Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 15 de novembre del 2022

Fort onatge, garbinada a 60 km/h i núvols de vent abans no baixi el termòmetre

Núvols de vent observats avui dimarts 15 de novembre.

La primera quinzena del mes de novembre s'ha caracteritzat per una temperatura molt més alta del normal per l'època de l'any.
Avui dimarts 15 de novembre hem tingut un altre tast d'aquesta situació anòmala, amb 20,1 ºC de màxima a Palamós. Cap a l'interior de la comarca s'han enregistrat 23,0 ºC a Torroella de Montgrí, 22,3 ºC a La Tallada d'Empordà i 21,9 ºC de La Bisbal d'Empordà, per posar alguns exemples.
Aquesta temperatura elevada està lligada a la presència de vent intens de component sud, el qual facilita l'arribada d'una important advecció d'aire càlid tropical procedent el nord d'Àfrica.

Segons els mapes del temps, aquesta mena estiuet perpetu té els dies comptats. De fet, es preveu que el proper divendres la situació meteorològica faci un gir de 180º, gràcies a l'entrada d'una massa d'aire polar que anirà acompanyada de vent del nord força fred, la qual cosa ha de normalitzar el mercuri a partir d'aleshores. Malauradament, però, ara com ara no es preveu l'arribada de pluges destacades i la sequera ha de seguir entre nosaltres.

Abans de l'arribada d'aquesta baixada de temperatura, aquest dimarts hem tingut una garbinada de primera divisió.
El pas d'un reguitzell de fronts atlàntics molt desfets, ha reforçat de forma important el vent de garbí o llebeig a Palamós. Aquets vent càlid del sud-oest ha bufat amb insistència, a uns 30-35 km/h de mitjana a la tarda, i a uns 25-30 km/h cap al vespre. 
La ratxa màxima ha sigut de 60 km/h, un valor molt destacat tractant-se d'aquest tipus de vent. L'estat de la mar també s'ha vist molt alterat, amb maror o forta maror a la badia palamosina. Mar endins, al davant del cap de Begur, hi ha hagut un onatge sig. d'1,99 m a les 20:00h i una alçada màxima de 3,88 m a les 18:00h. 
També cal destacar els nombrosos altocúmuls lenticulars apareguts al llarg de tot el dia, un fet que denota vent intens de l'oest en alçada. 
Temperatura mínima de 12,9 ºC. Roina ip. Humitat del 59 al 93 %. Pressió màxima 1014 hPa, mínima 1004 hPa.