Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 17 de juliol del 2020

Resum meteorològic i imatges del 19 al 25 de juny

Temps assolellat a la platja Gran de Palamós i algun núvol baix al fons de la foto, el passat diumenge 21 de juny.

El període plujós que vàrem tenir durant la primera quinzena del passat mes de juny va desaparèixer del tot a la vila palamosina.
L'anticicló va recuperar el terreny perdut al llarg del període comprès entre el 19 i el 25 de juny. Les precipitacions que ens havien afectat fins aleshores van brillar per la seva absència.
La temperatura va anar clarament a l'alça i el temps assolellat va predominar els nostres celatges, amb la qual cosa les sensacions d'estiu es van acabar d'imposar.
Com no podia ser de cap altra manera, les nits tropicals van tornar per fer-nos les guitza. En total, a Palamós vàrem tenir tres nits d'insomni, amb una temperatura mínima que no va baixar dels 20,0 ºC.
No obstant això, el temps estable de la costa va tenir un clar contrapunt cap a l'interior del país. La mateixa calor i la presència d'un xic d'aire fred en altura, entre d'altres factors, van fer crèixer tempestes de tarda a la vora de les serralades durant algunes jornades.

Entrant en detalls, la temperatura màxima més elevada va tenir lloc el dilluns 22 de juny, amb uns càlids 27,2 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 22,5 ºC del divendres 19 de juny.
Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 16,1 ºC del passat divendres 19 de juny, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 21,8 ºC enregistrats el passat dilluns 22 de juny.

En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1020 hPa del divendres 19, del dissabte 20, del diumenge 21 i del dilluns 22 de juny, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 1016 hPa del dijous 25 de juny.
Si observem la pressió mínima diària més baixa, trobem els 1014 hPa del dijous 25 de juny, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el dissabte 20 i el diumenge 21 de juny, amb 1019 hPa.

D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 95 % el dimecres 24 de juny, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 85 % el divendres 19 i el dilluns 22 de juny.

Així mateix, la humitat relativa mínima més alta va ser del 81 % el passat dijous 25 de juny, en canvi, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 50 % el diumenge 21 i el dilluns 22 de juny.

En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 40 km/h NNO a la Fosca el diumenge 21 de juny al vespre, per contra, la ratxa màxima de vent més discreta foren els 23 km/h del passat dijous 25 de juny a la Fosca.

Finalment, les precipitacions van brillar per la seva absència i es van comptabilitzar 3 nits tropicals, els dies 22, 23 i 24 de juny, amb 21,8 ºC, 20,0 ºC i 21,7 ºC respectivament.

Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al barri vell de Palamós (Meteoclimatic)

Altres observacions remarcables

El passat dissabte 20 de juny va aparèixer una gran enclusa de tempesta per l'oest que va deixar el cel tapat a la tarda.
El passat diumenge 21 de juny va entrar tramuntana reescalfada a darreres hores del dia.
El passat dilluns 22 de juny vàrem tenir vent reescalfat de component nord, nord-oest i oest durant la matinada. A les 00:00h encara hi havien 25 ºC i a les 05:00h s'enregistraven 22 ºC.
Mar endins, al davant del cap de Begur, per culpa del vent hi va haver una alçada significant de l'onatge de 2,58 metres a les 06:00h, de 1,64 metres a les 12:00h i de 0,94 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 3,98 metres a les 03:00h en aquell punt.

Imatges del passat divendres 19 de juny

Temps assolellat i algun núvol baix al migdia. Font: càmera web de Palamós

Temps assolellat a Tamariu.

Temps assolellat a Llafranc. Font: Hotel Llafranc

Temps assolellat i alguns núvols baixos. Font: Port Esportiu Marina Palamós

Imatges del passat dissabte 20 de juny

Mapa de llamps. Veiem molt aparat elèctric a l'interior de Barcelona i Girona.

Enclusa de tempesta tapant el cel durant la tarda-vespre. Font: càmera web de Palamós

Enclusa de tempesta tapant el cel durant la tarda-vespre. Font: Port Esportiu Marina Palamós

Imatges del passat diumenge 21 de juny

Imatge de satèl·lit a les 12:00h. Veiem cel serè a sobre de Palamós i un curiós vòrtex de núvols baixos a prop del golf de València.

Mapa de pressió en superfície a les 23:00h. Veiem una situació de nord al golf de Lleó 

Imatges del passat dilluns 22 de juny

Mapa de pressió en superfície del passat dilluns 22 de juny a les 08:00h. S'aprecia una situació de tramuntana al golf de Lleó.

Gràfiques de les dades meteorològiques del passat dilluns 22 de juny. Veiem que hi havien 22 ºC a les cinc del matí.

Imatges del passat dimarts 23 de juny

Mapa de pressió en superfície. Veiem el domini anticiclònic.

Imatge de satèl·lit a les 13:00h. Veiem el cel serè a Palamós i un curiós vòrtex de núvols baixos a prop del golf de Cadis i també núvols baixos o boira marina  fregant la costa oest de la península Ibèrica. 

Imatges del passat dimecres 24 de juny

Imatge de satèl·lit. Veiem el cel serè a Palamós, la tarda del passat dimecres 24 de juny a les 14:00h.

Imatge de satèl·lit. Veiem l'espectacle de tempestes que hi havia a la península Ibèrica i cel serè a Palamós, la tarda del passat dimecres 24 de juny a les 17:30h.

Imatges del passat dijous 25 de juny

Temps assolellat a Palamós. Font: càmera web de Palamós 

Temps assolellat a Tamariu.

Temps assolellat i obres de reparació dels danys causats pel temporal Glòria al dic de protecció del Port d'Aro (Platja d'Aro). 

Temps assolellat i enclusa de tempesta al fons. Font: Port Esportiu Marina Palamós 

Temps assolellat a la platja de Llafranc. Font: Hotel Llafranc  

Mapa de llamps del passat dijous 25 de juny. Veiem abundant aparat elèctric a l'interior de Catalunya.