Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 11 de novembre del 2022

El parheli del passat dijous 10 de novembre

Parheli a l'esquerra del Sol observat el passat dijous 10 de novembre a la tarda.

El passat dijous 10 de novembre es va observar un bonic parheli o fals sol des de Calonge.
Com ja he comentat en anteriors articles, es tracta d'un fotometeor que apareix en forma de taca lluminosa o petita brillantor a cada banda del Sol. 
Els núvols que calen perquè es doni el parheli són dels gèneres cirrus i cirrostrats. Aquests núvols alts estan formats per cristalls de gel que actuen com a petits prismes de forma hexagonal. 
Els petits cristalls de gel s'encarreguen de refractar els raigs solars, la qual cosa dona lloc a l'aparició del fals sol.

De manera col·loquial, es podria dir que aquest fenomen és com si es veiés un sol darrere del núvol, però menys brillant que el sol real. 
Cal tenir en compte que moltes vegades només hi ha cirrus o cirrostrats a un costat del Sol i aleshores només es forma un parheli, tal com va passar el passat dijous. 
Els parhelis també poden ser punts més lluminosos d'un halo que envolta el sol. 
A vegades el fals sol apareix com si fos una taca lluminosa amb forma rodona. D'altra banda, altres vegades podem veure que té un aspecte més allargat en sentit vertical o es descompon en els colors de l'arc de Sant Martí. Només en algunes ocasions molt especials es poden arribar a veure alguns fragments amb una mida més petita de l'arc de Sant Martí. 
No s'ha confondre aquests fragments amb l'arc de Sant Martí, ja que el parheli apareix sempre al costat del Sol, mentre que l'arc de Sant Martí apareix al costat del cel oposat al Sol. 

Normalment el parheli apareix al capvespre o al matí, quan el Sol frega l'horitzó. El parheli sol formar-se exactament a una inclinació de 22 graus de l'astre rei.

La paraula parheli procedeix del grec per a-Helios (semblant al Sol). 
Aquest fenomen apareix documentat des de l'antiguitat. Per exemple, al llibre primer de La República de Ciceró, els personatges entaulen un diàleg de tipus filosòfic i de contingut polític. El diàleg s'ha d'ubicar l'any 129 aC. A l'inici del mateix, un dels personatges pregunta als seus contertulis què els sembla el fenomen que aquests dies s'ha observat a Roma, anomenat "parheli", al qual fan referència com el fenomen que permet observar, a simple vista, "dos sols". 
El fenomen apareix documentat també a:  Aristòtil (s.IV a.C.), en Meteorologia, 333,2,6. Arato (med. s. III a.C.), als Fenòmens. Ptolomeu (en diverses de les seves obres, med. s. II dC).  Sèneca (s. I dC) en Qüestions Naturals 1,13,1. Font: astrocantabria.org i meteorologiaenred.com

Dues fotografies més d'aquest fenomen òptic