistos en un jardí de Sant Joan de Palamós recentment.

Pel que fa al cultiu de l'alvocater, arbre de la família de les lauràcies, originari de Mèxic i de l'Amèrica Central, cal tenir present que les temperatures per sota de 0 ºC poden afectar sensiblement la producció dels seus fruits. En cas de gelades prolongades, aquestes poden arribar a matar l'arbre, sobretot si es tracta d'una varietat molt sensible a la fred. Per això, no cal fixar-se únicament en les temperatures mínimes mitjanes, sinó en les mínimes absolutes.
Temperatures mínimes per sota de -2 ºC, encara que sigui per poc temps i no tots els anys, poden impedir el cultiu de l'alvocat, tot i que hi ha diferències entre varietats.
Els fruits de l'alvocater es desenvolupen bé amb una temperatura mínima de 10 a 17 °C i una màxima de 28 a 33 °C.
D'altra banda, un alvocater de la varietat Hass pot ressistir una temperatura mínima de -3 ºC, però degut a la gelada l'arbre es pot veure molt afectat (pèrdua de fulles i algunes branques tendres), amb la qual cosa la producció d'alvocats es veurà molt afectada o es perdrà completament.

Plataners amb el seus fruits vistos recentment en un jardí de Sant Joan de Palamós.

Alvocater amb els seus fruits vist recentment en un jardí de Sant Joan de Palamós.